Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Next Of Kin

Next Of Kin

Swayzes transportsträcka

En filmrecension av P. Sundin , publicerad

Att Patrick Swayze 1987 gick och blev alla kvinnors våta dröm i och med succén Dirty Dancing kan knappast ha undgått någon och när han tre år senare medverkade i storfilmen Ghost säkrade han sin plats i filmhistorien. Vad som inte är lika omtalat är de tre åren däremellan då han för all del började få större roller än tidigare i betydligt större produktioner men tidsenligt nog rörde det sig om renodlade actionfilmer som likt många andra 80tals rökare underhöll för stunden för att sedan falla i glömska. Idag är kanske Road House den mest minnesvärda filmen han gjorde under dessa år men mer intressant är kanske Next of Kin från 1989 där flera av Hollywoods numera stora namn syns i rollistan.

Lantisen Truman Gates (Patrick Swayze) har lämnat den lilla hålan där han växte upp i Kentucky för att arbeta som polis i Chicago och när hans lillebror Gerald (Bill Paxton) går och blir arbetslös får även han för sig att flytta till storstaden för att söka jobb. Gerald får snart ett jobb som chaufför men hinner inte arbeta på posten särskilt länge innan han blir brutalt mördad utav den lokala maffian med maffiabossens brorson Joey Rosellini (Adam Baldwin) i spetsen. Truman vars privatliv inte kunnat bli bättre då hans vackra violinist till fru (Helen Hunt) väntar deras första barn, blir förkrossad och beger sig hem till Kentucky för att jordfästa lillebrodern.

Hemma i Kentucky mottages nyheten om broderns frånfälle med förfäran och raseri. Familjen Gates tredje son Briar (Liam Neeson) svär att hämnas lillebrodern på klassiskt manér, ett öga för ett öga och en tand för en tand och lyckas få med sig flera andra av byns invånare på samma tankegångar. Truman står dock på sig och menar att broderns mördare ska få sona för sitt brott i fängelset. När Truman återvänder till Chicago för att inleda jakten på Joey Rosellini är han dock medveten om att han inte lyckats övertala Briar att stanna kvar och hans tillvaro blir således minst sagt komplicerad då han å ena sidan söker bevis som kan binda maffian till mordet på hans bror medan han å andra sidan måste hindra sin kvarvarande bror från att hamna i trubbel på grund utav sitt blinda raseri samtidigt som han måste se till att hans hustru och blivande barn är i säkerhet. Att komma åt maffian är dock inte det lättaste då både bossen John Isabella (Andreas Katsulas) och hans son Lawrence (Ben Stiller) låtsas vara fulständigt ovetande om det inträffade brottet.

Next Of Kin

"Med nostalgiska glasögon på fungerar det hela bra även om det är en slit och släng film som du glömmer i takt med att eftertexterna tonar ut"


Next of Kin från 1989 skrevs utav Michael Jenning och regisserades utav actionregissören John Irvin, som tidigare gett oss Schwarzeneggerfilmen Raw Deal, och kan inte ses som något annat än en transporsträcka för den nyblivna stjärnan Patrick Swayze. Efter det stora genombrottet med Dirty Dancing kastades han in i en del skumma projekt som mycket väl kunnat leda till slutet av hans karriär innan den ens hunnit ta fart på riktigt. Inte oförtjänt nominerades Swayze också till en Razzie för sämsta skådespelare både när det gäller Next of Kin och den andra mellanfilmen Road House, han kammade dock aldrig hem vinsten. Med åren har produktionen knappast blivit bättre men filmen har likväl fått en viss kultstatus, inte minst för att många av dagens stora stjärnor medverkar i betydande roller.

Temat är enkelt och ack så frekvent förekommande inom genren. Hämndhistorier finns det gott om, precis som berättelser om mäktiga maffiasyndikat, men Next of Kin lyckas inte med konststycket att tillföra någonting nytt då den redan på sin tid mest rabblade klyschor och kopierade scener från liknande produktioner. Man anstränger sig inte heller det minsta för att få till någon form av autenticitet då Chicagos maffia varken känns mäktig eller skräckinjagande utan snarare framställs som flummiga skojare utan någon som helst koll på vad de sysslar med, inte minst bossen och hans son. Lägg så till det banala i att ett par bonnläppar med lantisdialekt beslutar sig för att ladda sina bössor och bege sig till storstaden för att konfrontera denna maffia, utan en tanke på morgondagen, och du har en sammantaget väldigt konstig historia. Jag tänker inte gå in mer på hur det hela artar sig men jag tror att de flesta förstår hur det kommer sluta.

Liksom många av 80-talets actionfilmer märks det att man gjorde Next of Kin med glimten i ögat då många karaktärer och repliker enbart dyker upp för att lätta på stämningen. All heder åt detta då det för det mesta är välkomna inslag, men när man ser det över tjugo år senare blir det påtagligt att man skrattar mer åt den oavsiktliga komik som återfinns i ett tunt manus och stereotypa karaktärer vilket på sätt och vis är lite sorgligt, samtidigt som det ger filmen ett mervärde den tidigare saknade. Jag finner Next of Kin underhållande för vad den är, en typisk actionfilm från en ganska oskyldig epok i filmhistorian som varit omöjlig att spela in idag. Med nostalgiska glasögon på fungerar det hela bra även om det är en slit och släng film som du glömmer i takt med att eftertexterna tonar ut.

Skådespelarinsatserna är inget att hurra över men det är riktigt roligt att se så många välkända ansikten dyka upp i en och samma film. Den som kommer undan helt och hållet med hedern i behåll är Helen Hunt, kanske för att hennes minuter i bild är lätträknade. Adam Baldwin och Liam Neeson gör också en helt OK insats även om Liam Neeson tenderar spela över en del och inte riktigt klär i den dialekt han försöker knacka sig fram med genom filmen. Ben Stiller är här bara en liten pojkvasker känns det som och även om det är ovant att se honom spela en karaktär som inte har för avsikt att underhålla klarar han sig någorlunda bra genom filmen. Vad gäller Swayze så tycker jag att han nominerades till Razzien på goda grunder då insatsen här både är stel och intetsägande. Lyckligtvis fann han sin genre så småningom.

Next Of Kin

Vi bjuds en MPEG-4 AVC transfer i skala 1.85:1 som inte verkar anstränga sig något nämnvärt för att dölja det faktum om att det rör sig om 23 år gammalt källmaterial. Bilden är relativt mjuk vilket gör sig påmint inte minst i tagningar på lite avstånd då väldigt få detaljer syns i klarhet. En ganska väl tilltagen grynighet präglar filmen vilket är helt OK då man sköter det snyggt och balanserat men det tillsammans med en ibland ganska dimmig miljö gör att den skärpa och klarhet vi förknippar med HD går förlorad. I närbilderna är det hela helt OK då texturer och detaljer i ansikten och kläder kommer till sin rätt men i vidare vinkel tappar man för mycket. Färgpaletten som används är en tillbakalutad och stum sådan utan några direkta aha upplevelser, bortsett från lite blodstänk här och där, vilket ger mig känslan av att den något kvävda färgsättningen inte är avsiktlig. Svärtan håller godkänd nivå men inte mer då den sakar tillfredsställande djup.

Den medelmåttiga bildupplevelsen toppas tyvärr inte utav något häpnadsväckande ljud då vi enbart bjuds en 2.0 mix, om än DTS-HD MA. Det huvudsakliga missnöjet kommer här utav att man misslyckats med synkningen vid mer än ett tillfälle, alltså ljudet hamnar snett och leder till att människor pratar utan att de rör munnen. Detta går helt klart att bortse ifrån vid något enstaka tillfällen men jag reagerar på missar vid ett flertal tillfällen. Ljudåtergivningen öppnar inga ytor i ditt vardagsrum utan det som hörs springer ur dina främre högtalare, utan någon vidare kanalplanering. Dialogen klarar sig för det mesta fint då man vid ytterst få tillfällen tappar ord men något vidare djup bör man inte räkna med. Filmens soundtrack känns passande men då det inte ligger naturligt i högtalarna blir det tyvärr för påklistrat och ger en något krystad känsla.

Next Of Kin

Tyvärr bjuds vi inte på något extramaterial.

* * *

Next of Kin är en passus i Swayzes karriär och detsamma gäller filmens övriga skådespelare. En lätt underhållande film som knappast blivit bättre med åren men som likväl tål att ses om då man idag roas av andra saker än man gjorde när det begav sig. Tyvärr kommer det hela i en ganska medioker utgåva.

Aktuella priser för Next Of Kin

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2017-06-29  
Discshop.seNext of Kin (Import)Next of Kin  (Import) hos Discshop.se149krFraktinfo
Discshop.seNext of Kin (Import)Next of Kin  (Import) hos Discshop.se149krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent P. Sundin, betyget 45  av 100.

Next Of Kin


Next Of Kin  blu-ray cover

Filmbolag: Warner
Genre: Action
Region: B
Releasedatum: 2012-08-01
Antal skivor: 1
Speltid: 108
Bild: 1080p Widescreen 1.85:1
Ljud: Engelska (DTS-HD MA 2.0)
Skådespelare: Patrick Swayze, Liam Neeson, Adam Baldwin, Helen Hunt, Bill Paxton, Andreas Katsulas, Ben Stiller, Ted Levine, Michael J. Pollard

Omdöme

Filmen:
55%
Bilden:
50%
Ljudet:
35%
Extramaterialet:
0%
Totalt:
45%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-30
Monky
149.00kr (CDON.COM)
95
159.00kr (CDON.COM)
Pokémon the Movie: I Choose You! - Limited Steelbook
349.00kr (CDON.COM)
Berlin Alexanderplatz
949.00kr (CDON.COM)
Mr Robot - Säsong 3
299.00kr (CDON.COM)
Hacksaw Ridge / Point Break / Transporter Refueled
99.00kr (CDON.COM)
Blood Father / The Nice Guys / Boyka
99.00kr (CDON.COM)
Free State of Jones / Rush / Skiptrace
99.00kr (CDON.COM)

Fler releaser