Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Striptease

Striptease

Kultfilm som floppade

En filmrecension av P. Sundin , publicerad

Filmen Striptease ratades ordentligt av både kritiker och publik när den dök upp på vita duken 1996, detta trots att den baseras på en bästsäljande roman och har en hel del välkända namn i rollistan. Idag har filmen dock, precis som så många andra hårt kritiserade filmer, nått en viss kultstatus och det är inte utan att man är nyfiken på hur den fungerar såhär 16 år senare när den för första gången dyker upp på blu-ray.

När den före detta FBI-sekreteraren Erin Grant (Demi Moore) bryter upp ifrån Darrel (Robert Patrick) sin lodis till make, förlorar hon till sin förfäran vårdnaden om deras gemensamma dotter. För att ha råd med en resning i rätten börjar hon arbeta som strippa på ett sunkigt hak vid namn Eager Beaver vilket i sin tur leder till att Darrel använder hennes tvivelaktiga yrkesval emot henne när det gäller vem som ska få vårdnaden. Att Erin känner till att hennes före detta make sysslar med skumraskaffärer och utnyttjar dottern för att göra detta hjälper henne inte då en strippdansös inte är hälften så trovärdig som en respekterad man i samhället i rättens ögon.

Erin gör succé på haket där hon jobbar och när den perversa kongressledamoten David Dilbeck (Burt Reynolds) dyker upp faller han precis som alla andra för hennes skönhet och eleganta dans. Dilbeck som i vanlig ordning tittat lite för djupt i flaskan gör närmanden mot Erin men det han inte vet om är att ett annat utav Erins maniska fans lyckas ta ett kort på honom när han gör det och att han ämnar använda kortet för att utpressa Dilbeck att överlåta vårdnaden över Erins dotter åt Erin. Dilbeck har dock ett stall gorillor omkring sig som ser till att bilden aldrig når dagens ljus genom att ta livet av den kärlekskranka fotografen och då de är övertygade om att Erin själv hade någonting med utpressningen att göra svävar nu hon också i omedelbar livsfara då inget får skada kongressledamotens goda rykte.

Plötsligt tvingas Erin inte bara kämpa för vårdnaden om sin dotter utan även för att klara livhanken och till sin hjälp har hon den godhjärtade livvakten Shad (Ving Rhames) och poliskonstapeln Al Garcia (Armand Assante).

Striptease

"Burt Reynolds karaktär är en överspelande perversion till politiker som hör hemma i buskis på vallarna"


Striptease baseras på Carl Hiaasens roman Strip Tease från 1993 och när det var dags att överföra berättelsen till den vita duken var det Andrew Bergman som tog på sig uppgiften att skriva manus samt regissera. Detta val kritiserades dock kraftigt när filmen gick upp på bio då folk som tyckte bra om boken ansåg att Bergman gick alltför fort fram och fokuserade för mycket på humorn istället för att ge en klar bild av varför FBI sekreteraren såg sig tvungen att börja strippa. Det ska vara ett medvetet val att satsa mycket på humorn enligt Bergman då man inte ville förknippas alltför mycket med dunderkalkonen Showgirls från 1995.

1996 var Demi Moore en mycket eftertraktad skådespelerska och i och med Striptease fick hon det största arvodet dittills för en kvinnlig aktör på vita duken. Detta faktum skulle så småningom leda till att hennes karriär dalade då hennes 12,5 miljoner dollar var ungefär lika mycket som filmen drog in på bio. Jag tycker dock att Demi Moore är den medlem i ensemblen som skötte sitt jobb allra bäst och det märks att hon gått in stenhårt vad gäller förberedelserna. Att hon sedan fått ett manus som är i det närmaste fånigt och en allt annat än komplex karaktär att jobba med är ju inte hennes fel. Att amerikanarna valde att inte dyka upp på biograferna handlar nog i mångt och mycket om fiaskot med Showgirls.

Det stora problemet med Striptease är att den omöjligt kan finna sig i ett fack och hitta sin publik. Det går att läsa in många olika beståndsdelar i handlingen såsom politisk satir och moraliserande kring skilsmässor men att man samtidigt valt att krydda det hela med nakna kvinnobröst i parti och minut gör att den publik som säkerligen uppskattat vissa delar av handlingen snörper på munnen åt det osmakliga upplägget. Paradoxen präglar också karaktärerna och i förlängningen skådespelarna då Demi Moores karaktär försöker vara lidelsefull och kämpa för sin dotter medan exempelvis Burt Reynolds karaktär är en överspelande perversion till politiker som hör hemma i buskis på vallarna snarare än i en Hollywoodproduktion av detta slag.

I rollen som Erins dotter ser vi Demi Moores riktiga dotter Rumer Willis vilket på sitt vis bidrar till det enda autentiska i hela produktionen. Dialogen mellan mor och dotter när dottern sett sin mor svänga på brösten inför en massa brunstiga främlingar fungerar relativt bra men det är inte utan att man undrar hur bra det egentligen var för den 8 år gamla Rumer att se sin mor arbeta på det viset.

Man marknadsför utgåvan som den internationella oklippta versionen men med dagens mått är den inte på något vis särskilt chockerande då det ovårdade språket och de nakna kropparna i och med kabel TV är vardag i de flesta TV-serier.

Striptease

Även om filmen i sig är tramsig och på många vis rent av medioker bjuds vi på en utgåva som inte behöver skämmas för sig. Vi får en 1080p AVC-transfer som framförallt utmärker sig i de ofta förekommande mörka partierna inne på Eager Beaver där svärtan sitter klockrent. Stor del av filmen utspelar sig dessutom på natten vilket gör att den felfria svärtan höjer produktionen avsevärt. Som sig bör präglas strippklubben också utav en livfull färgpalett med många snabba tagningar och trots detta har jag svårt att med blotta ögat lägga märke till några direkta brister eller suddiga partier här. I övrigt är bilden smakfull med en viss filmisk grynighet som fungerar till upplevelsens favör och detaljrikedomen går inte att klaga på. Bildåtergivningen ger inte heller sken av att vara kraftigt komprimerad eller utsatt för överdrivna rensningsarbeten.

Precis som med bildåtergivningen utmärker sig Striptease’s 5.1 ljud som mest när vi befinner oss inne på Eager Beaver och avnjuter strippornas shownummer. Pulserande klubbmusik dunkar ut ur högtalarna och låter både bas och surround arbeta relativt frekvent. Ljudspåren som Erin dansar till är ofta hämtade från plattor med Eurythmics och låter riktigt bra. Därtill får vi en välmixad dialog som låter fint i högtalarna även om den i sig för det mesta är idiotisk och en lagom arbetande surround.

Striptease

Det enda extramaterialet vi bjuds på är originaltrailern som tack vare att filmen blev den kalkon den blev är ganska underhållande att se på.

* * *

Trots att Striptease är präglad utav brister vad gäller manus, regi och skådespelarnas insatser finner jag ett viss underhållningsvärde. Det handlar inte om den utbredda nakenheten utan snarare det klassiska med en film som är så pass larvig att den faktiskt nästan blir bra. Även om jag tror att det kommer dröja länge innan jag får för mig att återuppleva den på nytt så går det fått att plöja igenom den då det aldrig blir riktigt tråkigt. Att den sedan presenteras i en fin utgåva produktionsmässigt sett är ju aldrig fel.

Aktuella priser för Striptease

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2017-02-06  
Discshop.seStriptease Striptease  hos Discshop.se99krFraktinfo
WEBHALLEN.comStriptease (1996) Striptease (1996)  hos WEBHALLEN.com139krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent P. Sundin, betyget 50  av 100.

Striptease


Striptease blu-ray cover

Filmbolag: Warner
Genre: Drama
Region: B
Releasedatum: 2012-05-23
Antal skivor: 1
Speltid: 117
Bild: 1080p Widescreen 1.85:1
Ljud: Engelska (DTS 5.1 HD MA)
Extramaterial: Trailer

Skådespelare: Demi Moore, Armand Assante, Ving Rhames, Robert Patrick, Paul Gulfoyle, Burt Reynolds

Omdöme

Filmen:
35%
Bilden:
80%
Ljudet:
80%
Extramaterialet:
5%
Totalt:
50%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser