Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Stand Up Guys

Stand Up Guys

Medelfilm med skådespelare i toppklass

En filmrecension av P. Sundin , publicerad

Christopher Walken, Al Pacino och Alan Arkin. I en och samma film har man lyckats ge plats åt tre av 70-talets största skådespelare och resultatet kan inte blir mycket annat än bra. Dessa tre giganter har under flera årtionden levererat kvalitetsunderhållning och besitter alla den där förmågan att leverera trots att manus kan te sig intetsägande och regin obefintlig. När de nu möts i en film på ålderns höst är det inte i en märkvärdig berättelse och karaktärerna de spelar har de gjort många gånger förut men likväl blir det tack vare den karisma och pondus som ryms i de åldrade männen en riktigt trevlig filmstund.

För 28 år sedan åkte smågangstern Val (Al Pacino) in i fängelse och när han nu blir frisläppt gör han det som en betydligt äldre och mer ärrad man. När han stegar ut på fängelsegården möts han direkt av sin bästa vän och partner Doc (Christopher Walken) som har kommit för att hämta honom. De båda far tillsammans in till staden och efter ett kort stopp i Docs lägenhet ger de sig ut för att fira Vals frigivning med prostituerade damer, dans, sprit och andra tvivelaktiga substanser. Festen är ett faktum men medan Val njuter livets goda är Doc betydligt mer tillbakadragen, nedtyngd av en mörk hemlighet.

För 28 år sedan strax innan Val åkte in i fängelset hade han nämligen ihjäl den hänsynslösa gangstern Claphands (Mark Margolis) son och sedan dess har Val pinats bakom fängelsets murar i väntan på att Claphands ska utkräva sin hämnd. Claphands å sin sida önskar dock Val så mycket lidande som möjligt och lät honom därför överleva sitt fängelsestraff bara för att under dödshot tvinga Vals bästa vän Doc att döda honom nu när han kommit ut ur fängelset. Doc plågas å det grövsta över att han ska behöva mörda sin egen bästa vän och då han vet att det är lönlöst att gå emot Claphands beslutar han sig istället för att i alla fall berätta för Val hur det ligger till, att han måste dö innan klockan 10.00 följande dag.

Val tar beskedet med viss ro då han sedan dagen han åkte in i fängelse vetat om att hans dagar är räknade. Istället för att göra motstånd beslutar han sig för att få ut så mycket som möjligt av sin sista natt i livet vilket leder till att han och Doc fritar deras gamla kompanjon Hirsch (Alan Arkin) från ålderdomshemmet, stjäl en bil och för en natt återupptar det bekymmersfria, våldskantade liv de levde som unga.

Stand Up Guys

"Det hela är ganska lustigt även om man många gånger bygger humorn på självklarheter och rör sig inom väl beprövade områden"


Fisher Stevens är en av de där riktigt hårt arbetande skådespelarna eller vad säger man annars om en herre som vid de fyllda 50 medverkat i 87 filmer och TV-serier? För den yngre publiken är han antagligen mest känd för sin insats som George Minkowski i omåttligt populära TV-serien Lost men han har även andra strängar på sin lyra då han kan titulera sig både manusförfattare, producent och regissör. Hans senaste insats i registolen är actionkomedin Stand Up Guys som för all del är underhållande men vinner mest på att den radar upp en härlig skara skådespelare som rutinerat och samtidigt professionellt engagerat äger varje sekvens av filmen.

Storyn i Stand Up Guys är enkel och presenteras i ett något för makligt tempo men samtidigt är den ytterst charmig då den kombinerar känslan från 70-talets actionfilmer med tankar om åldrande och vänskap. Vid ett par tillfällen under filmens speltid på drygt 90 minuter frågar jag mig hur många gånger de två vännerna som står i centrum (Doc och Val) hinner äta på en och samma natt samtidigt som det är just över dessa episoder på Docs favoritcafé som de verkliga känslospelen kommer till sin fulla rätt. Det är framförallt Doc som berör mig då hans karaktär är den minst urflippade i skaran men det beror säkerligen också på att han är den enda karaktären som vi egentligen kommer riktigt nära inpå.

Filmen i sig bygger till stor del på dialog och då främst den rappa dialogen mellan Val och Doc som varierar friskt mellan att kännas tänkvärd i ena stunden medan den nästa stund framstår som värsta rappakaljan. Man slänger sig friskt med svordomar och sexuella anspelningar vilket inte minst blir tydligt i en scen lika dråplig som självklar då Al knarkar någon slags Viagra och sedermera tvingas uppsöka akuten på grund av ett allt för långt ihållande stånd. Det hela är ganska lustigt även om man många gånger bygger humorn på självklarheter och rör sig inom väl beprövade områden och det mest häpnadsväckande i kråksången är antagligen att det är Disney som står bakom filmen då vulgäriteter knappast brukar relateras till Disney i vanliga fall.

Vad som håller filmen från att bli en parentes bland andra halvlustiga actionkomedier är såklart den trio legender som dyker upp i rollistan. Christopher Walken har en pondus av sällan skådad art så till vida att man har svårt att inte lyssna när han pratar eller titta på när han agerar. Hade Walken läst Den Store Gatsby rätt upp och ner med sin lömska röst som titt som tätt vandrar upp i den typiska falsetten hade jag antagligen suttit spänt och iakttagit honom under varenda stavelse. Här gör han vad vi förväntar oss och egentligen skiljer sig hans karaktär föga ifrån vad vi sett honom göra de senaste tjugo åren men han är som sagt ändå lika fängslande. Al Pacino har däremot haft en lite skakiga resa i mina ögon men efter en handfull tafatta axelryckningar på CV´t under senare år tycker jag om hur han levererar karaktären Val. Visst kokar det över av överspel men det fungerar då en galen Al Pacino är en bra Al Pacino som dessutom fungerar klockrent ihop med Walkens sansade och mer eftertänksamma karaktär. Den tredje legendaren i samanhanget är Alan Arkin som har den minsta rollen i filmen men samtidigt tillför en extra krydda till sammanhanget. Arkin dyker upp som en frisk fläkt och motverkar otroligt nog gubbigheten i filmen med sin fräna och beska attityd.

Säga vad man vill om filmen som kanske inte är särskilt speciell i sig men rollistan kan man banne mig inte klaga på.

Stand Up Guys

Bildformat: 1080p Widescreen 2.40:1

Stan Up Guys dyker upp på blu-ray med en strålande bildtransfer som tjänar på regissörens frekventa användande av närgångna närbilder. Har man en film där merparten av skådespelarna passerat 70 år blir det per automatik en ganska tacksam uppgift att zooma in närbilder på karaktärernas ansikten. Här är detaljrikedomen och skärpan mycket god vilket gör att varenda liten rynka och fåra i de av åren märkta ansiktena återges utan några som helst frågetecken. Färgsättningen passar filmen väl då det bjuds på livfulla och sprakande färger under en smått gulaktig lins vilket ger filmen en viss ålderskänsla fastän den utspelar sig i nutid. Detta är såklart ett medvetet val från regissören som hade 70-talets filmer i bakhuvudet när han spelade in Stand Up Guys. Kontrasterna är finfina med ett spektra från bländande vitt till påträngande svärta.

Ljudspår: Engelska (DTS 5.1 HD MA)

Filmen präglas av intressant och rapp dialog och blir således ganska dialogdriven även om ljudbilden bjuder på en hel del andra godsaker också. Dialogen är välbalanserad i de främre regionerna av ljudanläggningen med sin bas i centern. Den kompletteras för det mesta, om än inte alltid, utav en aktiv surround som bygger upp den atmosfär våra farbröder befinner sig i. Merparten av filmen bjuds det på skön musik och då framförallt gamla soullåtar som letar sig fram ur systemets samtliga högtalare med önskvärd effekt. När det hettar till på duken som under biljakten eller skottlossningarna så märks det även i högtalarna då man effektivt placerar ut effekterna. I slutändan låter Stand Up Guys riktigt bra då den bakar in många små komponenter som samtliga låter riktigt bra i ett och samma ljudspår. Man hade för all del fått vara lite mer generös med bakgrundsljud och dylikt även i de lugnare scenerna men tystnaden har väl sin charm den med.

Extramaterial:Director Commentary, The Lowdown on Making Stand Up Guys, The Stand Up Songs of Jon Bon Jovi, American Muscle: The Stand Up Stunt Driving Scenes, Deleted Scenes

Extramaterialet till utgåvan är inte något särskilt att skryta med. Det mest intressanta bland inslagen är Stevens kommentarspår.

Director Commentary: Regissör Fisher Stevens ger oss här ett ganska lättsamt om än informativt kommentarspår där vi får ta del av hans vision för filmen. Han varvar anekdoter om inspelningen, skådespelarna och de platser man spelade in på med tankar om produktionen i stort. Stevens är en passionerad herre vilket kan göra det värt att se om filmen med kommentarspåret även om det inte alltid blir jätteintressant.
The Lowdown on Making Stand Up Guys: En typisk liten bakomfilm på runt 10 minuter som fungerar mest som en reklampelare för filmen. Vi får de sedvanliga intervjuerna varvat med en smula fakta och videoklipp från inspelningen.
The Stand Up Songs of Jon Bon Jovi: Rockmusikern Bon Jovi berättar om hans bidrag till filmen och vad som inspirerade honom när han skrev musiken.
American Muscle: The Stand Up Stunt Driving Scenes: Filmens mest fartfyllda scen är en scen där de tre gamla herrarna blåser ifrån snuten i ett riktigt vrålåk. Här får vi en liten djupdykning i hur scenen filmades.
Deleted Scenes: 2 bortklippta sekvenser på totalt två minuter hade vi kunnat vara utan.

Aktuella priser för Stand Up Guys

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2017-06-29  
Discshop.seStand Up Guys Stand Up Guys  hos Discshop.se199krFraktinfo
WEBHALLEN.comStand up guys (2012) Stand up guys (2012)  hos WEBHALLEN.com199krFraktinfo
Discshop.seStand Up Guys Stand Up Guys  hos Discshop.se199krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent P. Sundin, betyget 71  av 100.

Stand Up Guys


Stand Up Guys blu-ray cover

Filmbolag: Disney
Genre: Komedi, Action
Region: B
Releasedatum: 2013-08-14
Antal skivor: 1
Speltid: 95
Bild: 1080p Widescreen 2.40:1
Ljud: Engelska (DTS 5.1 HD MA)
Extramaterial: Director Commentary, The Lowdown on Making Stand Up Guys, The Stand Up Songs of Jon Bon Jovi, American Muscle: The Stand Up Stunt Driving Scenes, Deleted Scenes

Skådespelare: Al Pacino, Christopher Walken, Alan Arkin, Julianna Margulies, Mark Margolis, Vanessa Ferlito, Katheryn Winnick, Lucy Punch, Addison Timlin, Bill Burr

Omdöme

Filmen:
60%
Bilden:
90%
Ljudet:
90%
Extramaterialet:
50%
Totalt:
71%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser