Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Johan Falk 7 - Spelets regler

Johan Falk 7 - Spelets regler

GSI:s återkomst

En filmrecension av J. Hallberg , publicerad

Två år har hunnit passera sedan vi senast stötte på GSI-gänget och sedan dess har vi fått en ny genremästare i Arne Dahl-sviten - kan det rent av bli svårt för Johan Falk att återta tronen?

Det har alltså gått två år sedan Johan Falk (Jakob Eklund) och hans Gruppen för Särskilda Insatser (GSI) senast dök upp och sedan det begav sig senast och Frank Wagner (Joel Kinnaman) har lämnat både kriminellt leverne och infiltratörinsatser åt polisen bakom sig. Felix och Seth sitter fortfarande bakom lås och bom, och med en nyöppnad bar tänker Frank påbörja ett liv i lugn och ro på rätt sida lagen. Förhållandet med Marie fungerade inte i slutändan, men de två har ett litet barn ihop och umgås därför en hel del ändå.

Johan Falk leder en utredning tillsammans med den tyska polisen som syftar till att spränga en mycket hänsynslös knarkliga som specialiserat sig på ungdomar och när Maries bror Kevin hamnar i trubbel på grund av sitt spelberoende och försvinner utan ett spår ber hon Frank leta efter honom. Kort därefter leder Franks eftersökningar honom nära Johans utredning och Frank återupptar sin roll som infiltratören "Lisa" - men den här gången kompliceras allt eftersom det finns ännu en inblandad infiltratör...

Johan Falk 7 - Spelets regler

"Joel Kinnaman är verkligen en stjärna. Hans scener stjäl hela filmen och kontrasterna till när han inte är med är påtagliga"


Efter den mindre lyckade Marklund-serien är GSI ett kärt återseende. Den tidigare serien var kanske ingen fantastisk filmupplevelse, men när den kom representerade den det absolut bästa som svensk (massproducerade) deckarfilmer hade att bjuda på, klart bättre än Wallander och endast överträffad av de bästa delarna i Beckserien. Sedan dess har filmerna som bygger på Arne Dahls böcker tagit över tronen och Spelets regler förmår inte riktigt ta tillbaka den, även om det är mycket underhållande och för det mesta ganska spännande i ett högt tempo, även om det kanske är lite för sparsmakat med actionscenerna.

Man förutsätter att tittaren är bekant med GSI-teamet då väldigt lite utrymme ges till karaktärsbeskrivningar eller karaktärsutveckling (möjligtvis förutm för Frank Wagner som får mycket speltid), och det är faktiskt en liten brist som hade kunnat ge en mer nyanserad bild till filmen, och ett steg tillbaka från den tidigare omgången filmer då de olika medlemmarna i GSI-teamet fick stort spelutrymme.

Den "svenska modellen" med en sammanhängande filmserie som spelas in back-to-back med olika regissörer (Beck, Wallander, Irene Huss, Arne Dahl, Johan Falk, Kommissarie Winther m.fl.) må vara ganska framgångsrik, och filmerna tjänar på att vara en del av något större, men den innebär ibland att enskilda delar inte skulle kunna stå på egna ben och att det kan bli lite ojämnt på grund av att de regisseras av olika personer. För Spelets regler är problemet ovanstående, att karaktärerna inte ges utrymme till följd av en mer invecklad handling, och vi kan bara hoppas att man i kommande delar ger teamet chans att utvecklas som karaktärer, annars riskerar den här vändan av Johan Falk-serien att inte alls kunna leva upp till föregående omgång.

Joel Kinnaman är verkligen en stjärna. Hans scener stjäl hela filmen och kontrasterna till när han inte är med är påtagliga. Han matchas väl av Johan Eklund, men ingen av de övriga skådespelarna levererar på samma sätt, och blir istället ibland lite teatraliskt snarare än realistiskt, vilket delvis är ett problem med hela produktionen; man brister något i verklighetskänslan och det länns lite tillrättalagt för film. Med det sagt så är ändå Spelets regler en mycket värdig början på vad som förhoppningsvis kan klara av att nå upp till föregående filmsvits nivåer. Jag tror att det här kan vara starten på någonting riktigt bra.

Johan Falk 7 - Spelets regler

Bildformat: High Definition Widescreen 1.78:1 (1080i)

• 1080i innebär en del begränsningar jämfört med 1080p, och det kan till exempel bli lite flimrigt här och var i snabba rörelser.
• Bildkvalitetsmässigt ser Johan Falk 7 - Spelets regler ändå klart godkänd ut, med bra skärpa och en bra färgpalett som ger ett liv till filmen vi inte skämts bort med i tidigare svenska profuktioner, och naturliga hudtoner.
• Detljrikedomen är över lag god, särskilt i närbilder där skådespelarna anletsdrag är väl definierade, men även av relativt hög klass i bakgrunderna, även om det brister något i de lite mörkare partierna där detaljriekdomen istället har en tendens att gå förlorad.

Ljudspår: DTS 5.1 HD MA

• Ett relativt sett frontbaserat ljudspår som har satt dialogen i första rummet. Kanske kunde man lagt mer krut på surroundet i form av miljöljud för att förstärka närvarokänslan, men det är å andra sidan inte fel att lägga fokus på den dialogdrivna handlingen.
• I de lite mer actionladdade scenerna lever surroundet dock upp och imponerar med en god riktningsverkan och rejält tryck runt om i ljudanläggningen.

Extramaterial:Trailers

• Trailers för kommande del i serien och trailers för föregående delar är för lite. Vi återkommer ofta till det, men svenska produktioner är över lag för dåliga på extramaterial, ofta helt i onödan. Visst finns det säkert några bortklippta scener man kan ta med, eller några misslyckade tagningar? Det behövs inte särskilt mycket för att skänka lite mervärde till en utgåva...

Aktuella priser för Johan Falk 7 - Spelets regler

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2017-06-29  
Discshop.seJohan Falk 7 - Spelets regler Johan Falk 7 - Spelets regler  hos Discshop.se49krFraktinfo
Discshop.seJohan Falk 7 - Spelets regler Johan Falk 7 - Spelets regler  hos Discshop.se49krFraktinfo
CDON.COMJohan Falk 7 - Spelets reglerJohan Falk 7 - Spelets regler hos CDON.COM59krFraktinfo
WEBHALLEN.comJohan Falk 7 - Spelets Regler Johan Falk 7 - Spelets Regler  hos WEBHALLEN.com65krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent J. Hallberg, betyget 64  av 100.

Johan Falk 7 - Spelets regler


Johan Falk 7 - Spelets regler blu-ray cover

Filmbolag: Nordisk Film
Genre: Action, Deckare/Crime, Thriller
Region: B
Releasedatum: 2012-09-26
Antal skivor: 1
Speltid: 96
Bild: High Definition Widescreen 1.78:1 (1080i)
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Extramaterial: Trailers

Skådespelare: Jakob Eklund, Joel Kinnaman, Mikael Tornving

Omdöme

Filmen:
70%
Bilden:
70%
Ljudet:
70%
Extramaterialet:
5%
Totalt:
64%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-02-26
Durarara!!x2 - Ketsu
599.00kr (CDON.COM)
Erased: Part 2
449.00kr (CDON.COM)
Winnerbäck - Ett slags liv
99.00kr (CDON.COM)
Vilken jävla cirkus
99.00kr (CDON.COM)
Stratton
99.00kr (CDON.COM)
Night of the Living Dead - Criterion Collection
299.00kr (CDON.COM)
Breathe
199.00kr (CDON.COM)
Princess Arete
249.00kr (CDON.COM)
Skip Beat Collection
599.00kr (CDON.COM)
Jean-Luc Godard & Jean-Pierre Gorin: Five Films 1968-1971
749.00kr (CDON.COM)
Der Todesking - Limited Edition
349.00kr (CDON.COM)
Attack On Titan: Season 2
449.00kr (CDON.COM)
Saw: The Definitive Collection
949.00kr (CDON.COM)
A Cat in the Brain
249.00kr (CDON.COM)
The Enchanting Ghost
199.00kr (CDON.COM)
Black Sunday
249.00kr (CDON.COM)
Abbott and Costello in Buck Privates
149.00kr (CDON.COM)
Fascination
249.00kr (CDON.COM)
Two Orphan Vampires
249.00kr (CDON.COM)
Sinful Nuns of St. Valentine
249.00kr (CDON.COM)
China Salesman
179.00kr (CDON.COM)

Fler releaser