Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

I sanningens tjänst

I sanningens tjänst

Lovar mer än den orkar hålla

En filmrecension av P. Sundin , publicerad

Just Cause från 1995, icke att förväxla med det populära TV-spelet med samma namn, blev Arne Glimchers andra film som regissör efter den lyckade debuten med The Mambo Kings. Med manusförfattaren bakom Die Hard och Jagad och en hel drös erfarna namn i rollistan var det nog många som blev förvånade när den självklara succén uteblev. Sjutton år senare släpps nu filmen på blu-ray och vi får se om den lyckats ligga till sig med åren.

Bobby Earl Ferguson (Blair Underwood), en bildad svart man som bor hemma hos sina föräldrar blir en dag upphämtad utav polisen som tar in honom för förhör gällande våldtäkt och mord på en ung vit flicka. Bobby Earl hävdar envist sin oskuld men poliserna som redan från början inte har mycket till övers för de mörkhyade är övertygade om att de fått tag i rätt man och ger sig inte utan att ha bankat ur Bobby ett erkännande. Den hårdhänte och mycket rassistiska polismästaren Tanny Brown (Laurence Fishburne) tillåts strax ta över förhöret och med pistolsmynningen riktad mot Bobbys huvud ger Bobby slutligen med sig och erkänner motvilligt sin skuld på polismannens kassettbandspelare. Erkännandet ger honom till Tannys stora belåtenhet en enkelbiljett till den elektriska stolen. I väntan på att dödsdomen ska träda i kraft hålls Bobby inlåst bland andra livsfarliga fångar och har den svåra sitsen till trots inte gett upp hoppet om att åter igen bli en fri man.

Bobby ber sin moder söka upp den enda man i världen som han tror kan fria honom, den före detta advokaten Paul Armstrong (Sean Connery) som numera arbetar som professor inom rättsväsendet. Även om Paul först nekar Bobby hjälp med hänvisning till att han inte längre praktiserar så tvingar samvetet honom så småningom att bege sig till Bobby för att höra hans berättelse. Han blir både hänförd och rörd av Bobbys historia och beslutar sig för att göra vad som står i hans makt för att rädda livet på den unga mannen. Bobby berättar att han fått reda på vem som egentligen mördade den unga flickan; Blair Sullivan (Ed Harris), en psykotisk galning som, precis som Bobby, sitter i fängelset och väntar på att hans dödsdom ska träda i kraft. Paul söker upp Blair som inledningsvis vägrar att samarbeta men som likväl ger Paul ett par väsentliga upplysningar som i slutändan kan leda till Bobbys frälsning.

Pauls utredning ses inte på med blida ögon i den lilla staden då alla och framförallt Tanny Brown är övertygade om att Bobby är skyldig till brottet. Utan att bry sig eller överhuvudtaget lyssna på motståndet kämpar Paul vidare och finner slutligen med hjälp av Blairs luddiga beskrivning det vapen som användes för att döda flickan och som på så vis bevisar Bobbys oskuld. För sent ska Paul dock upptäcka att saker och ting inte är precis så som han tänkt sig.

I sanningens tjänst

"det kunde ha varit så mycket bättre"


I sanningens tjänst, eller Just Cause som filmen heter i original, baseras på John Katzenbachs bok från 1993 med samma namn. För manus står Jeb Stuart och Peter Stone medan Arne Glimcher återfinns i regissörstolen. Glimcher hade en kort men intressant karriär som regissör på 90-talet då han fram till idag blott har regisserat tre spelfilmer i olika genres. Vi har musikaldramat The Mambo Kings, thrillern I sanningens tjänst och avslutningsvis komedin The White River Kid. Bland de tre filmerna var det bara The Mambo Kings som gick hem ordentligt bland kritiker och publik, vilket kanske förklarar varför Glimcher drog dig undan från branschen.

I sanningens tjänst börjar riktigt bra med ett tema som andas samma känsla som klassikern To Kill a Mockingbird. Man berör ett känsligt område som behöver beröras när man visar på att rättsväsendet såväl som vissa regioner i Amerika fortfarande har en omänsklig syn på mörkhyade människor trots att västerlänningarna så ofta slår sig på bröstet med högtravande ord om jämlikhet och demokrati. Bobby grips visserligen 1986 och mycket har såklart hänt på tjugo år men samhället är än idag inte så långt framskridet som man skulle vilja hoppas på. Det är hur som helst ett par svettiga minutrar i filmens inledning som med hjälp av bra dialog och väldigt målande scener får upp våra förväntningar för resten av filmen. Dock fallerar det ganska ordentligt när Armstrong börjar nysta i fallet då logiska luckor avlöser varandra i vad som började som en intelligent och spännande film.

Vi får tidigt stifta bekantskap med ett par välskrivna och mycket intressanta karaktärer i Connerys sluga professor, den misstänksamma polismannen Tanny Brown, den till det yttre oskyldiga Bobby Earl och den spritt språngande galna Blair Sullivan. När man kommer till den punkt i historian då Armstrong på allvar börjar grotta i fallet tappar filmen dock den kemi som tidigare fanns och karaktärernas trovärdighet försvinner med den. Efter ett tag känns det som tidigare var spännande, lovande och intressant bara ologiskt och omotiverat. När vi väl når slutet lägger man i ännu en växel och låter det hela flippa ur totalt vilket leder till att det som från början såg ut att bli en tät psykologisk thriller blev något ganska svårdefinierat i landskapet mellan thriller, deckare och action. Det är för all del underhållande, mycket tack vare skådespelarna, men det kunde ha varit så mycket bättre.

När storyn ballar ur som den gör kan man dock fortfarande glädjas åt en härlig rollista som frontas av Sean Connery. Connery har haft en hel del fiaskon på sitt samvete men som aktör tycker jag att han hela tiden blivit bättre med åren. Han kan agera och charmen finns där vilket till stor del bidrar till att filmens sista hälft gick att ta sig igenom med gott mod. Laurence Fishburne är lysande i rollen som brutal, envis och rasistisk polismästare och lika bra är Blair Underwood som Bobby Earl. Den som lämnar mest intryck på mig är dock Ed Harris som gör en av sina mest minnesvärda roller som den psykopatiska mördaren Blair Sullivan.

I sanningens tjänst

När man tar del av bildtransfern som presenteras i skala 2.40:1 så är det svårt att bli besviken. Att filmen har sjutton år på nacken är inte längre någon självklarhet när man skådar HD transfern även om vissa ålderstecken helt klart står att finna. Under ett snyggt och tunt lager grynighet bjuds en skarp och klar bild som inte visar upp några spår av digitala efterarbeten. Detaljrikedomen är fantastisk och när man kommer nära inpå har man inga svårigheter att utläsa fina detaljer i karaktärernas ansiktsdrag, kläder eller texturer. Färgpaletten som används är en naturlig sådan samtidigt som den känns en aningen dämpad. Detta agerar dock till bildåtergivningens favör då det blir desto större effekt när något mer färgsprakande, som Blair Sullivans brandgula fängelseoverall dyker upp i bild. Svärtan spelar en stor roll inne på fängelset och inte minst under filmens avslutande akt och den levereras utan några som helst problem, skarp och djup.

När det kommer till ljudbilden som presenteras i DTS-HD MA 5.1 rör det sig inte om några underverk vilket vi å andra sidan inte väntar oss utav en dialogdriven thriller av psykologisk karaktär. Bortsett från det intensiva slutet så håller sig filmen inte med några direkta actionsekvenser så ett pulserande soundtrack eller några kraftfulla explosioner behövs helt enkelt inte. Överlag rör det sig om ett framtungt ljudspår som levererar det de ska till belåtenhet. Dialogen är kristallklar och överröstas i stort sett aldrig av någonting annat i ljudbilden. Filmens soundtrack, förvisso passande så det förslår, används för att öka effekten men kan te sig något för högt mixat ibland vilket är ljudbildens enda direkt störande faktum. De bakre högtalarna kommer till tals då och då för att bjuda in miljöerna. Det är dock under en viss scen ute i ett träsk som de kommer till sin rätt medan de annars, liksom ljudspåret i allmänhet, inte gör något vidare väsen ifrån sig.

I sanningens tjänst

Utgåvan innehåller inget extramaterial

* * *

I sanningens tjänst är en underhållande men lätt avfärdad liten film som hade förutsättningar att bli så mycket bättre. Efter en tät och bra första akt går man bort sig i försök att vara smartare än vad man är vilket leder till ett platt fall vad gäller spänning oc mystik. Riktigt uselt blir det dock aldrig men det finns betydligt bättre filmer i genren.

Aktuella priser för I sanningens tjänst

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2017-06-29  
Discshop.seJust Cause Just Cause  hos Discshop.se99krFraktinfo
Discshop.seJust Cause Just Cause  hos Discshop.se99krFraktinfo
WEBHALLEN.comI sanningens tjänst (1995) I sanningens tjänst (1995)  hos WEBHALLEN.com149krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent P. Sundin, betyget 54  av 100.

Just Cause


I sanningens tjänst blu-ray cover

Filmbolag: Warner
Genre: Thriller
Region: B
Releasedatum: 2012-08-01
Antal skivor: 1
Speltid: 102
Bild: 1080p Widescreen 2.40:1
Ljud: Engelska (DTS 5.1 HD MA)
Skådespelare: Sean Connery, Laurence Fishburne, Ed Harris, Blair Underwood, Ruby Dee, Kate Capshaw

Omdöme

Filmen:
45%
Bilden:
75%
Ljudet:
80%
Extramaterialet:
0%
Totalt:
54%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser