Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Kalle Ankas julfavoriter

Kalle Ankas julfavoriter

Kalle Anka och hans vänner i toppform

En filmrecension av P. Sundin , publicerad

För de av oss som växte upp med Disneyklubben och senare också Disneydags är de klassiska kortfilmerna med Kalle, Musse och Långben i det närmaste en definition av Disney. Filmerna var korta, roliga och framförallt tecknade på riktigt, klassiskt vis och lyckades liksom många av dagens Disneyklassiker och Pixarklassiker roa gammal som ung, gång på gång. På så vis är det ett kärt återseende när tio utav dessa kortfilmer nu dyker upp i en samlingsutgåva, även om temat för utgåvan begränsar urvalet.

Vi bjuds på inte mindre än tio kortfilmer från åren 1935-1951 som klockar in på runt 7-8 minuter vardera.

Kalle Anka spelar ishockey (1939): Kalle och knattarna är ute och åker skridskor på sjön när Kalle beslutar sig för att mästra sina brorsöner i ishockey. Knattarna är dock inte sena att sätta sin farbror på plats.
Kalles snöbollskrig (1942): Kalle och knattarna råkar i luven på varandra när Kalle sabbar knattarnas snögubbe. Det hela urartar i tidernas vildaste snöbollskrig.
Räddningshunden (1947): En mycket stolt Pluto tjänstgör som räddningshund bland snö och is när han börjar störa sig på en nyfiken och gladlynt sälunge.
Piff & Puff (1947): I den bitande kylan ger sig Kalle ut för att hugga ved men är ovetande om att hans fina vedträ innehåller ekorrarna Piff och Puffs vinterförråd.
Inför vintern (1949): Kalle planterar ekollon i godan ro men ekorrarna Piff och Puff anser sig ha bättre användning för ekollonen.
Leksakskriget (1949): När Kalle huggit den perfekta granen får han av misstag med sig de två gnagarna Piff och Puff in i stugan men är inte särskilt gästvänlig när de väl kommit in.
Kalle Anka och Popcornen (1951): När Kalle med hjälp av sin list fått Piff och Puff att skotta hans snö hämnas de genom att försöka stjäla de popcorn Kalle själv tänkt mumsa i sig.
Kalle på hal is (1935): Kalle, Musse, Långben, Mimmi och Pluto är ute och åker skridskor när Kalle i vanlig ordning ställer till med jäkelskap. När olyckan är framme och Musse tvingas rädda honom är han inte längre särskilt stursk.
Bergsklättrare (1936): Kalle, Musse och Pluto bestiger berg i Alperna men har svårt att anpassa sig till den nya miljön med vansinniga örnar och galna bergsgetter.
Konsten att åka skidor (1941): Långben tar oss med på en lärorik (nåja) skidtur där allt från slalom till backhoppning demonstreras.

Kalle Ankas julfavoriter

"Klart är att filmernas humor och underhållningsvärde består än idag"


Jag vågar inte tala för andra länder men i Sverige har Disney med Kalle Anka i spetsen blivit någonting starkt förknippat med julen tack vare det årliga inslaget Kalle Anka och hans vänner önskar god jul i SVT. Trots att Benjamin Syrsa är värd för programmet och Kalle Anka knappast har mer speltid än någon annan är det han som har fått namnge spektaklet och det är kanske inte så konstigt då Kalle genom åren blivit den mest folkkära figuren sprungen ur Walt Disneys fantasi. När jag först hörde talas om Kalle Ankas Julfavoriter befarade jag till en början om att man beslutat sig för att ge ut inslaget från julafton på blu-ray och DVD men som tur är var så inte fallet, det var bra mycket bättre än så.

Under drygt en timmes tid får vi åter bekanta oss med tio utav de klassiska kortfilmer som fungerade som mellanakt i program som Disneydags när en annan växte upp. Det är ett kärt återseende och de nostalgiska glasögonen kommer på vare sig man vill eller inte vilket kan tyckas vara lite lustigt med tanke på att filmerna i sig är bra mycket äldre än vad jag själv är. Klart är att filmernas humor och underhållningsvärde består än idag samtidigt som många av filmerna vittnar om en tid då man vågade skämta på ett förhållandevis rått och brutalt sätt även i barnprogram. Idag tror jag nämligen inte att Disney hade kunnat producera en film som Kalles snöbollskrig eller Leksakskriget utan att hysteriska föräldrar hade gått upp i limningen över hur farbror Kalle behandlar sina brorsbarn eller de stackars ekorrarna. Det är synd, och jag rekommenderar därför att man som förälder köper på sig denna blu-ray och återuppväcker gamla minnen tillsammans med sina barn då jag tror att Kalle Anka är sundare underhållning än både Byggare Bob och Svamp Bob Fyrkant, om inte annat så är det vansinnigt mycket bättre.

Även om filmen heter Kalle Ankas Julfavoriter så är det egentligen bara en film som direkt går att relatera till julen medan de andra snarare är generella vinterfilmer. Tyvärr hade utgåvan varit bra mycket bättre om man slopat det temat helt och istället rakt av samlat Kalle Ankas tio bästa kortfilmer. Nu blir det lite enformigt och återupprepande, framförallt när det kommer till Kalles eviga bråk med Piff och Puff, men samtidigt får vi odödliga klassiker som Kalle på hal is och Konsten att åka skidor, som kanske är den roligaste filmen i samlingen.

Jag hoppas att Disney följer upp denna utgåva genom att släppa Disney Treasures på blu-ray så att vi får ta del av den kompletta samlingen kortfilmer i HD. Hursomhelst är Kalle Ankas Julfavoriter ett måste under granen hos barnfamiljerna.

Kalle Ankas julfavoriter

Bildformat: 1080p 1.33:1

• Med denna samling debuterar Kalle Ankas kortfilmer i HD och även om det finns mer att önska är det en fullt godkänd entré.
• Samtliga filmer presenteras i originalformatet 1.33:1, vilket innebär att vi ser filmerna så som de en gång tecknades utan anpassning till widescreen.
• Kvaliteten mellan filmerna varierar markant då vissa känns som om de skulle kunna ha tecknats idag, medan andra är betydligt mer skräpiga i sin framtoning.
• Vissa av de riktigt gamla filmerna är märkta av tidens tand, så till vida att ett visst flimmer kan förekomma och det blir tydligt att de rensningsjobb som använts tvättat bort en del detaljer och slätat ut kontrasterna.
• Överlag är bildåtergivningen bra och lever upp till de förväntningar man hade på samlingsutgåvan.

Ljudspår: Svenska (Dolby Digital 2.0)

• Vi har möjlighet att uppleva samtliga kortfilmer både på svenska och engelska men vi som väljer den engelska varianten gör bäst i att ta hjälp av undertexter då den rasande Kalle Anka är allt annat än lättbegriplig.
• Även kvaliteten på ljudspåret är mycket varierat mellan de olika filmerna då vissa känns förhållandevis fräscha medan andra upplevs djupt märkta av tidens tand. Brus och skrän förekommer, men ingenting man inte kan ha överseende med, med källans ålder i åtanke.
• Dialogen är för det mesta väl framhävd, men vi som känner till karaktärerna vet att det lät blir obegripligt, vilket såklart inte har med ljudåtergivningen att göra utan beror snarare på karaktärernas utformning och röstskådespelarnas tolkningar.
• Musiken är för det mesta lite för långt fram i mixen och tenderar att kännas aningen distad.

Extramaterial:Inget

Inget extramaterial följer med utgåvan

Aktuella priser för Kalle Ankas julfavoriter

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2016-03-13  
Discshop.seKalle Ankas Julfavoriter Kalle Ankas Julfavoriter  hos Discshop.se99krFraktinfo

Filmen gavs av vår recensent P. Sundin, betyget 66  av 100.

Kalle Ankas julfavoriter


Kalle Ankas julfavoriter blu-ray cover

Filmbolag: Disney
Genre: Barn & Familj
Region: B
Releasedatum: 2012-11-14
Antal skivor: 1
Speltid: 74
Bild: 1080p 1.33:1
Ljud: Svenska (Dolby Digital 2.0)
Extramaterial: Inget

Omdöme

Filmen:
80%
Bilden:
75%
Ljudet:
55%
Extramaterialet:
0%
Totalt:
66%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser