Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Nalle Puhs Film – Nya äventyr i Sjumilaskogen

Nalle Puhs Film – Nya äventyr i Sjumilaskogen

En filmrecension av P. Sundin , publicerad

OBS! Den här recensionen har ännu inte anpassats till vår nya design. Arbetet med att korrigera den pågår för fullt!

Baksidestext:
Allas vår dumma lilla björn äntrar för första gången blu-ray formatet i en helt ny långfilm och det tar inte lång tid innan nostalgins skimmer lägger sig över upplevelsen. A.A. Milnes berättelser om Nalle Puh och hans vänner i sjumilaskogen har blivit lite utav ett flaggskepp för Disney som gjort flertalet långfilmer och TV-serier om björnen. Det gläder mig därför att man har låtit Nalle Puh agera och tecknas precis som han gjorde förr utan hänsyn till nymodig teknik eller förnyande. Nalle Puhs Film Nya äventyr i Sjumilaskogen bjuder på samma oemotståndliga charm och samma oförargliga karaktärer som vanligt och det faktum att man vågar vara konservativ känns i detta fall ovanligt fräscht.

Nalle Puh vaknar upp till en ny dag, hungrigare än någonsin, med en svag känsla av att han har något mycket viktigt att göra idag. Då magen kurar febrilt beslutar han sig för att ta tag i det där viktiga efter att han har fått fatt i lite föda och vad passar en hungrig björn bättre än lite, i alla fall en munsbit, håning. Han ger sig ut på jakt efter det gyllene guldet och hoppas att någon utav hans kamrater ska ha en skvätt håning över att dela med en hungrig björn. Puh har dock inte kommit särskilt lång innan han stöter på sin ständigt molokna vän åsnan Ior som för dagen mår lite sämre än vanligt. Ior har nämligen tappat bort sin svans och utan svans, vad är väl en åsna, så Nalle Puh beslutar sig för att prioritera ned håningsjakten för att istället hjälpa sin vän finna sin svans.

©Disney


Tillsammans med vännerna Känguru, Ru, Uggla, Kanin och Nasse ser Puh till att Christoffer Robin kallar till ett råd som går ut på att finna en ersättningssvans åt Ior. Den som hittar det bästa substitutet skall belönas med håning. Vännerna letar upp de allra märkligaste tingestar och fäster på Ior med varierat resultat. Puh vinner dock inte tävlingen men kan i alla fall återuppta sitt håningsletande. Han beger sig till Christoffer Robins hus bara för att finna att det står tomt och att Christoffer Robin lämnat en lapp med en text, alltför svår för en stackars björn med för liten hjärna att tyda.

Puh tar med lappen till kloka Uggla som såklart förstår vad det står och till sin och alla de andra vännernas fasa inser att Christoffer Robin blivit tillfångatagen av en otäck varelse vid namn Baxen som enligt uggla är roten till all ondska i världen. Vännerna tar tillsammans med den överenergiska Tigger saken i egna händer och beslutar sig för att fånga Baxen och frita Christoffer Robin. Medan Tigger ger sig ut i skogen för att leka detektiv gillrar vännerna en fälla i form av en stor grop och placerar en tom burk honung på en filt över gropen som lockbete men som talesättet säger: Den som gräver en grop trillar själv lätt däri.

Precis som i Walt Disney klassikern Filmen om Nalle Puh från 1968 bygger man i Nalle Puhs Film – Nya äventyr i Sjumilaskogen upp berättelsen med hjälp av en berättarröst som läser en bok med rörliga bilder och ibland för dialog med karaktärerna i boken. Denna gång har man gjort det ypperliga valet med John Cleese som berättare. Då det hela utspelar sig i en bok spelar bokens bokstäver viss roll i handlingen och dyker upp i bild av och till. När jag senast såg Filmen om Nalle Puh tyckte jag den effekten var lite störande med i detta fall flyter det på bra och bokstäverna tillför rent av saker i handlingen.

Det är svårt att dra några vettiga paralleller med andra Disney produktioner av idag då denna film, som redan berörts, är ett steg tillbaka till hur man gjorde tecknad film förr i tiden och enligt många är ett praktexempel på hur en Disneyfilm faktiskt ska se ut. Allting är ritat för hand och man har tagit avstånd ifrån allt vad dataanimation och 3d heter och det känns befriande att vår lilla Puhbjörn har fått stå över allt det där. Det faktum att man låtit filmen klocka in på blygsamma 63 minuter känns också som ett passande val då många av de tidigare Disneyproduktionerna höll sig runt timmen. Personligen har jag inte sett alla de långfilmer som gjorts om våra vänner i Sjumilaskogen men som barn var jag löjligt förtjust i den serie som visades i Disneyklubben och vad jag kan komma ihåg är man i alla fall första lånfilmen och serien väldigt trogen.

Filmen innehåller framförallt en stämningsfull och magisk mysfaktor men också moraliska fingervisningar som att man ska prioritera sina vänner framför sig själv och, i detta fall, sin egen hunger. Vi får en hel del spänning för de yngsta utan att handlingen för den sakens skull blir våldsam eller obehaglig. Många utav Sjumilaskogens karaktärer lockar också till skratt men i jämförelse med senare Disneyproduktioner blir det inte lika många mångbottnade skämt vilket gör att vi i den lite äldre publiken snarare finner den gulligt rolig än fräck och hysterisk. Likväl är det inga problem för föräldrarna att sitta igenom äventyret då humorn ändå finns där.

©Disney


Historien avbryts vid ett par tillfällen för sångnummer betitlade saker som Nalle Puhs sång till magen, Livet är som honung och Det bästa med tigrar vilka i sig kan vara lite fyndiga men riskerar att bli lite väl invecklade för de allra minsta och om man tänker efter även för Nalle Puh själv. Ett friskt avbrott i filmen rent visuellt sker när Uggla gör sin beskrivning av Baxen och Sången om Baxen spelas upp samtidigt som kritstreck mot en griffeltavla visualiserar det hela.

Bildupplevelsen är rent magnifik och av bästa möjliga referenskvalitet när Puh intar blu-ray formatet. Färgerna är i högsta grad levande och känns lika sagolika som filmens uppbyggnad med sagoboken. Man använder sig av alla möjliga sorters färger och nyanser när man målar upp den vackra Sjumilaskogen med sina ständigt höstlika färger. Karaktärerna är färglada och skimrande oavsett om vi ser på rosa lilla Nasse, gula Puh eller nästan skrikigt orangea Tigger. Medan karaktärerna och närbilderna i skogen består av vackra teckningar så målas bakgrunden ofta upp i halvt om halvt suddiga akvareller men oavsett vilken teknik som används presterar bilden precis så bra som den kan göra utan några störande element.

Ljudet presenteras på originalspråket i vackert DTS-HD MA 5.1 och om man väljer, vilket jag tror många kommer göra, att spela filmen dubbad på Svenska får man nöja sig med ett fullt dugligt Dolby Digital 5.1 spår. Som vanligt rekommenderar jag dock att de som kan väljer originalversionen då lite av känslan ofrånkomligt försvinner i och med dubbningen. Dialogen är i vilket fall solklar utan anmärkningar och likaså låter musiken och sången fruktansvärt bra och fungerar i harmoni med filmen i sig. Stor vikt läggs vid de främre högtalarna medan de bakre håller sig just i bakgrunden och visar sig främst i de musikaliska episoderna. Surrounden upplevs inte som särskilt stark men den gör ändå sitt på ett bra sätt då den smygande anammar skogens läten såsom bisurr, blåst och rasslande löv. Puhs kurrande mage får det att vibrera i soffans stomme men annars lyser de kraftiga effekterna med sin frånvaro men inte desto mindre är detta ett perfekt ljudspår.

Vi får tillgång till filmen både på blu-ray och DVD och på blu-ray varianten får vi tillgång till en välj sång funktion där man kan hoppa direkt till valfri sång i filmen. Då ingen av sångerna vart någon direkt hit i mina öron avstår jag från denna funktion och avnjuter låtarna där de hör hemma i filmen istället men jag kan tänka mig att det är en rolig funktion för den yngre publiken. Det ges även möjlighet att sjunga med i låtarna här. Vi får tyvärr inget kommentarspår till filmen men kompenseras något för detta i ett gäng bortklippta och förlängda scener som introduceras utav filmens regissörer. De flesta av scenerna klipptes helt enkelt bort på grund av tidsbrist vilket känns som ett bra val men det är kul att se scenerna här och höra vilket mål man ursprungligen hade med dem. Scenerna är klippta i olika stadier då vissa är färdiga medan andra bara är skisser. En kortfilm om Loch Ness odjuret ryms också vilken är lika sagolik och oförarglig som filmen själv. Sammanslaget helt OK extramaterial om än i fattigaste laget.

©Disney


Nalle Puh är och kommer alltid vara Nalle Puh. I denna nya film är han väldigt trogen de tidigare filmerna vilket bjuder in den äldre publiken till en timmas nostalgi ofta med ett leende på läpparna. Den yngre publiken kommer älska det de ser medan den äldre publiken så gärna sitter med och låter sig uppslukas av äventyren. I Sjumilaskogen finns ingen politik, inga krig och inget rashat bara vänskap, äventyr och en dum gammal björn med för liten hjärna som blir besvärad av långa ord och håningsbrist.
[xrrgroup]
[xrr label=Filmen: rating=4.25/5]
[xrr label=Bilden: rating=5/5]
[xrr label=Ljudet: rating=4.5/5]
[xrr label=Extra: rating=2/5]
[xrr label=Totalt: overall=true]
[/xrrgroup]

Bäst pris just nu har Discshop.se där filmen kostar 229:-

""


Omdöme:

Bildformat: 1080p Widescreen 1.78

Ljudspår: Engelska DTS 5.1 HD MA, Svenska Dolby Digital 5.1

Extramaterial:
Borttagna scener introducerade av regissörenBalladen om Nessie (kortfilm)Välj sång

Aktuella priser för Nalle Puhs Film – Nya äventyr i Sjumilaskogen

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades  

Filmen gavs av vår recensent P. Sundin, betyget 0  av 100.

Nalle Puhs Film – Nya äventyr i Sjumilaskogen


Nalle Puhs Film – Nya äventyr i Sjumilaskogen blu-ray cover

Filmbolag: Disney
Genre: Familj & Barn
Region: B
Releasedatum: 2012-02-22
Antal skivor: 1 (+ filmen på DVD)
Speltid: 63 mi
Bild: 1080p Widescreen 1.78
Ljud: Engelska DTS 5.1 HD MA, Svenska Dolby Digital 5.1
Extramaterial: Borttagna scener introducerade av regissörenBalladen om Nessie (kortfilm)Välj sång

Omdöme

Filmen:
0%
Bilden:
0%
Ljudet:
0%
Extramaterialet:
0%
Totalt:
0%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser