Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

The Campaign

The Campaign

Fulaste valrörelsen någonsin

En filmrecension av P. Sundin , publicerad

Politik är intressant, viktigt och väldigt lustigt. Intressant för att ståndpunkter i politiska frågor i mångt och mycket definierar människor, viktigt för att den politik som förs i ett land blir direkt avgörande för det liv du lever och den värld du lever i, lustigt för att de clowner vi människor anser ska fatta dessa livsavgörande beslut åt oss inte så sällan är de största klåparna av oss alla. Jag kan än idag bli mörkrädd vid tanken på att en man som George W Bush inte bara valdes till president i världens mäktigaste nation utan också valdes om, av folket. I The Campaign bjuds vi på en skildring av Amerikansk politik på delstats nivå och hur hysteriskt överdriven den än må vara så visar den upp en ganska sorglig men sann bild av att ståndpunkter, hjärtefrågor och löften till väljarna inte väger alls lika tungt som ekonomisk tyngd och smutskastning av motparten när det är dags för valrörelse.

Kongressledamot Cam Brady (Will Ferrell) har suttit som folkvald i fyra års tid och inför valet 2012 har han inte den minsta tanke på att lämna sin post, vilket inte heller är särskilt troligt då han är den enda kandidaten från sitt distrikt. Trots sitt stora förtroendeuppdrag tar han inte sitt jobb och ansvar mot väljarna på något vidare allvar utan lever var dag som om den vore den sista med hejdlösa fester och lösaktiga kvinnor medan han ljuger, mutar och bedrar för att nå sina mål och täcka över de ofrånkomliga skandaler som kantar hans leverne. När han en kväll ska spela in ett vulgärt meddelande på sin älskarinnas telefonsvarare och av misstag råkar slå fel nummer och hamnar hos en hämmad, religiös familj blossar vad som ser ut som ännu en skandal i mängden upp men den ska visa sig få oanade följder för Brady och hans valkampanj.

De två finanspamparna Glenn (John Lithgow) och Wade (Dan Aykroyd) Motch vars mål är att bli av med den demokratiska kongressmannen som ett led i deras plan att sälja ut valdistriktet till kineserna tar tillfället i akt och övertalar deras vän Raymond Huggins (Brian Cox) att låta sonen Marty Huggins (Zach Galifianakis) ställa upp i valet som förespråkare för Republikanerna. Marty Huggins arbetar som turistchef i staden och är till Bradys raka motsats en grå liten man som inte ser mycket ut för världen vare sig det gäller utseende, motorik eller kunskap. Bortsett från att han inte för sitt liv förstår sig på hur man öppnar dörrar dras han också med övervikt och egenskapen att han bajsar på sig när någon kittlar honom. Bröderna Motch ser dock Huggins som en självklar kandidat då han blir en lätt pjäs att manövrera om han väljs in i riksdagen och med tunga ekonomiska bidrag i ryggen har han kanske rent av en chans att vinna.

Huggins kampanj förses med pengakraft utan dess like och till detta passas Marty också upp utav Tim Wattley (Dylan McDermott) som blir hans kampanjchef och styr allt från Huggins garderob till hur han ska agera som kongressledamot. Brady som för första gången på fyra år ställs inför en motståndare tar det hela inledningsvis med ro och börjar direkt inleda en smuttskastningskampanj mot Huggins men när Huggins kampanj börjar påvisa resultat blir han aningens nervös och valrörelsen intensifieras liksom skandalerna och glåporden. Ju närmare valet kommer desto skitigare blir kampanjen och snart har det hela urartat till tidernas galnaste smutskastningskampanj från båda lägren.

The Campaign

"en komedi som kommer älskas av fans, hatas av moralister och duga som småtrevlig underhållning åt alla oss andra"


The Campaign, eller Rivalerna som den har blivit döpt till i Sverige är regisserad av Jay Roach som har en hel del småtrevliga komedier på sitt samvete, exempelvis Släkten är värst och de två första filmerna om Austin Powers. Med Rivalerna ger han sig in i maktens korridorer med en vansinnig komedi som kretsar kring Amerikansk inrikespolitik och med sig har han två av Amerikas för tillfället största komiker Will Ferrell och Zach Galifianakis. På förhand låter upplägget genialt och hade Roach satsat på att göra frän och vass satir utav det hela istället för en ganska typisk Ferrell/Galifianakis film så hade resultatet varit briljant. Jag har dock full förståelse till att Roach valde den lite enklare vägen och gjorde en vansinnig komedi i politikmiljö snarare än en komedi om politik då den på så vis når ut till en bredare massa och publiken inte nödvändigtvis behöver vara insatt i amerikansk politik för att fatta skämten.

Det man får är en komedi som kommer älskas av fans, hatas av moralister och duga som småtrevlig underhållning åt alla oss andra. Filmen är som så många andra komedier med herrarna Ferrell och Galifianakis full av råa skämt, fula ord och elakheter på gränsen till övertramp och på samma sätt spelar våra huvudrollsinnehavare samma typ av personer som vi sett dem göra flertalet gånger tidigare. Pinsamheterna staplas på hög och de obekväma situationerna blir abnormt obekväma, sexuella anspelningar varvas med rasistiska övertramp, ja till och med spädbarn får på käften av vuxna män i denna skruvade berättelse. Det är omöjligt att inte dra på smilbanden åt händelserna som äger rum på duken och som bara blir mer och mer extrema ju längre in i filmen man kommer. Humorn är för all del på en ganska låg nivå så det finns garanterat de som skulle rynka på näsan åt det omogna skådespel som äger rum men samtidigt betvivlar jag att den sortens människor skulle slå sig ner framför en film med Will Ferrell i huvudrollen från första början.

Även om jag finner mig ytterst road av Rivalerna så är det långt ifrån en fulländad komedi. Intrigen är i det tunnaste laget och fungerar mest som en bra ram inom vilken våra skådespelare kan ställa till med det ena jäkelskapet efter det andra. Många av skämten och stereotyperna har vi upplevt förut med varierade resultat och filmens final är föga överraskande. Till det ska läggas en halvtaskig och i sammanhanget menlös bihistoria om de rika affärsmännen som försöker sälja ett helt valdistrikt till Kina. Det som trots den tunna berättelsen gör att jag rekommenderar filmen är en välsammansatt ensemble av skådespelare och härligt fåniga karaktärer. Att sammanföra Will Ferrell och Zach Galifianakis är ett mästerligt drag då deras individuella komik och timing går hand i hand. Man får till ett par klassiska poänger genom deras markanta skillnad i utseende då Ferrell är det typiska presidentmaterialet med välansat hår, brett leende och en reslig figur medan Galifianakis är liten, satt och odlat fram en i sammanhanget väldigt opassande ansiktsbehåring. Att man kryddat rollistan med sköna karaktärsskådespelare som Dan Aykroyd, Dylan McDermott, John Lithgow och Brian Cox gör inte saken sämre även om man kunde ha önskat dem lite mer välskriva karaktärer.

The Campaign

Bildformat: 1080p Widescreen 1.85:1

Bilden presenteras i en 1080p transfer i format 1.78:1. Det är en mycket stark HD-presentation som spelas upp framför våra ögon utan någon egentligt märkbar brist. Varenda scen, om det så rör sig om naturscener med brokiga bakgrunder eller inomhusscener i fina lokaler, känns ytterst skarpa och detaljrika. Ljussättningen är bra och lirar på ett hyggligt sätt med den ytterst levande färgpalett som används. Större delen av filmen utspelar sig i dagsljus eller i väl upplysta lokaler men det finns såklart även inslag av svärta och likaså den levereras utan några problem.

Ljudspår: Engelska (DTS 5.1 HD MA)

Ljudet presenteras i en 5.1 mix och är som de flesta komedier av en ytterst dialogdriven karaktär. Dialogen är ständigt klar och tydlig i systemets främre regioner och vi som åhörare riskerar aldrig att replikerna går oss förbi. Surrounden är inte särskilt kraftfull men likväl väldigt aktiv under större delen av filmen. Mest påtagligt blir det under de mer fartfyllda scenerna men även under debatterna mellan Brady och Huggins där åhörarna och fotograferna tar stor plats i ljudbilden. Även under övriga partier av filmen märks surrounden av men då betydligt mer avslappnat och fungerar fint genom att öppna upp audiovisuella ytor. Musiken är ganska nedtonad men finns i bakgrunden och känns för stunden passande.

Extramaterial:Line o rama, Deleted Scenes, Gag Reel

Extramaterialet som bjuds är inget märkvärdigt sådant. Vi har möjlighet att se filmen i bioversionen samt en oavkortad variant på ytterligare 11 minuter, men det ska sägas att de extra minutrarna drygar ut filmen snarare än förhöjer dess värde. Till detta får vi nio borttagna scener, blandannat ett alternativt slut. Merparten av scenerna är ganska roliga och hade helt klart platsat i den färdiga filmen. Ett klassiskt Gag Reel som av naturliga skäl är ganska underhållande tack vare de lustiga skådespelarna ryms också. Sist men inte minst får vi ett kort inslag med Galifianakis och Ferrell där vi får se alternativa repliker. Syftet med inslaget Line o rama verkar vara att visa publiken hur mycket som faktiskt improviseras under inspelningarna.

Aktuella priser för The Campaign

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2017-06-29  
CDON.COMThe Campaign The Campaign  hos CDON.COM59krFraktinfo
Discshop.seRivalerna Rivalerna  hos Discshop.se99krFraktinfo
WEBHALLEN.comRivalerna (2012) Rivalerna (2012)  hos WEBHALLEN.com129krFraktinfo
Discshop.seThe Campaign (Import Sv.Text)The Campaign  (Import Sv.Text) hos Discshop.se149krFraktinfo
Discshop.seThe Campaign (Import Sv.Text)The Campaign  (Import Sv.Text) hos Discshop.se149krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent P. Sundin, betyget 69  av 100.

Rivalerna


The Campaign blu-ray cover

Filmbolag: Warner
Genre: Komedi
Region: B
Releasedatum: 2013-01-16
Antal skivor: 1
Speltid: 85
Bild: 1080p Widescreen 1.85:1
Ljud: Engelska (DTS 5.1 HD MA)
Extramaterial: Line o rama, Deleted Scenes, Gag Reel

Skådespelare: John Lithgow, Dylan McDermott, Dan Aykroyd, Brian Cox, Will Ferrell, Zach Galifianakis, Jason Sudeikis, Katherine LaNasa, Sarah Baker, Karen Maruyama, Thomas Middleditch

Omdöme

Filmen:
65%
Bilden:
90%
Ljudet:
80%
Extramaterialet:
20%
Totalt:
69%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser