Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Lady och Lufsen II - Ludde på äventyr

Lady och Lufsen II - Ludde på äventyr

Ludde gör en Lufsen

En filmrecension av J. Hallberg , publicerad

Disneys klassikeruppföljare som vanligtvis släpps direkt på DVD/blu-ray utan att passera bio brukar sällan nå upp till originalet (vilket kanske inte är så konstigt med tanke på de milsvida produktionskonstnaderna), och Lady och Lufsen 2 är inget undantag på den punkten, men det är en trevlig film för de yngre och bör ses som sådan snarare än jämföras med föregångaren från 1955.

Lady och Lufsen, som fann varandra i originalet har bildat en familj och fått fyra valpar, där Ludde är den enda hanhunden. Ludde är starkt emot allt vad regler heter, och medan hans systrar uppför sig som det anstår sig, vill Ludde känna frihetens vindar.

Allra helst vill han bli en lösdrivande hund som gör som han vill (inte helt olikt far sin), och när han stöter på en flock sådana hundar som verkar ha det hur bra som helst rymmer han och gör dem sällskap.

Det visar sig dock inte vara helt enkelt att komma in i gruppen, utan Ludde måste gång på gång bevisa att han, som familjehund, förtjänar sin plats bland vildhundarna.

Lady och Lufsen II - Ludde på äventyr

"en film som är klart ämnad för den yngre publiken, då historien kan bli lite repetitiv för de äldre"


Det är naturligtvis ofrånkomligt att jämföra Lady och Lufsen II - Ludde på äventyr med originalet, hur orättvist det än må vara, och på alla punkter är uppföljaren en enklare film, och når inte upp till standarden som satts på någon punkt.

Släpper man därefter jämförelsen kan man bedöma filmen på ett mer rättvist sätt, och då utkristalliserar sig en film som är klart ämnad för den yngre publiken, då historien kan bli lite repetitiv för de äldre. Ludde måste gång på gång bevisa att han är \"Junkyard material\" på ett lite utdraget sätt, och man har även valt att återskapa spaghettiscenen utan att vara i närheten av originalet.

Det är en trevlig film som går att se tillsammans med de små utan några svårigheter - och det finns gott om filmer riktade till den yngre publiken som är rent av outhärdliga att se på som vuxen.

Lady och Lufsen II - Ludde på äventyr

Bildmässigt påminner Lady och Lufsen 2 - Ludde på äventyr om ett lite förbättrat avsnitt av tv-serierna Aladdin/Herkules/Räddningspatrullen, dvs att det ser riktigt bra ut, men att det är aningens förenklat. Disneys uppfäljare produceras vanligtvis av samma division som gör de teckande TV-serierna så filmens look är inget sammanträffande.


Filmen har en övertygande färgpalett, med klara (om än lite ljusa) färger som gör sig väldigt bra på blu-ray, samtidigt som de mörka partierna är riktigt mörka. Viss distorsion förekommer, vilket bör ha att göra med att filmen är från 2001, en period när datorgrafiken inte riktigt nått den klass den håller idag, men mängden är försumbar, och totalt sett håller Lady och Lufsen 2 - Ludde på äventyr en hög bildmässig klass med en klar och skarp bildkvalitet och produktionen kan leva länge på de imponerande färgerna som direkt fångar tittarens intresse - stora som små.

När det gäller ljudspåren är faktiskt det svenska (Dolby Digital 5.1) ett klart alternativ rent röstmässigt, då vi här kan lyssna på bland andra Tommy Nilsson och Suzanne Reuter, medan det engelska på sin höjd kan stoltsera med Alyssa Milano och Mickey Rooney, men upplevelsen blir ändå bättre med det tekniskt mer avancerade engelska (DTS 5.1 HD MA) om man mot förmodan inte har med sig någon som behöver höra den på svenska.

Det engelska ljudspåret imponerar främst i sångerna, men det blir en lite omotiverad och väldigt påtaglig skillnad i ljudbilden i sångerna jämfört med filmen i övrigt, vilket ger ett ryckigt intryck. Hela anläggninger behöver sällan jobba för fullt, men när så krävs av handlingen är det helt utan anmärkningar surroundet och basen tar i för full kraft - men för det mesta är det ganska tyst, och fokuset ligger istället på dialogen som är kristallklar och felfri (ja, och sångerna).

Lady och Lufsen II - Ludde på äventyr

Faktum är att delar av extramaterialet är - ur en vuxens synvinkel - klart bättre än själva filmen! Exempelvis är de tre kortfilmerna om Pluto nästan på egen hand värda att införskaffa Lady och Lufsen 2 på blu-ray. Bland det övriga extramaterialet utmärker sig filmskaparnas kommentarer och Skapandet av Ludde på äventyr: så gjordes Lady och Lufsen som extra intressant.

* * *

Lady och Lufsen 2 är tydligt inriktad på den yngre publiken, och där kommer den gå hem, men utgåvans verkliga pärla är kortfilmerna om Pluto som gömmer sig bland extramaterialet...

Aktuella priser för Lady och Lufsen II - Ludde på äventyr

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades  

Trailer

Filmen gavs av vår recensent J. Hallberg, betyget 60  av 100.

Lady och Lufsen II - Ludde på äventyr


Lady och Lufsen II - Ludde på äventyr blu-ray cover

Filmbolag: Disney
Genre: Barn & familj
Region: B
Releasedatum: 2012-08-15
Antal skivor: 1
Speltid: 69
Bild: Widescreen 1.78:1 (anamorfisk)
Ljud: Engelska (DTS 5.1 HD MA) & Svenska (Dolby Digital 5.1)
Extramaterial: Fakta om hundvalpar, Skapandet av Ludde på äventyr: så gjordes Lady och Lufsen, Disney Sing-Along: Sjung med till musiken, Bonus-kortfilmer: Pluto Junior, Plutos bentrubbel, Plutos lillebror, Filmskaparnas kommentarer, Upptäck Blu-ray 3D med Timon & Pumbaa

Omdöme

Filmen:
40%
Bilden:
80%
Ljudet:
75%
Extramaterialet:
90%
Totalt:
60%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser