Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Magic Mike

Magic Mike

Brunbrända och muskulösa kroppar räcker inte

En filmrecension av S. Gustavsson , publicerad

Regissören Steven Soderbergh skildrar här något så ovanligt som manliga strippors vardag, både på och bakom scenen. Det problemlösa livet på scen kantas av lättförtjänta pengar, jublande tjejer och en stor dos festande. Men det finns en mörkare baksida, och allt är inte guld som glimmar. Ett intressant ämne som tyvärr inte räcker ända fram.

Mike (Channing Tatum) är en entreprenör i 30-årsåldern som bland annat jobbar som takläggare men som också drömmer om att öppna ett eget möbeldesignföretag. För att förverkliga sin dröm behöver han dock ett startkapital som banken inte vill låna ut till honom. När så mörkret faller förvandlas därför byggarbetaren Mike till strippan Magic Mike, och använder sin välsvarvade kropp till att tjäna in de slantar han behöver på stripklubben Exquisite.

På ett bygge möter han Adam (Alex Pettyfer) som är en vilsen 19-åring som bor på sin syster Brookes (Cody Horn) soffa, och som försöker tjäna ihop till sitt levebröd genom att jobba svart. Adam hamnar redan första dagen i trubbel med sin chef och hans så kallade anställning blir inte långvarig. När Mike springer på Adam på stadens krogstråk samma kväll bestämmer Mike sig för att ta sig an honom och visar hur man tar den snabbare vägen till extra pengar och samtidigt har kul på vägen dit.

Mike tar med sig Adam till stripklubben Exquisite som ägs av den karismatiske Dallas (Matthew McConaughey), och när Adam ser vilka pengar som stripporna dansar hem blir han fascinerad och lockad att ge sig ut på scen. Detta får han göra snabbare än han själv kunde tänka sig, på grund av en av de ordinarie stripporna som tittat lite för djupt i flaskan. Adam går på stela ben ut och tar emot publikens jubel, och även dess sedlar, och både Dallas och Mike ser en potentiell dansare bakom de stela rörelserna, och gör honom till medlem i stripgruppen.

Adams syster Brooke som förser Adam med både mat och husrum är inte helt nöjd med Adams nya val av karriär, men eftersom Mike lovat att ta hand om honom och se till att han inte hamnar i trubbel har inte Brooke så mycket att sätta emot. Mike som dessutom har ett gott öga till Brooke ser detta som en möjlighet att visa henne att han är mer än bara en strippa som åmar sig på dansgolvet. Brooke övertalas av Mike att komma och se deras dansuppvisning på klubben och hon kan inte låta bli att fascineras och imponeras, särskilt av Mike som är klubbens stora stjärna och som står för de mest avancerade dansnumren.

De båda manliga stripporna får en alltmer angenäm tillvaro i och med att slantarna rullar in. Men i samma takt som sedelhögen växer så blir Adam mer och mer bekväm i sin nya roll, tar ut svängarna, hamnar i dåligt umgänge och tar därmed också större risker. Han blir relativt lätt övertalad att hjälpa till att sälja ecstasy och nybörjare som han är hamnar han både i slagsmål och blir av med sitt lager tabletter, vilket leder till att han snart är skuldsatt och jagad.

Magic Mike

"Relationen mellan Brooke och Mike känns också påtvingad och det är knappt att man ens bryr sig om ifall de får varandra eller inte"


Steven Soderbergh är ett stort namn inom filmbranschen och han har tidigare varit hjärnan bakom t.ex. Erin Brockovich, Traffic och Oncean’s Eleven-triologin. Storheten visas dock inte riktigt på samma sätt i Magic Mike, som tar upp ett annorlunda ämne men som tyvärr har ett ganska tunt manus vilket inte ens Soderbergh lyckas liva upp. Att vi däremot får följa ett antal manliga strippor känns originellt och annorlunda, det brukar ju många gånger vara kvinnliga strippor som skildras på filmduken.

Om man ser till karaktärerna i filmen och dess uppträdande på scen så är många av dansnumren häpnadsveckande, och riktigt bra. Om man gillar lättklätt och en stor dos torrjuckande på scen vill säga. Men även om dessa delar av filmen är småroliga, så räcker det inte speciellt långt. Storyn är alltför tunn, och även om både Mike och Adam genomgår en personlig utveckling, åt olika håll, genom filmen så blir det aldrig speciellt spännande eller fängslande.

Det sägs att filmen bygger på Channing Tatums, som spelar Mike, egna uppväxt då han som 18-åring jobbade som strippa. Hans danstalang kan jag inte anmärka på, han levererar på stripscenen, och rent generellt gör han ett godkänt jobb filmen igenom. Även Matthew McConaughey, som spelar stripklubbens ägare, bör nämnas då han livar upp storyn en aning genom att spela den karismatiske och nästan lite obehaglige Dallas. Däremot vill jag dela ut ett minus till den i stort sett enda kvinnliga deltagaren i sammanhanget, Cody Horn. Hennes insats är stel och torr, och det blir inte bättre av att hon motsäger sig allt hennes bror och hans vän vill göra, vilket gör att hon framstår som än mer trist och tråkig. Relationen mellan Brooke och Mike känns också påtvingad och det är knappt att man ens bryr sig om ifall de får varandra eller inte.

Trots sin låga budget och den det sparsamma manuset så hade filmen stor framgång på biograferna världen över. Med tanke på det är det inte helt förvånande att det ryktas om att det finns planer på att göra en Magic Mike 2, men man får nog försöka spetsa till det hela lite grann om man ska fånga mitt fortsatta intresse.

Magic Mike

Bildformat: 1080p Widescreen 2.40:1

Utgåvans transfer håller god standard även om jag kan ifrågasätta den gulaktiga nyans som samtliga scener utanför de livade klubbarna antar. Det märks att man har använt något slags filter men frågan är varför och vad man tycker sig tjäna på det då jag inte riktigt kan förstå poängen. Inne i klubbarna som fylls av dans och musik är filtret som bortblåst och vi bjuds på stabil och påträngande svärta varvat med livliga och glada färger. Här hade det enkelt kunnat uppstå brus då det rör sig om många snabba rörelser i mörker eller mot svart bakgrund men inget sådant går att finna. Detaljrikedomen och skärpan är i det närmaste felfri då jag inte reagerar på några särskilt mjuka scener.

Ljudspår: Engelska (Dolby Digital 5.1)

Även om filmen inte riktigt lyckades imponera så är det svårt att invända mot det engagerande soundtracket som här presenteras i en lyxig ljudbild. Det är såklart just scenerna på strippklubb som bidrar mest till att ljudbilden får visa sina starka sidor när låtar som It´s Raining Men får finporslinet att vibrera i takt med stripporna. Här får vi en aktiv surround men det är främst baslådan som får arbeta och pulsera i vardagsrummet medan de bakre högtalarna återger den upphetsade publikens skrik och stön. Även om det är musiksekvenserna som sticker ut får man till en bra och naturlig dialog som hörs tydligt även när flera individer pratar samtidigt. Helt klart en fin presentation som sticker ut tack vare filmens många klubbscener.

Extramaterial:

Tyvärr får vi inget extramaterial till filmen.

Aktuella priser för Magic Mike

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2018-02-14  
WEBHALLEN.comMagic Mike (2012) Magic Mike (2012)  hos WEBHALLEN.com49krFraktinfo
CDON.COMMagic MikeMagic Mike hos CDON.COM59krFraktinfo
CDON.COMMagic Mike XXLMagic Mike XXL hos CDON.COM59krFraktinfo
Discshop.seMagic Mike 1 & 2 (2-disc)Magic Mike 1 & 2  (2-disc) hos Discshop.se79krFraktinfo
CDON.COMMagic Mike 1+2Magic Mike 1+2 hos CDON.COM99krFraktinfo
Discshop.seMagic Mike XXL Magic Mike XXL  hos Discshop.se99krFraktinfo
Discshop.seMagic Mike Magic Mike  hos Discshop.se99krFraktinfo
Discshop.seMagic Mike XXL Magic Mike XXL  hos Discshop.se99krFraktinfo
Discshop.seMagic Mike (Import)Magic Mike  (Import) hos Discshop.se149krFraktinfo
Discshop.seMagic Mike (Import)Magic Mike  (Import) hos Discshop.se149krFraktinfo
Discshop.seMagic Mike 1 & 2 (2-disc)Magic Mike 1 & 2  (2-disc) hos Discshop.se199krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent S. Gustavsson, betyget 59  av 100.

Magic Mike


Magic Mike blu-ray cover

Filmbolag: Warner
Genre: Biografi, Komedi, Drama
Region: B
Releasedatum: 2013-01-09
Antal skivor: 1
Speltid: 110
Bild: 1080p Widescreen 2.40:1
Ljud: Engelska (Dolby Digital 5.1)
Skådespelare: Channing Tatum, Alex Pettyfer, Olivia Munn, Matt Bomer, Matthew McConaughey, Joe Manganiello, Betsy Brandt, Cody Horn

Omdöme

Filmen:
50%
Bilden:
80%
Ljudet:
90%
Extramaterialet:
0%
Totalt:
59%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser