Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

The Dark Knight Rises

The Dark Knight Rises

Legenden slutar här

En filmrecension av J. Hallberg , publicerad

Cirkeln ska slutas, en trilogi ska få sin upplösning, legenden slutar här... The Dark Knight Rises ska knyta ihop en av de mest omtyckta filmserierna på mycket länge (och antagligen den bästa hittills med "superhjältetema") och samtidigt lämna spelrum för den kommande Justice League-filmen, DC:s svar på Marvels enorma framgångar med The Avengers. En omöjlig uppgift?

Åtta år har förflutit sedan Batman (Christian Bale) tog på sig skulden för mordet på Harvey Dent (som Gotham fortfarande tror är en hjälte och inte en brottsling) och i lika många år har Bruce Wayne sörjt Rachel. Batman har försvunnit från jordens yta och i Gotham City råder lugn och ro - ett litet tag till.

Bruce Wayne har hållit sig undan alla offentliga framträdanden och hans företag, Wayne Enterprises, är nästan kört i botten. Alfred (Michael Caine) gör vad han kan för att få Bruce på fötter igen, men misslyckas gång på gång. Den skicklige tjuven Selina (Anne Hathaway) lockar dock ut Bruce i dagsljus igen efter att hon under en tillställning tagit sig in och stulit hans mors halsband - och av någon anledning även tagit hans fingeravtryck, vilket fångar Bruce Waynes intresse.

Ra's Al Ghul har dock fortfarande ett finger med i spelet, och frontfiguren Bane (Tom Hardy) har ett mål i siktet: att förstöra Gotham City helt och hållet. Till sin hjälp har han, förutom hundratals lojala underhuggare, även kidnappat en östeuropisk kärnfysiker och med en ren energikälla som Wayne Enterprises tagit fram kan han skapa ett domedagsvapen stort nog att förgöra hela staden och alla däri.

En fallen hjälte - en syndabock, måste resa sig igen och försvara sin stad...

The Dark Knight Rises

"en mycket värdig upplösning på en enormt framgångsrik filmserie"


Det är svårt att recensera The Dark Knight Rises utan att komma med spoliers, eftersom en avgörande händelse i filmens absoluta slutskeende öppnar för en hel drös med spekulationer om Batmans framtid på filmduken - spekulationer som redan innan filmens premiär gått varma då trion Christopher Nolan, Christian Bale och Michael Caine meddelat att de efter denna är klara med Batman. Vägen vidare till Justice League-filmen var därmed ytterst oklar, och med slutet i The Dark Knight Rises i åtanke har vi kanske getts en upplyst väg av filmskaparen - men vill fansen ha det så?

The Dark Knight Rises ger oss en mycket värdig upplösning på en enormt framgångsrik filmserie och Christopher Nolan, Christian Bale och Michael Caine kan med stolthet se tillbaka på en filmsvit som inte bara återupprättat Batmans rykte, utan även - antagligen - räddat hela DC Comics fortsatta satsning på den vita duken.

The Dark Knight Rises når inte The Dark Knights storhet, kanske för att Tom Hardy (som visserligen står för en imponerande insats som Bane) inte är någon Heath Ledger, men snarare för att The Dark Knight var en storslagen film som väldigt få framtida filmer kommer toppa - oavsett skådespelarensemble, genre eller regissör. En sjundeplats på IMDb:s topplista vittnar om detta. Den ger oss dock en solid berättelse utan några större hål i plotten, och med fler än en tvist mot slutet som - även om de kanske var lite väntade, den ena mer än den andra - vänder en aning på tillställningen.

Joseph Gordon-Levitts stjärna lyser allt klarare och vid 31 års ålder är det nu kanske dags att ta det där sista steget till att bli en av Hollywoods riktigt stora - även om många av oss för alltid kommer se honom som den vuxne utomjordingen i en ung pojkes kropp i Tredje klotet från solen. Han visar i The Dark Knight Rises, precis som i 50/50 och Inception att han är redo att axla en egen franchise och kom igen - om Jeremy Renner kan ha avgörande roller i TRE stora filmfranchises (Bourne, Avengers och Mission: Impossible) kan väl Gordon-Levitt åtminstone vara värd en?

Den stora frågan återstår alltså, fortsätta på vägen som Christopher Nolan i och med sin trilogi slagit in för Batmanfranchisen eller reboota Batman precis som man gjort med Superman i och med kommande Man of Steel? Nolans riktning verkar inte riktigt passa in i den kommande Justice League-filmen där Batman visserligen skulle kunna ha en något tillbakalutad roll, men inte desto mindre viktig då han i varje(?) inkarnation av Justice League varit en av grundarna.

The Dark Knight Rises

Bildformat: 1080p High Definition 1.78:1 / 2.40:1

The Dark Knight Rises levereras på blu-ray i dualformatet 2.40:1 och 1.78:1 vilket innebär att varje scen (IMAX-scenerna inkluderade) visas precis så som det är tänkt. Detta är främst mycket goda nyehter för alla med TV-apaprater i 16:9-format då man får en upplevelese så nära originalet som möjligt, men blåser man upp bilden på en stor projektorduk finner man kanske istället växlandet mellan 2.40:1 och 1.78:1 något irriterande...

Fantastisk detaljrikedom, men i skuggiga partier försvinner mycket av densamma, men det torde vara högst medvetet då det ligger i The Dark Knight Rises natur att vara en väldigt mörk film. Imponerande är bildkvaliteten hur som helst - och särskilt de bitar som är i 1.78:1, dessa är klart i referenskvalitet, medan 2.40:1-materialet inte riktigt når hela vägen fram. Att detaljerna försvinner så pass mycket i de skuggigare partierna - medvetet eller ej - blir dock aningens frustrerande och hindrar ett toppbetyg, trots att det i dagsljus är trilla-av-stolen-klass.

Ljudspår: DTS 5.1 HD MA

Ljudetspåret är av absolut referenskvalitet och en upplevelse att spela upp i ljudanläggningen, från första scenen till den sista striden. Visst, det är högt, väldigt högt - men man måste se den med ljudet uppskruvat rejält eftersom det innebär en betydligt förstärkt närvarokänsla i filmen.

Surroundet är av yppersta klass och riktningsverkan likaså. Alla ljud kommer från rätt högtalare oavsett om man ser källan i bild eller inte, eller om ljudet rör sig i en viss riktning, men det där är sekundärt till den bombastiska ljudbild som The Dark Knight Rises bjuder oss på. Trots det är dialogen klar och tydlig och det finns en del inbygda problem med dialogen som man snyggt löst - Banes mask hindrar honom inte, och Batmans väsande röst gör sig väl trots allt ljud runt omkring.

Extramaterial:Digital copy, The Batmobile, Ending The Knight and much more

The Dark Knight Rises kommer med överraskande bra extramaterial för att vara sådant som samsas på samma skiva som filmen. Den timslånga featuretten The Batmobile är tveklöst den mest intressanta och innehåller intervjuer med bland andra Christopher Nolan, Tim Burton och Joel Shumacher och ger fansen den mest innehållsrika redogörelsen som är tänkbart för the Batmobiles historia.

Bakom titeln Ending The Knight döljer sig inte mindre än 16 featuretter av lite varierande kvalitet. Vi får inte riktigt komma helt nära, men en någorlunda heltäckande inblick i arbetet bakom The Dark Knight bjuds vi på.

Missa heller inte att ladda hem appen The Dark Knight Rises FX om du har en iPhone eller iPad - den förhöjer filmupplevelsen ytterligare.

Aktuella priser för The Dark Knight Rises

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2017-09-13  
Discshop.seBatman - The Dark Knight Rises Batman - The Dark Knight Rises  hos Discshop.se49krFraktinfo
WEBHALLEN.comThe Dark Knight Rises (2012) The Dark Knight Rises (2012)  hos WEBHALLEN.com49krFraktinfo
CDON.COMThe Dark Knight RisesThe Dark Knight Rises hos CDON.COM59krFraktinfo
Discshop.seBatman - The Dark Knight Rises Batman - The Dark Knight Rises  hos Discshop.se79krFraktinfo
CDON.COMBatman 3: The Dark Knight Rises - Special EditionBatman 3: The Dark Knight Rises - Special Edition hos CDON.COM99krFraktinfo
Discshop.seBatman - The Dark Knight Rises - Special Edition ink. Figurine Batman - The Dark Knight Rises - Special Edition ink. Figurine  hos Discshop.se99krFraktinfo
Discshop.seBatman - The Dark Knight Rises - Special Edition ink. Figurine Batman - The Dark Knight Rises - Special Edition ink. Figurine  hos Discshop.se249krFraktinfo
Discshop.seBatman: The Dark Knight Rises - 4K Ultra HD Blu-rayBatman: The Dark Knight Rises - 4K Ultra HD Blu-ray hos Discshop.se299krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent J. Hallberg, betyget 87  av 100.

The Dark Knight Rises


The Dark Knight Rises blu-ray cover

Filmbolag: Warner
Genre: Action, Deckare/Crime, Drama
Region: B
Releasedatum: 2012-11-28
Antal skivor: 1
Speltid: 165
Bild: 1080p High Definition 1.78:1 / 2.40:1
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Extramaterial: Digital copy, The Batmobile, Ending The Knight and much more

Skådespelare: Christian Bale, Anne Hathaway, Joseph Gordon-Levitt, Gary Oldman, Morgan Freeman, Michael Caine, Tom Hardy, Marion Cotillard

Omdöme

Filmen:
80%
Bilden:
95%
Ljudet:
100%
Extramaterialet:
75%
Totalt:
87%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-30
Monky
149.00kr (CDON.COM)
95
159.00kr (CDON.COM)
Pokémon the Movie: I Choose You! - Limited Steelbook
349.00kr (CDON.COM)
Berlin Alexanderplatz
949.00kr (CDON.COM)
Mr Robot - Säsong 3
299.00kr (CDON.COM)
Hacksaw Ridge / Point Break / Transporter Refueled
99.00kr (CDON.COM)
Blood Father / The Nice Guys / Boyka
99.00kr (CDON.COM)
Free State of Jones / Rush / Skiptrace
99.00kr (CDON.COM)

Fler releaser