Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Lejonkungen 3

Lejonkungen 3

Lejonkungen - ur ett alternativt perspektiv

En filmrecension av J. Hallberg , publicerad

I flera andra länder kallas Lejonkungen 3 för Lejonkungen 1½, och det är en ganska passande titel för en uppföljare som inte är någon uppföljare, utan samma film - någon kilometer bortanför händelsernas centrum i Disneys 32:a klassiker.

Det finns en till historia, lite till vänster om originalet från 1994, där samma historia utspelar sig en gång till, fast ur Timon och Pumbaas perspektiv.

Timon är allt en surikat inte ska vara. Han är dålig på att gräva och kan inte hålla utkik efter hyenor om så hans liv hängde på det (vilket det gör). Efter att ha missat att varna för faran i tid och nästan kostat livet på några av medlemmarna i flocken bestämmer han sig för att söka ett liv som passar honom bättre.

Vandringen är planlös och ser ut att bli lång, när han möter på en väldigt vis apa som lite luddigt förklarar mottot Hakuna Matata för honom, och för att hitta dit måste han titta bortom det han ser. Och bortom det han ser stöter han på Pumbaa, ett vårtsvin som tack vare sina matsmältningsproblem haft mycket svårt att skaffa vänner.

Tillsammans beger de sig iväg för att hitta den ultimata boplatsen för det enkla livet utan bekymmer, men stöter på en alldeles ensam liten lejonunge som de bestämmer sig för att uppfostra - ett beskyddande lejon är ju precis vad en surikat och ett vårtsvin behöver...

Lejonkungen 3

"ett helt nytt och unikt grepp i genren, och på det en riktigt underhållande historia"


Klassikeruppföljarna brukar oftast vara en lite enklare variant av originalet, enklare animerade, enklare story och med en betydligt mindre budget - ofta främst tänkt för familjens yngre medlemmar som gärna ser samma berättelse en gång till och om och om igen.

Lejonkungen 2 passar relativt väl in i den beskrivningen, men det gör absolut inte Lejonkungen 3. Den är ett helt nytt och unikt grepp i genren, och på det en riktigt underhållande historia.

Timon och Pumbaa var första filmens comic relief, men de blev ett så omtyckt inslag i den dramatiska berättelsen om lejonkungen Simba att de fick en egen framgångsrik TV-serie och även då en helt egen del i vad som kom att bli Lejonkungen-trilogin, som så klart inte överglänser första installationen, men som är klart bättre än den andra.

Det kan tyckas vara en ganska simpel idé, att berätta historien om Simba en gång till, fast ur Timon och Pumbaas perspektiv, och det är det kanske, men genomförandet är närmast felfritt och de två karaktärerna som många hade väldigt roligt åt i Lejonkungen repriseras här förtjänstfullt och utan att bli tjatigt trots allt fokus just på dessa två.

Det fanns en ganska uppenbar risk att filmen om Timon och Pumbaa bara skulle bli ett extra långt avsnitt ur deras TV-serie, men genom att förlägga handlingen parallellt med första filmen undviker man sådana fallgropar då de två filmerna på sätt och vis av och till går in i varandra.

Lejonkungen 3

Som om det inte räckte med att Lejonkungen 3 är den bästa klassikeruppföjaren till dags dato är även bildkvaliteten av yppersta världsklass. Vanligtvis håller direkt-till-dvd-filmer rent bildmässigt till på en nivå som inte kommer till sin rätt på blu-ray, men även här är Lejonkungen 3 ett strålande undantag. Rent tekniskt är den minst lika imponerande som originalet (även om animationen kanske inte riktigt håller lika hög klass) med starka och överväldigande färger, perfekt svärta och rent av perfekt över hela spektrat av bildkvalitetsaspekter. Jag kan inte hitta någonting i bildtransfern som inte håller absolut toppklass, utan det här är referenskvalitet rakt igenom.

Ljudspåret är inte lika övertygande som bildkvaliteten, och kanske lider den lite väl mycket av att den är en parallell historia med en film vars ljudspår är av världsklass. Dialogen är klar och tydlig och konstant i fokus och det finns även surroundeffekter som skapar en trevlig ljudkuliss på savannen, men inte på långa vägar av den klass vi skämdes bort med i originalet. Det är ett blekare, enklare och lättare ljudspår som följer med Lejonkungen 3, men det gör inte bort sig alls, det låter helt enkelt bara inte lika bra som det ser ut.

Lejonkungen 3

Bland det något begränsade extramaterialet gömmer sig ett par intressanta bortklippta scener och en bakomfilm, men återigen, det är bildkvaliteten som är den stora behållningen med Lejonkungen på blu-ray!

* * *

Lejonkungen 3 är ett uppfriskande tillskott till en annars relativt likriktig kategori filmer (direkt-till-dvd-uppföljare) som utan problem bär upp ett så tungt ansvar som att vara en uppföljare till en av Disneys mest älskade klassiker.

Aktuella priser för Lejonkungen 3

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2018-02-14  
Discshop.seLejonkungen 3: Hakuna Matata Lejonkungen 3: Hakuna Matata  hos Discshop.se49krFraktinfo
Discshop.seLejonkungen 3 - Hakuna Matata Lejonkungen 3 - Hakuna Matata  hos Discshop.se49krFraktinfo
CDON.COMLejonkungen 3Lejonkungen 3 hos CDON.COM59krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent J. Hallberg, betyget 72  av 100.

Lejonkungen 3


Lejonkungen 3 blu-ray cover

Filmbolag: Disney
Genre: Familj & barn
Region: B
Releasedatum: 2012-09-05
Antal skivor: 1
Speltid: 76
Bild: 1080p Widescreen 1.66:1
Ljud: Engelska DTS 5.1 HD MA & Svenska Dolby Digital 5.1
Extramaterial: Timon & Pumbaas semestersafari, Spel: Hitta Musse, Bortklippta scener, Så skapades Lejonkungen 3, Grazing in the grass

Skådespelare: Ernie Sabella, Matthew Broderick, Shaun Flemming, Julie Kavner, Jerry Stiller, Robert Guillaume, Whoopi Goldberg, Moira Kelly, Jim Cummings, Per Fritzell, Jan Rippe, Frank Ådahl

Omdöme

Filmen:
70%
Bilden:
100%
Ljudet:
70%
Extramaterialet:
30%
Totalt:
72%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser