Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

En fiende att dö för

En fiende att dö för

Europeisk sammanhållning

En filmrecension av J. Andervad , publicerad

Peter Dalle, mest känd som gammal skämtare från 90-talserien Lorry med efterföljande långfilm Yrrol, har till sin senaste regi samlat en rad produktionsbolag och skådespelare från olika länder i Europa. Gränsöverskridande produktioner inom filmen ligger sannerligen i tiden och denna film blir ett slags bevis på att det finns spännande vinklar att nå med detta sätt att arbeta, även om ambitionerna inte sträcker sig så överdrivet långt här.

Året är 1939. Gustav (Richard Ulfsäter) en svensk sprängmedelsexpert reser med en vetenskaplig expedition till Svalbard. Målet är att finna giltiga bevis för att Alfred Wegeners teori om Pangea, dvs. att jordens landområden för länge sedan hängde ihop med varandra i en enda superkontinent, är sann. Båten som ska föra dem dit har en rysk besättning under befäl av den norske kaptenen (Sven Nordin). Med på båten finns ett gäng europeiska forskare; Terrence (Tom Burke) och Martin (Allan Corduner) från Storbritannien och Freidrich (Axel Prahl) och Leni (Jeanette Hain) från Tyskland. De är överens om att deras expedition ska stå över de politiska intriger som just nu jäser i Europa, men trots det gömmer sig konlikter under ytan och det dröjer inte särskilt länge innan Martin, som är jude och Freidrich börjar stöta sig lite med varandra.

När de kommer fram till målet sätter Gustav sin teknik i arbete och de börjar utgrävningarna. De hinner inte långt förrän båtens telegraf nås av medelandet: Tyskland har invaderat Polen, England och Frankrike går i krig mot Tyskland. Forskarna bestämmer sig för att ändå fortsätta expeditionen, men stämningen ombord blir mer och mer tryckt. En inblandning i kriget tycks oundvikligt när de olika ledarna börjar ge order till sina respektive landsmän på båten. Frågan är vilken sida som stöttas av vilka ombord.

En fiende att dö för

"Egentligen är produktionen i sig kanske mer intressant än den upplevelse storyn och det filmiska hantverket bjuder."


Filmens förmåga att knyta samman olika länder och bearbeta deras gemensamma historia är något som diskuterats flitigt genom åren. Faktum är att det blivit så vanligt med sådana filmer att det nästan kan anses trendigt. Gränsöverskridande produktioner, med skådespelare från olika länder, i en plot som reflekterar över karaktärernas ursprung och vad de har gemensamt i kultur och historia, iscensatt i verkligheten. Mest sker det kanske inom europeisk film. Ingen alltför dum taktik om man ska ge sig in i kampen att mäta sig med Hollywoods dominans, men förmodligen är det nog också tvunget av ekonomiska skäl. Samtidigt finns det en del att göra upp om här, våra länder emellan. Hurvida dessa gränsöverskridande samarbeten har att göra med EU:s vision om ett enat Europa är lite oklart – det är svårt att säga hur medveten man är på politisk nivå om denna egenskap hos mediet. Men det följer i alla fall samma idé och talar inte emot. Och kanske ska det till och med visa sig att film är ett riktigt bra plattform att samtala på.

En fiende att dö för är mer än nöjesinriktad spänningsfilm och det kan därför bli lite spekulativt att tala om just denna films förmåga att reflektera över vår gemensamma europeiska historia och knyta band mellan länderna. Ser man till produktionen så är det ju ett samarbete. Men även om filmens berättelse är mer inriktad på spänning så är det faktiskt detta som gör den mest intressant. De olika nationaliteterna, samlade på en båt i ishavet, i nära interaktion med varandra. Alla talar sitt eget språk och det är vi ovana vid att se, då detta brukar vara en brist i den amerikanska filmindustrin.

Roligt att fundera över blir givetvis vilka roller de olika nationaliteterna får. Till exempel: ryssarna: rätt anonyma, hjälpredor och inte översatta, norrmannen: en rå sjökapten, väderbiten och smått alkoholiserad, svensken: den stiliga (neutrala) hjälten och huvudpersonen. Det blir onekligen oemotståndligt att tänka över, fast det verkar ändå som man försökt undvika kategoriserande - den riktiga skurken i dramat representerar ju till sist bara sig själv och sin egen galenskap. Filmens utgång blir inte heller att någon nation döms utan snarare att det kan finnas hopp om samarbete och solidaritet.

En lite rolig vinkel får filmen automatiskt med att vi får se Sverige i ett världsligt samanhang. Det må vara ett enkelt sätt att smörja vår uppmärksamhet, men det kan inte hjälpas att man faller för det lite småcharmiga i att se Norge gnabbas med Sverige, innan dessa två sedan sluter förbund för att klara sig undan Europas maktkamp. Kanske är det lite för lättköpt för vissa. Annars är det filmens spänning som är det huvudsakliga som sagt. Det är bra upplagt, även om det blir en ganska småplatt och klassisk utgång av det hela, skurken – typiskt skurkig, lite tveksamma vändningar och så vidare. Egentligen är produktionen i sig kanske mer intressant än den upplevelse storyn och det filmiska hantverket bjuder.

En fiende att dö för

En fiende att dö för levereras med en 1080p HD-bildupplösning och 2.35:1 ratio. Vad som präglar kvaliteten i bilden är en hyfsat snygg filmisk upplevelse, som fyller kraven för en bra blu-ray även om transfern inte alltid verkar hålla måttet för informationen i källmaterialet. Det gäller inte färger, vilka verkar lägga sig rätt till bildens fokusering på ett verklighetstroget foto – starkare färer är lagom mättade och naturliga färger, fint mångnyanserade. Vad gäller hudtoner ser de oftast ut att hålla sig till vad man skulle beskriva som realistiskt, fastän det ibland kan bli lite gråaktigt. En aning grådassigt kan det också bli rent allmänt i vissa stunder på grund av aning bristande svärta, men mestadels håller sig detta väl balanserat. Det är inte det allra skarpaste man kan skåda i blu-ray, då bilden ibland ter sig aningen mjuk. Fast den arktiska miljön ger oss ändå många bra stunder värda att se i HD-kvalitet. Övriga skönhetsfläckar i en bild som annars håller måttet för en bra filmstund är smådålig detaljrikedom i mörkare partier och kanter som inte är helt befriade från digitalt sudd.

Filmens ljudspår på denna utgåva är ett DTS-HD Master Audio 5.1. Allt som oftast väl balanserat och hyfsat innehållsrikt. Miljön och storyn hade visserligen kunnat frossa mer i de atmosfärgivande ljuden, men här finns ändock en del: visslande nordanvind, båtars dova maskinljud, det sitter mer än bra i systemet, utan att nå imponerande höjder i klarhet. Dynamiken är likaså ganska god, dialoger som sällan, eller aldrig riktigt försvinner utan tar en rund och varm plats i utrymmet. De lägre delarna lägger sig i ibland, mest märkbart i stunder av skottlosning och explosioner, eller exempelvis när en ubåt sänker sig under vattenytan. Inget som gör dig direkt knäsvag, men det tar en tillräcklig, verklighetsnära plats i högtalarna. Musiken spelas fint och klart, även här med lägre delar, dock kan det nästan ta över en smula. Källmaterialet tycks vara proffsigt producerat, men en större budget hade förmodligen fyllt filmen med lite mer innehåll istället för mängden med musik. Det som fanns att få ut tycks i alla fall vara bra komprimerat på denna disk.

En fiende att dö för

Som extra hittar vi en ganska kort sekvens: Together Alone – the Making of An Enemy to Die For. Det visas upp några bilder tagna bakom filminspelningen och regissör Peter Dalle, producent Patrick Ryborn och ett par av skådespelarna pratar lite lätt om filmen. Särskilt mycket information delges inte och det ges inte heller mycket insikt i arbetet med filmen.

* * *

En fiende att dö för är en film i tiden och intressant att diskutera ur många synvinklar. Det är Peter Dalles största produktion hittills och han lyckas bra även om saker och ting som regi, dramatik, effekter och skådespeleri inte alltid är lika storslaget som i det som framställs på andra sidan havet. Tur då att han ändå gör båtturen väl värd genom att lägga till mycket av sann europeisk charm i den.

Aktuella priser för En fiende att dö för

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2016-03-13  
WEBHALLEN.comEn fiende att dö för (2012) En fiende att dö för (2012)  hos WEBHALLEN.com99krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent J. Andervad, betyget 68  av 100.

En fiende att dö för


En fiende att dö för  blu-ray cover

Filmbolag: Disney
Genre: Thriller
Region: B
Releasedatum: 2012-07-25
Antal skivor: 1
Speltid: 106
Bild: Widescreen 2.35:1 (anamorfisk)
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Extramaterial: Together Alone – the Making of An Enemy to Die For

Skådespelare: Tom Burke, Jeanette Hain, Allan Corduner, Axel Prahl, Sven Nordin, Godehard Giese, Richard Ulfsäter

Omdöme

Filmen:
70%
Bilden:
75%
Ljudet:
75%
Extramaterialet:
25%
Totalt:
68%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser