Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Niceville

Niceville

Rörande om människovärde på 60-talet

En filmrecension av P. Sundin , publicerad

Kathryn Stocketts bästsäljande roman The Help fick den enligt många omotiverade titeln Niceville när den översattes till Svenska. Boken behandlade den skeva människosyn som präglade Mississippi, men även övriga Amerika på 60-talet och, tyvärr, lever kvar på sina håll än idag. När det var dags för boken att adapteras till vita duken var det Stocketts kamrat Tate Taylor som hamnade i registolen och med en rollista utöver det vanliga har han verkligen lyckats.

Vi befinner oss i den amerikanska småstaden Jackson på 60-talet dit den unga journalistaspiranten Skeeter Phelan (Emma Stone) återvänder efter ett par års studerande. Hon har sökt jobb på en större tidning men blivit ombedd att återkomma den dag hon skaffat sig bredare erfarenhet och söker därför jobb på den lilla stadens tidning. Redaktören som är skeptisk till den unga jäntans författardrömmar ger småningom med sig och låter Skeeter ta hand om en spalt som svarar på frågor om hemarbete, ett uppdrag som ter sig svårt för en ung societets kvinna som växt upp i en tid där vita kvinnor helst ska hålla sig städade och fina och låta andra människor ta över grovgörat. Hur som helst anser tidningen att uppgiften är viktig då varje kvinnas dröm är att bli gift och kunskap om hemmets skötsel ses i de sammanhangen som en rejäl fjäder i hatten. Då ingen annan i Skeeters bekantskapskrets eller ens hennes föräldrar har någon vidare koll på läget vänder hon sig till det svarta hembiträdet Aibileen Clark (Viola Davis) som arbetar för en god vän till familjen och får klara svar på sina frågor.

Till saken hör att Skeeter själv, som så många andra flickor, uppfostrats av ett svart hembiträde och hon hade gärna rådfrågat henne men när hon återvänder efter sin utbildning har kvinnan försvunnit från hemmet och hennes mor (Allison Janney) ger henne ingen vidare anledning till varför. Under sina samtal med Aibileen klarnar dock hennes perspektiv och hon förstår att hembiträdernas liv och förutsättningar är värre än vad hon som barn någonsin kunde föreställa sig. Hon förstår att de arbetar för en slav lön och behandlas därefter. De rika överklasskärringarna pratar skit om dem utan att bry sig om ifall de lyssnar eller inte, de får aldrig sitta till bords med familjemedlemmar och det har nu även gått så långt att man bygger egna toaletter till sina husor då man räds eventuella sjukdomar som kan sprida sig ifall tjänstefolket använder herrarnas dass. Detta trots att de rika kvinnorna utan problem överlåter sina barns uppfostran åt hembiträderna och knappt ens lyfter upp sina barn själva utan låter de små liven fullt ut uppfostras utav dessa svarta kvinnor. Det som Skeeter häpnar mest över är att de små flickorna trots detta växer upp och blir exakt likadana som sina föräldrar.

Denna insikt ger Skeeter ett lysande uppslag att berätta om hembiträdernas liv i en bok som består av intervjuer med hembiträderna själva. Ett bokförlag nappar på hennes idé men ger henne ett par varningens ord längs vägen då en sådan bok skulle få överklassen att sätta mer än morgonkaffet i halsen. Efter en trägen övertalningskampanj får hon med sig Aibileen på idén under förutsättningar att alla namn byts ut mot pseudonymer och att deras intervjuer sker under största möjliga diskretion. Skeeter lyckas också övertala den uppkäftiga husan Minny Jackson (Octavia Spencer) som nyligen fått sparken då hon gick emot sin arbetsgivare Hilly Holbrook (Bryce Dallas Howard) och använde hennes toalett att ställa upp på projektet. Minny har även hon många intressanta historier att berätta, som den om hur hon hämnades på sin tidigare arbetsgivare. Minny får strax ett nytt arbete dock, som tur är då hennes liv är i ständig fara om hon går hemma på grund av sin misshandlande make Leroy.

Ju längre tiden går och ju mer hätsk och akut hemhjälparnas situation blir i det sjuka samhället desto fler berättelser och husor strömmar in som underlag till Skeeters verk och slutligen blir boken publicerad.

Niceville

"Viola Davis berör i stort sett i varenda scen där hon medverkar"


Niceville är en film som kommer mottas olika beroende på vem som ser filmen men jag har svårt att se mig någon klara sitta igenom filmen oberörd. Trots filmens ganska väl tilltagna speltid griper filmen tag i en från ruta ett och håller ett beslutsamt grepp om en fram tills det att eftertexterna börjat rulla, varpå man glupskt kastar sig över extramaterialet. Man ljuger om man påstår att filmen är objektiv i sin skildring då den är ganska hårt vinklad och alla vita kvinnor bortsett från Skeeter och Minnys nya arbetsgivare, den utfrysta kvinnan Celia Foote (Jessica Chastain), framstår som hjärtlösa idioter som i sin människosyn nästan får Jimmy Åkesson själv att te sig human. Dock känns denna grova vinkling inte särskilt överdriven och för historian är den helt klart nödvändig. Har rasisterna rätt att se allt i svart och vitt kan minsann människorättsaktivisterna också få göra det.

De känslor jag drabbas av under filmens gång är en salig blandning av sorg, ilska och glädje för trots att ämnet är allvarligt och dystert går det att läsa in en livsglädje och en stor portion humor mellan de skickligt utformade raderna. Jag blir arg av att se den perversa självgodhet som präglar överklassen och i filmen eggas på utav Skeeters gamla vän Hilly, det hemska i människornas övertygelse om att de svarta kvinnorna snarare tillhör en annan art än att de bara har ett annat ursprung. Jag blir sorgsen av att se hur vanställd världen var och i mångt och mycket fortfarande är. Segregation är fortfarande ett stort problem och trots att det är en ständigt återkommande punkt på politikernas dagordning händer inte särskilt mycket, snarare tvärtom då högerextrema parti får mer och mer att säga till om i Sverige, Europa och Världen. Samtidigt tillför hembiträdernas strävan efter rättvisa och mod att säga ifrån, tillsammans med Skeeters mod att säga ifrån och klarsynthet att leendet gång på gång återkommer och ett skimmer av hopp präglar därför filmen i stort.

Filmen präglas utav välskrivna och intressanta karaktärer och har toppats med en skådespelarelit utan dess like. Emma Stone gör en övertygande tolkning av Skeeter som efter barndomens naivitet återvänder till sin hemstad och ser hur fel allting är. Bryce Dallas Howard som Hilly ger också ett bestående intryck som kvinnan som under bridgeaftnar ihop med sina väninnor spär på den rasism som frodas i samhället. En annan skådis att nämna är Jessica Chastain som i vanlig ordning tillför en viss skimmer med sin närvaro och karaktär men de som absolut skall lyftas upp på piedestal är filmens två andra kvinnliga huvudroller, Viola Davis som Aibileen Clark och Octavia Spencer som Minny Jackson. Viola Davis berör i stort sett i varenda scen där hon medverkar, inte minst hennes samspel med familjens dotter som hon uppfostrar som vore det hennes eget. Där hennes föräldrar inte har tid med dottern finns Viola och lär flickan de tre grundpelarna: You’re kind, you’re smart and you’re important. Inte undra på att den lilla flickan anser att Aibileen är hennes riktiga mor. Octavia Spencer lyser också klart som den härdade och uppkäftiga husan som trots att hon blivit grovt misshandlad av maken och psykiskt misshandlad på jobbet har mod att säga ifrån och inte är rädd för att styra och ställa på arbetsplatsen. Rollen som Minny Jackson ska faktiskt vara skriven med Octavia i tankarna och det kan jag verkligen förstå.

Niceville

Disney har ju under en längre tid gått i bräschen vad gäller vackra produktioner på blu-ray och Niceville är inget undantag. Bilden är livfull och vacker, svettigt varm i sina färger utan att för den sakens skull på något vis bli onaturlig. Färgpaletten är rik på nyanser och kontrasten liksom skärpan är knivskarp. Närbilderna slår det mesta och avslöjar minst lika mycket med när det handlar om söta Emma Stones fräkniga hy som när det kommer till husornas fåriga och slitna uppsyn. Svärtan fungerar fint även om Mississippis stekande sol inte lämnar mycket till övers för mörkare partier utan istället används mycket snygga skuggspel som inte lämnar någonting att önska. Ibland anmärker jag på att bilden blir aningen överexponerad men det är absolut inget som stör eller ens uppmärksammas av lekmannen.

Niceville är begåvat med ett för filmen fulländat soundtrack med låtar av Johnny Cash (Jackson) och Bob Dylan (Don’t Think Twice It’s Allright) som såklart passar utmärkt i 60-talets Amerika. Att musiken dessutom presenteras i DTS-HD Master Audio 5.1 med ett ljudspår som heter duga gör inte saken sämre. Märkvärdiga effekter lyser som sig bör med sin frånvaro i en film av denna karaktär men det behöver inte betyda att surroundsystemet ska lämnas urkopplat och det är Niceville ett lysande exempel på. Här utnyttjas varje vardagligt ting såsom bilar rullandes på grusvägar, fågelkvitter, smattrande regn och akustik i de välbärgades hem på ett fantastiskt vis och låter folk med tillgång till hyfsade hemmabioanläggningar känna sig som ett med filmen i stort sett hela tiden. Dialogen är mästerligt mixad och filmen låter riktigt bra på ett tillbakalutat vis.

Niceville

Bland extramaterialet finner vi två olika featuretter varav den ena, lite längre behandlar filmens uppkomst och vidrör själva produktionen men också fokuserar på Mississippi då filmen utspelar sig. Vi får här en liten djupdykning i karaktärerna och skådespelarna vilket är intressant. En lite kul grej som vi får reda på här är att författaren Kathryn Stockett uppenbarligen är god vän med regissören Tate Taylor vilket tillför en ganska avslappnad känsla till den annars så känslosamma berättelsen. I den andra featuretten får vi följa regissör Tate Taylor och Octavia Spencer när de för dialog med de riktiga husor som inspirerade till romanen The Help. Till detta får vi en musikvideo och fem borttagna scener. För ovanlighetens skull hade dessa scener gärna fått vara med i slutproduktionen, om man frågar mig.

* * *

Niceville är en film som satsar hårt på att beröra dess publik och vill verkligen få åskådaren att tänka till. Stockett och Taylor vill se en förändring och vill nå denna förändring genom att via denna fantastiska underhållning föreläsa om hur sjuk segregeringen är. Oavsett om de lyckas eller inte ur denna aspekt så väcker de många tankar och har satt ihop en förbaskat bra film.

Aktuella priser för Niceville

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2017-06-29  
CDON.COMThe HelpThe Help hos CDON.COM99krFraktinfo
WEBHALLEN.comNiceville (2011) Niceville (2011)  hos WEBHALLEN.com99krFraktinfo
Discshop.seThe Help (Import Sv.Text)The Help  (Import Sv.Text) hos Discshop.se149krFraktinfo
Discshop.seThe Help (Import Sv.Text)The Help  (Import Sv.Text) hos Discshop.se149krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent P. Sundin, betyget 81  av 100.

The Help


Niceville blu-ray cover

Filmbolag: Disney
Genre: Drama
Region: B
Releasedatum: 2012-03-14
Antal skivor: 1
Speltid: 146
Bild: 1080p Widescreen 1.85:1
Ljud: Engelska (DTS 5.1 HD MA)
Extramaterial: The Making Of The Help: From Friendship to Film, In Their Own Words: A Tribute To The Maids Of Mississippi, Deleted Scenes, "The Living Proof" Music Video

Skådespelare: Emma Stone, Bryce Dallas Howard, Jessica Chastain, Mike Vogel, Allison Janney, Sissy Spacek, Viola Davis, Chris Lowell, David Oyelowo, Anna Camp, Aunjanue Ellis, Octavia Spencer

Omdöme

Filmen:
80%
Bilden:
90%
Ljudet:
90%
Extramaterialet:
50%
Totalt:
81%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser