Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Hamilton 2 - Men inte om det gäller din dotter

Hamilton 2 - Men inte om det gäller din dotter

Förenklat sa Guillou

En filmrecension av J. Hallberg , publicerad

Uppföljaren till framgångsrika "I nationens intresse" ger oss en ganska spännande historia som lyckas hålla de flesta kvar framför TV:n filmen igenom - men som man antagligen inte minns mycket av nästkommande dag. Hade den inte varit svensk hade den glömts bort ännu snabbare, men även en Persbrandt i tvåans växel går bättre än många andra svenska skådespelare som maxar.

Efter 13 år i exil återvänder Carl Hamilton (Mikael Persbrandt) till Sverige för att göra sig kvitt den livstidsdom som hänger över honom, fast besluten om att han är färdig med allt vad militärinsatser runt om i världen heter - en övertygelse som snabbt falnar när Hamiltons 7-åriga guddotter kidnappas av militanta islamister, sedan hennes mor, SÄPO-chefen Ewa Tanguy (Frida Hallgren), uttalat sig i media om muslimska separatistgrupper. Hon förs till Saudiarabien varifrån kidnapparna kräver både pengar och politska åtgärder i lösen.

Paret Tanguy är några av Hamiltons närmsta vänner och han bestämmer sig därför för att dra igång en räddningsaktion. Spåren leder till en mäktig shejk i ett förfallet ökenslott och både Carl Hamilton och flickans far, förre översten i Främlingslegionen, Pierre Tanguy, inser att deras militära insatser utomlands trots allt inte är över.

Hamilton 2 - Men inte om det gäller din dotter

"inte är det här på något sätt sämre än random massproducerad svensk kriminalare"


Det här är en helt okej spänningsfilm som underhåller för stunden, något som kan vara bra att ta med sig då Hamilton 2 - Men inte om det gäller din dotter av en samlad svensk press fått genomgående... inte så bra recensioner. Det kan kännas en aning onyanserat, för inte är det här på något sätt sämre än random massproducerad svensk kriminalare som tex Irene Huss som brukar få knappt godkända omdömen, utan problemet ligger snarare i att man i den första Hamilton-filmen med Persbrandt i huvudrollen gjorde väldigt mycket rätt och gick i bräschen för svensk actionfilm.

Ovanstående ger en del förväntningar, som man kanske inte riktigt lyckas leva upp till här, främst för att Persbrandt verkar gå lite på sparlåga här samtidigt som han till stora delar bar den första filmen på sina axlar helt allena. Att han redan inför den andra filmen av tre planerade gått ut med att han börjar känna sig klar med Hamilton verkar återspegla sig i rollprestationen. Gunvald Larsson, vi saknar dig.

Manuset är lite klyschigt och vi har definitivt sett det förut (i valfri 80-/90-tals b-action) och det utmanar inte precis intellektet. Eller som Guillou själv uttryckte det: "handlingen är mer spektakulär, så lösningarna har blivit lite billigare", vilket är en analys god som någon. Stereotypa kidnappare och en än mer stereotyp actionhjälte som ska rädda flickan.

Att filmen i slutändan, trots en del brister landar på ett godkänt betyg beror mycket på Tobias Falks skicklighet som regissör och ett mycket bra fotoarbete kombinerat med att Mikael Persbrandt, trots att han mest verkar gå på rutin och har ganska exakt ett enda ansiktsutryck filmen igenom, är perfekt i rollen som Carl Hamilton.

Hamilton 2 - Men inte om det gäller din dotter

Bildformat: 1080p High Definition 2.39:1

• Det finns en del videobrus närvarande, men bildproduktionen når klart upp till "god svensk blu-raystandard" och mer därtill.

• God svärta, livfull färgpalett och bra återgivna hudtoner väger upp en del problem med detalrikedomen i bakgrunderna. Närbilderna håller dock hela tiden hög klass.

Ljudspår: DTS 5.1 HD MA

• Ljudspåret imponerar med goda surroundegenskaper med bra riktningsverkan, vilket skapar en ljudbild som mer än väl matchar bildkvaliteten.

• Dialogen är för det mesta klar och tydlig, men överröstas någon enstaka gång av effekter eller miljöljud.

Extramaterial:Inget.

Det finns inget extramaterial till den här utgåvan, men ännu en gång har den berikats med ett snyggt svart blu-rayfodral.

Aktuella priser för Hamilton 2 - Men inte om det gäller din dotter

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades  

Filmen gavs av vår recensent J. Hallberg, betyget 55  av 100.

Hamilton 2 - Men inte om det gäller din dotter


Hamilton 2 - Men inte om det gäller din dotter blu-ray cover

Filmbolag: Disney
Genre: Action
Region: B
Releasedatum: 2013-01-04
Antal skivor: 1
Speltid: 90
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Extramaterial: Inget.

Skådespelare: Mikael Persbrandt, Steven Waddington, John Light, David Rintoul, Frida Hallgren, Cal Macaninch, Milind Soman, Saba Mubarak, Nigel Whitmey, Reuben Sallmander, Peter Eggers, Driss Roukhe, Nadja Christiansson

Omdöme

Filmen:
50%
Bilden:
75%
Ljudet:
75%
Extramaterialet:
0%
Totalt:
55%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser