Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

War Horse

War Horse

Självaste definitionen av storslagen film

En filmrecension av J. Andervad , publicerad

War Horse började som en roman och har sedan existerat i en succéartad teateruppsättning. Steven Spielberg satte tänderna i detta och drog igång en mäktig produktion för att förvanda pjäsen till film, vilket ledde till flera oskarnomineringar. Förra årets mer storslagna upplevelse finns nu på bluray, i riktigt skarp kvalitet.

Ted Narracott (Peter Mullan) är lantbrukare i 1910-talets England, i det lilla samhället Devon. Han har en familj som han älskar, men lider av svåra alkoholproblem. När en marknad en dag hålls i den lilla byn, ska han ner och köpa sig en arbetshäst, men i fylleri bjuder han på en fin fullblodig häst som kommer upp alldeles för högt i prisklass. Hästen är för klen för lantarbete, säger hans vänner, men Ted vinner budgivningen, genom att ropa ut en summa som ingen vill betala över och som han själv inte har pengar till. Väl hemma på gården måste han konfronteras med sin dumdristighet inför sin fru Rose Naracott (Emily Watson). Hon blir rasande, men sonen Albert (Jeremy Irvine) som sett hästen växa upp där den gått som föl i närheten, är överlycklig och lovar att träna hästen, som han döper Joey.

Albert och Joey får en tid tillsammans och utvecklar ett särskilt band när Albert dresserar hästen till fullo. Men allt är inte frid och fröjd. När markägaren, Lyons (David Thewlis) kommer och kräver hyran för den lilla gården de har, finns inga pengar och även om Albert lyckas med den otroliga bedriften att plöja en stenig åker, med den finhästen han har, blir skörden ändå förstörd av hårt regn. Så en dag bryter också världskriget ut och Ted ser då ingen annan råd än att sälja hästen till kriget, till en kapten vid namn James Nicholls (Tom Hiddleston). Albert blir förkrossad, men förstår att de måste rädda gården. Innan Joey transporteras bort lovar han dyrt och heligt att de två ska återförenas. Ingen vet om det, men nu börjar Joey en fantastisk resa runt i det krigsdrabbade Europa, där han träffar en rad olika karaktärer som alla faller lika hårt för hans charm som Albert gjorde. Men kommer han någonsin hitta tillbaka till sin rättmätige ägare?

War Horse

"På det hela taget är det höjden av sötslisk"


Steven Spielberg är Hollywood-regissörernas regissör och är som en riktig bild för detta i sättet han jobbar. Under en livstids arbete med jätteproduktioner och storfilmer har han förfinat sin filmkonst till fullo. Det finns inte ett uns i denna film som inte är planerat i minsta detalj och perfekt genomfört. Han lämnar inte mycket åt slumpen och det finns inget som upplevs som klumpigt i en sådan här regi. Men han vågar å andra sidan inte speciellt mycket. War Horse har visserligen det mer okonventionella sättet att introducera nya huvudpersoner filmen igenom, men i mångt och mycket är det här definitionen av en riktig Hollywood-saga.

Filmen förnekar sig verkligen inte, den idylliska världen som det inleds med – de gröna ängarnas England, är som hämtat ur en fantasi-bildbok. Vi vet hur det fungerar, vi känner igen replikerna, den smöriga musiken och sättet man drar ut på de viktigaste scenerna, fast man redan vet precis vad som ska hända. På det hela taget är det höjden av sötslisk. Men detta bedövar dock inte helt och hållet det riktigt vackra och berörande som ändå känns äkta ibland. Filmen tar aldrig någon sida bland Europas stridande länder och låter Joey bli den länk, där karaktärerna kan förenas i mänskligt broderskap som står högre än kriget. Form för beundran är också den detaljrikedom som man fått till i sceneriet och kostymering. Annars är det action-scenerna som framstår som höjdpunkter i en sådan välregisserad film som denna. Det rör sig visserligen om hemskt och meningslöst krig, men man måste beundra dessa scener för dess verklighetsnärhet och Spielbergs skicklighet kan man här inte förneka. De tidigare svängar som han haft på området (särskilt minns man den underbart förfärliga öppningen till Saving Private Ryan (1998)) har befäst honom som en av de främsta inom detta, det blir inte mindre övertygande nu.

Han gör inget dåligt jobb med hästarna heller som i sina gester tar plats i skådespeleriet, där de i stor del av filmen står i verklig mittpunkt. Lite otåligt blir det givetvis på åskådarplatsen när en välkänd disney-artad antropomorfism växer fram, men detta befäster också den huvudsakliga trenden i denna storslagna film – blir det inte lite för mycket?

War Horse

War Horse är en visuellt spektakulär film och den här utgivna disken har en 1080p High Definition med grym kvalitet som lyfter fram detta. Från Devons underbara grönska till västfrontens döda skyttegravar, man finner dessa platser sprudla av naturligt mättade färger, klockrena nivåer på svärtan och fin återgivning i skuggiga områden. En otroligt bra kontrasterad bild som ser väldigt filmisk ut kan man konstatera och det finns inget som helst av störningar i form av svartkross, eller någon reduktion. Detaljer är nästan uteslutande närvarande, med bara några tillfällen av minimal oskärpa, i en annars strålande bild.

Ljudspåret är ett makalöst kraftfullt DTS-HD 7.1 Master Audio som med enkelhet kan sägas ge denna film en felfri presentation. Varje smatter och smäll, explosion eller vrål, hästgnägg eller upphetsat prat som ekar över de olika slagfälten levereras med mördande träffsäkerhet och omfång och drar in dig i det hisnande kaos som dessa scener är. Därtill är det ingen dialog som inte kommer mot dig utan knivskarp klarhet, eller musikstycke som inte tar sin plats. Man kan räkna upp sak på sak som gör detta ljudspåret till ett av de främsta att uppleva, men det bästa är att höra det själv. Med försäkran att det inte finns en enda ton som inte kommer till sin rätta, eller fyller ditt system till bristningsgränsen.

War Horse

Som extramaterial får vi:
•War Horse: The Journey Home.
Här diskuteras och analyseras filmen av regissören, huvudpersonerna och några av de främsta figurerna som hjälpte till att sammanfoga visionen. Roligt att se alla dessa komma till tals, särskilt Spielberg själv, men det blir också ganska mycket stoltserande.
•An extras Point of View.
Vi får se "Extra-skådisen" Martin D. Dew, som spelade flera statist-roller genom hela filmen. Lite bakom scenerna och smått intressant snack, men det tar slut snabbt.

* * *

Definitionen av storslagen amerikansk film hittar vi här och det finns ingen gräns för vilka gigantiska platser och scener som kan spelas upp. Skulle man vara ute efter en mysig och fantastisk saga finns det inget härligare än detta, men söker man riktig mening och djup finner man att det ekar ganska tomt. Spektakulär utgåva är det dock, för en spektakulär film.

Aktuella priser för War Horse

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2017-06-29  
WEBHALLEN.comWar Horse (2011) War Horse (2011)  hos WEBHALLEN.com49krFraktinfo
Discshop.seWar Horse (Import Sv.Text)War Horse  (Import Sv.Text) hos Discshop.se149krFraktinfo
Discshop.seWar Horse (Import Sv.Text)War Horse  (Import Sv.Text) hos Discshop.se149krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent J. Andervad, betyget 76  av 100.

War Horse


War Horse blu-ray cover

Filmbolag: Disney
Genre: Drama
Region: B
Releasedatum: 2012-06-27
Antal skivor: 1
Speltid: 146
Bild: 1080p Widescreen 2.40:1
Ljud: Engelska (DTS 7.1 HD MA)
Extramaterial: War Horse: The Journey Home, An Extra Point Of View

Skådespelare: Jeremy Irvine, Peter Mullan, Emily Watson, Niels Arestrup, David Thewlis, Tom Hiddleston, Benedict Cumberbatch, Celine Buckens, Toby Kebbell, Patrick Kennedy, Leonhard Carow, David Kross, Matt Milne, Robert Emms, Eddie Marsan

Omdöme

Filmen:
65%
Bilden:
90%
Ljudet:
100%
Extramaterialet:
50%
Totalt:
76%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser