Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Veronica Mars - The Movie

Veronica Mars - The Movie

00-talets Kittys välförtjänta comeback

En filmrecension av J. Hallberg , publicerad

Så fick till slut fansen sin Veronica Mars-film efter många om och men. Filmen finansierades i princip helt och hållet av gräsrotsfinansiering (crowdfunding) och sätter förhoppningsvis kanske en trend som innebär att när fansen talar (cashar ut) lyssnar (cashar in) Hollywood.

...men när får vi vår Stargate Atlantis-film?

Baksidestext:
Dagen innan hon tar juristexamen har Veronica Mars lagt Neptune och amatördeckardagarna bakom sig. Medan hon går på intervjuer hos framstående advokatbyråer i New York får Veronica Mars ett samtal från sin före detta pojkvän Logan som har anklagats för mord. Veronica åker tillbaka till Neptune bara för att hjälpa Logan att hitta en advokat, men när saker och ting inte verkar stå rätt till när det gäller hur Logans fall uppfattas och hanteras dras Veronica tillbaka till livet hon trodde hon hade lämnat bakom sig.

"Medan betydligt sämre serier rullar på säsong in och säsong ut känns det som det borde funnits utrymme för bra mycket mer Veronica Mars än tre säsonger"


Omdöme:
Veronica Mars-säsongerna har stått prydligt i filmhyllan sedan de släpptes på DVD en efter en när det begav sig, men medan sambon njutit av serien (och sedan lidit när den lades ner) har jag själv inte tagit mig tid att sätta mig in i den tre säsonger långa serien, utan istället blev Veronica Mars - The Movie min första egentliga kontakt med Veronica Mars, och inför de 107 minutrarna i filmsoffan var således mitt sinne helt utan förutfattade meningar eller fyllt av någon större förväntning.

Filmen uppkom genom att författaren Rob Thomas och Kristen Bell startade upp ett crowdfundingprojekt på sajten Kickstarter, och med hjälp av nästan hundra tusen fans samlades knappt 6 miljoner dollar in, en summa som motsvarar filmen budget. Warner hade lovat att göra filmen om kampanjen drog in två miljoner dollar - ett mål som nåddes bara elva timmar efter kampanjstarten. På bio i USA gick filmen endast upp på 291 biografer, men spelade ändå in nästan halva budgeten, trots att alla som donerat mer än $35 gick in gratis.

Utan bakgrunden som hängivet fan finns det gott om referenser och interna skämt som går en över huvudet, men det blir trots det aldrig exkluderande. Det är fullt möjligt att hänga med på resan utan förkunskaper, men jag tror nog att man får ut ännu mer av att ha sett TV-serien. Själva filmen är som ett extra långt avsnitt, och det är befriande att se att man inte hottat upp det hela i onödan bara för att det nu handlar om en film. Handlingen kretsar kring Veronica Mars tidigare pojkvän Logan som anklagas för att ha mördat sin kändisflickvän och blir en whodunnit-historia som håller en intresserat fastklistrad i soffan från början till slut, även om tempot bitvis kanske är en aning lågt, i alla fall inledningsvis.

Filmen är listad som en komedi, och visst finns det gott om skämt, och välkonstruerade sådana, men det finns även betydligt mörkare undertoner i den mångfacetterade värld som är Veronica Mars.

Det märks verkligen på de inblandade att det finns mycket mer att hämta ur den godispåse som är Veronica Mars. Medan betydligt sämre serier rullar på säsong in och säsong ut känns det som det borde funnits utrymme för bra mycket mer Veronica Mars än tre säsonger och filmen är ett bevis för detta. Det hintas om en uppföljare från alla håll och kanter, men hittills är en webbspinoff det enda som bekräftats.

Nu tror jag det blivit dags att hugga in på säsong ett...

Bildformat: 1080p Widescreen 2.40:1

Bildmässigt är det inte så mycket som sticker ut, men transfern är å andra sidan i det närmaste perfekt. Inga blämmor, inga artefakter. Detaljrikedomen och skärpan är mycket god och det enda som hindrar ett absolut toppbetyg är att svärtan inte alltid är helt oproblematisk. Överlag en väldigt fin transfer.

Ljudspår: DTS 5.1 HD MA

Om bilden var i det närmaste problemfri så kan man inte riktigt säga samma sak om ljudspåret. Ljudbilden är en aning ojämn, välbalanserad inomhus, obalanserad utomhus och i actionsekvenser. Surroundet håller TV-serieklass snarare än Hollywood - men det passar Veronica Mars alldeles ypperligt. Ljudkvaliteten är på intet sätt dåligt, men likväl blu-rayproduktionens svagaste punkt.

Extramaterial:
By The Fans: The Making of the Veronica Mars Movie: Rob Thomas,Kristen Bell and the entire Veronica Mars cast take you from its record-breaking Kickstarter launch to the first day on set and beyond!, More On-Set Fun: Monkeying around with Kristen Bell, Chris Lowell, Max Greenfi eld and others!, Deleted Scenes and More!

Aktuella priser för Veronica Mars - The Movie

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2018-02-14  
CDON.COMVeronica Mars - The Movie Veronica Mars - The Movie  hos CDON.COM99krFraktinfo
Discshop.seVeronica Mars - The movie Veronica Mars - The movie  hos Discshop.se99krFraktinfo
Discshop.seVeronica Mars - The movie Veronica Mars - The movie  hos Discshop.se99krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent J. Hallberg, betyget 82  av 100.

Veronica Mars - The Movie


Veronica Mars - The Movie blu-ray cover

Filmbolag: Warner
Genre: Action, Komedi
Region: B
Releasedatum: 2014-05-07
Antal skivor: 1
Speltid: 107
Bild: 1080p Widescreen 2.40:1
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Extramaterial: By The Fans: The Making of the Veronica Mars Movie: Rob Thomas,Kristen Bell and the entire Veronica Mars cast take you from its record-breaking Kickstarter launch to the first day on set and beyond!, More On-Set Fun: Monkeying around with Kristen Bell, Chris Lowell, Max Greenfi eld and others!, Deleted Scenes and More!

Skådespelare: Kristen Bell, Jamie Lee Curtis, Francis Capra, Tina Majorino, Sam Huntington, Justin Long, Enrico Colantoni, Martin Starr, Christine Lakin, Jason Dohring, Jerry O´Connell, Percy Daggs III, Ryan Hansen, Krysten Ritter, Ken Marino, Chris Lowell, Gaby Hoffmann, Max Greenfield

Omdöme

Filmen:
85%
Bilden:
95%
Ljudet:
75%
Extramaterialet:
50%
Totalt:
82%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser