Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

The Lucky One

The Lucky One

Överamerikanskt och förutsägbart

En filmrecension av S. Gustavsson , publicerad

En tuff och fåordig marinsoldat återvänder hem från krigets Irak för att söka efter kvinnan som räddat hans liv. Det är ju inte jättesvårt att räkna ut att marinsoldaten kommer finna kvinnan, och att kärlek kommer uppstå. Två år efter Dear John får vi här återigen ta del av ett superamerikanskt romantiskt drama baserat på en av Nicholas Sparks böcker.

Logan (Zac Efron) är en tystlåten marinsoldat som är mitt i krigets Irak. Av en slump ser han ett foto på marken, och när han går för att plocka upp det blir det hans räddning. En granat sprängs just på platsen där han tidigare stod, och flera av hans vänner omkommer. Väl hemma i USA så bestämmer sig Logan snart för att söka upp kvinnan på fotot för att tacka henne för att hon på ett vis räddade hans liv.

Logan inleder sitt sökande till fots med sin schäfer som trofast sällskap. Promenerandet är en slags terapi för Logan som har en hel del hemska minnen med sej i bagaget efter vistelsen i Irak. Men promenerandet och sökandet ger snart resultat, och Logan finner kvinnan på fotot på ett hundpensionat. Logan gör ett tappert försök att berätta anledningen till han sökt upp henne, men kvinnan på fotot, som heter Beth (Taylor Schilling), tror istället att Logan är där för att söka jobb. Logan, som är nyfiken på Beth, tackar utan vidare ja till jobbet på hundpensionatet.

Beth bor tillsammans med sin mormor (Blythe Danner) och sin charmige son. I kulisserna figurerar även Beths ex-man (Jay R. Ferguson), en bufflig och hotfull sheriff, som inte har gett upp hoppet om att vinna Beth tillbaka. Han ser så klart rött på en gång när han får reda på att det har bosatt sej en före detta marinsoldat på Beths gård.

Tycke uppstår, så klart, ganska snabbt mellan Beth och Logan, och detta gör den buffliga sheriffen allt som står i hans makt för att förstöra. Han hotar Beth att ta ifrån henne vårdnaden om deras gemensamma son, vilket gör att Beth tvivlar på om förhållandet med Logan verkligen är en bra idé.

Logan är inte helt ärlig med anledningen till att han faktiskt sökte upp Beth, och när det visar sej att Beths bror var en av de som omkom i Irak så inser Logan att det är broderns foto som han hittade. Detta är väldigt känsligt för Beth, och gör det än svårare för Logan att berätta sanningen.

The Lucky One

"smörig romantik på hög nivå"


Filmen är baserad på en bok skriven av Nicholas Sparks, som även ligger bakom bland annat The Notebook och Dear John, som också filmatiserats. Har man sett eller läst någon av dessa alster tidigare, så vet man redan på förhand vad som väntas av The Lucky One; smörig romantik på hög nivå.

För regi står Scott Hichs, som tidigare regisserat den verklighetsbaserade The Boys Are Back och även den Oscarsnominerade Shine, där huvudrollsinnehavaren Geoffrey Rush kammade hem en blänkande statyett.

Zac Efron har vi tidigare sett som den skönsjungande Troy i The High School Musical. Ett par år har gått sedan dess, och Efron har väl kanske tagit steget från ung flickfavorit till en något vuxnare hunk. Detta är så klart något man späder på genom att låta Logan göra alla dom tunga kroppsliga arbetsuppgifterna på hundpensionatet. Men när han står och lastar tunga säckar på flaket på bilen och bilden visas i slowmotion så undrar jag för en stund om det är reklamavbrott och vi ska lockas att köpa ett par nya jeans av välkänt märke.
Den 27-åriga nykomlingen Taylor Schilling från Boston gör en god insats i filmen, och ger känslan av att Beth är en något mer verklighetsbaserad person i jämförelse med den alldeles för perfekte marinsoldaten.

Tilläggas bör också att det är Gwyneth Paltrows mamma, Blythe Danner, som spelar Beths mormor. En mormor som är oerhört rar och som levererar ett och annat visdomsord. Personligen tycker jag att hon höjer slutbetyget för filmen ett par snäpp.

The Lucky One

Trots att filmen i sig varken överraskar eller knappt ens underhåller är det svårt att klanka ner på dess bildåtergivning i HD. Det vackra fotot som präglar filmen återges med varma färger, svettig skärpa och djup svärta. Detaljrikedomen är hög och fångar utan problem upp både närbilder, klara texturer och fina kantlinjer utan större svårigheter. I några av de mörkare partierna går det att finna ett visst underliggande brus men det är svårt att avgöra om det har med transfern i sig att göra eller om det rör sig om en defekt i källmaterialet.

Det hela omsluts av ett bra men föga anmärkningsvärt ljudspår i DTS-HD MA 5.1. Då det handlar om ett romantiskt drama är det inte särskillt konstigt att det för det mesta blir aningen framtungt men de bakre högtalarna gör då och då sitt för att öppna upp ytor i vardagsrummet.

Under inledningen av filmen är systemet dock mer aktivt när krigets läten breder ut sig och man bjuds här på en och annan fräck ljudeffekt. När det hela väl har lagt sig blir filmen mer dialogdriven och tyvärr tappar ljudbilden därmed lite av gnistan. Det låter dock bra med klar och tydlig dialog från rätt vinklar och vrår men det blir förutsägbart och grått med minst sagt passande musik som landar som något av en besvikelse efter det inledningvis maffiga trycket.

The Lucky One

Extramaterialet till utgåvan är magert och lika förutsägbart som filmen i sig. Att det hela presenteras i HD hjälper föga med inslag som Zac and Taylor’s amazing chemistry.

Zac Efron becomes a marine: Vi följer Efron vid inspelningen av de scener som utspelas i Irak. Vi får se hur Efron tränar för att både se ut, röra sig och andas som en marinsoldat.
Watch the sparks fly - the romantik world of The lucky one: Författaren Nicholas Sparks berättar hur han fick inspiration till att skriva en bok där en vanlig (nåja) familj står i centrum.
Zac and Taylor’s amazing chemistry: De två huvudpersonerna berättar om samarbetet de två emellan, och hur de tillsammans höjde känslan i filmen genom sitt samspel.

* * *

Handlingen är förutsägbar och man har bara ett par minuter in i filmen bilden ganska klar för sej. Men vem gillar egentligen inte scener som utspelas i det idylliska vattenbrynet, eller reklamfilmsliknande scener i motljus? Men det blir lite för mycket av det goda, och det kan tyvärr inte ens Logans armmuskler kompensera.

Aktuella priser för The Lucky One

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2017-06-30  
Discshop.seThe Lucky One The Lucky One  hos Discshop.se49krFraktinfo
CDON.COMThe Lucky OneThe Lucky One hos CDON.COM59krFraktinfo
WEBHALLEN.comThe Lucky One (2012) The Lucky One (2012)  hos WEBHALLEN.com145krFraktinfo
Discshop.seThe Lucky One (Import Sv.Text)The Lucky One  (Import Sv.Text) hos Discshop.se149krFraktinfo
Discshop.seThe Lucky One (Import Sv.Text)The Lucky One  (Import Sv.Text) hos Discshop.se149krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent S. Gustavsson, betyget 54  av 100.

The Lucky One


The Lucky One blu-ray cover

Filmbolag: Warner
Genre: Drama
Region: B
Releasedatum: 2012-10-10
Antal skivor: 1
Speltid: 101
Bild: 1080p Widescreen 2.40:1
Ljud: Engelska (DTS 5.1 HD MA)
Extramaterial: Zac Efron Becomes A Marine, Watch The Sparks Fly - The Romantic World Of The Lucky One, Zac And Taylor's Amazing Chemistry

Skådespelare: Zac Efron, Taylor Schilling, Blythe Danner, Jay R. Ferguson, Riley Thomas Stewart, Joe Chrest, Adam LeFevre, Sharon Morris, Robert Hayes

Omdöme

Filmen:
40%
Bilden:
80%
Ljudet:
80%
Extramaterialet:
20%
Totalt:
54%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-30
Monky
149.00kr (CDON.COM)
95
159.00kr (CDON.COM)
Pokémon the Movie: I Choose You! - Limited Steelbook
349.00kr (CDON.COM)
Berlin Alexanderplatz
949.00kr (CDON.COM)
Mr Robot - Säsong 3
299.00kr (CDON.COM)
Hacksaw Ridge / Point Break / Transporter Refueled
99.00kr (CDON.COM)
Blood Father / The Nice Guys / Boyka
99.00kr (CDON.COM)
Free State of Jones / Rush / Skiptrace
99.00kr (CDON.COM)

Fler releaser