Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Djungelboken

Djungelboken

Kittlar dödsskönt i kistan

En filmrecension av M. Stedt , publicerad

"Äta myror?" "Det är världens käk. Kittlar dödsskönt i kistan…". Dessa klassiska repliker har vi sedan 1977 kunnat höra när Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul och vi får vara med när Mowgli träffar Baloo för första gången. Nu kan vi återigen träffa vännerna i ännu bättre kvalitet, både i ljud och bild.

Den klassiska berättelsen tar sin början när pantern Bagheera en dag hör barnaskrik nere vid floden. I en skadad och övergiven kanot hittar den lilla pojken Mowgli.
Bagheera tvekar först men bestämmer sig sedan för att ta med Mowgli till en familj med vargar, som har en nyfödd kull ungar. Han lämnar korgen med Mowgli utanför grytet och knuffar till den, allt för att vargarna ska upptäcka den lille pojken. Vargfamiljen tar till sig den lille pojken och han växer upp tillsammans med flocken i djungeln och blir en del av familjen.

När Mowgli växt upp och är i 10-årsåldern beslutar vargarnas råd att han ska föras till närmaste människoby. De anser att han kommer vara säkrare där då Shere Kahn, en tiger som avskyr människor, kommit tillbaka till den här delen av djungeln. Och vad man vet är han fast besluten att göra slut på pojken.

Bagheera, som följt pojkens uppväxt, tar på sig ansvaret att föra honom tillbaka till människobyn. Detta är Mowgli inte alls med på, utan han vill stanna i djungeln.
Efter ett gräl rymmer Mowgli från Bagheera. Ensam i djungeln stöter han på björnen Baloo, som är en stor livsnjutare och tycker att man ska vara nöjd med allt som livet ger. Han försöker få Mowgli på bättre humör och ska honom allt han kan. Bland annat rekommenderar Baloo att Mowgli ska äta myror, något som "Kittlar dödsskönt i kistan".

Djungelboken

"Rudyard Kipling gav 1894 ut novellsamlingen om Djungelboken. 73 år senare producerade Walt Disney själv filmen, som fritt bygger på novellerna"


Rudyard Kipling gav 1894 ut novellsamlingen om Djungelboken. 73 år senare producerade Walt Disney själv filmen, som fritt bygger på novellerna. Han hann dock aldrig se det färdiga resultatet, eftersom han avled innan den hann färdigställas. Filmen hade svensk premiär i december 1968 och har varit en klassiker sedan dess. Redan samma år kunde man se Djungelboken när Kalle Anka och hans vänner önskade god jul. 1971-1976 gjordes uppehåll med just Djungelboken, men sedan 1977 har vi återigen fått vara med när Mowgli träffar Baloo för första gången. Den sång vi då får höra, Var nöjd med allt som livet ger (The Bare Necessities), nominerades till en Oscar för bästa sång, men lyckades inte ta hem priset.

Filmen lockar till många skratt bland både barn och vuxna. Här finns flera sånger som är lätta att sjunga med i, till exempel "Var nöjd med allt som livet ger" och "Jag vill ju va som du". Kör gärna Sing-along-läget för en ännu bättre upplevelse. Vet du inte vad du ska göra? Säg som gamarna "Hitt på nåt"…

Något att fundera på, som inte bara gäller Djungelboken, är hur många andra versioner av gamla klassiska filmer känner du till? Ta till exempel Askungen, Peter Pan och Alice i Underlandet. Kom du att tänka på de tecknade filmerna från Walt Disney Pictures? Det gjorde i alla fall jag. Det visar på storheten i Walt Disneys arbete som lever kvar än idag, inte minst i filmen från 1967.

Djungelboken

Bildformat: 1080p Widescreen 1.75:1

Detaljrikedomen går inte att jämföra med en nyproducerad animerad film, där den större delen av jobbet görs i datorer och med avancerade animeringsprogram. Trots det är bildåtergivningen i den här tecknade filmen toppen, inte minst med tanke på filmens ålder. Originalet har restaurerats och färgerna är härligt klara.

Ljudspår: Engelska (DTS 7.1 HD MA) Svenska (Dolby Digital 5.1)

Med tanke på att ljudet ursprungligen är inspelat i Mono, har man till se senare utgåvorna lyckats bra med att få till DTS-HD 7.1 på engelska och Dolby Digital 5.1 på svenska. Ljudmässigt håller det engelska ljudspåret på alla plan mycket högre kvalitet än det svenska som känns ganska burkigt, även om det senare får ses som det klassiska ljudspåret jag alltid använt.

Extramaterial:Jag vill ju va som du - Besök i djurparken Animal Kingdom, Uppväxt med nio äldre män, Bakom kulisserna, Borttagen scen: Den försvunna karaktären Rocky the Rhino, Musik & Mer, Sing-along, Och mycket mer...

Det mesta av extramaterialet har vi sett i på tidigare DVD-utgåva. Vi får även se en del nyproducerat material.

Bakom kulisserna: låter oss bland annat följa med och se hur filmen växte fram
Alternativt slut: nyproducerat utifrån material som upptäckts på senare år
Borttagen scen: Den försvunna karaktären – Rocky The Rhino: En av scenerna som inte kom längre än till ritbordet.
"Jag vill ju va som du" – Besök i djurparken Animal Kingdom: Vi får följa med två barn/ungdomar på en rundtur bland djuren i Disney’s Animal Kingdom park.
I wanna be like you: Musikvideo med Jonas Brothers
Sing-along: Se filmen och sjung med i de många musikaliska inslagen
Och mycket mer

Aktuella priser för Djungelboken

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2018-02-14  
Discshop.seDjungelboken 2 Djungelboken 2  hos Discshop.se49krFraktinfo
Discshop.seDjungelboken 2 Djungelboken 2  hos Discshop.se49krFraktinfo
CDON.COMDjungelboken 2Djungelboken 2 hos CDON.COM59krFraktinfo
Discshop.seDjungelboken Djungelboken  hos Discshop.se99krFraktinfo
CDON.COMDjungelbokenDjungelboken hos CDON.COM99krFraktinfo
Discshop.seDjungelboken Djungelboken  hos Discshop.se99krFraktinfo
CDON.COMDisney klassiker 19: DjungelbokenDisney klassiker 19: Djungelboken hos CDON.COM149krFraktinfo
Discshop.seDisney Klassiker 19 - Djungelboken Disney Klassiker 19 - Djungelboken  hos Discshop.se149krFraktinfo
Discshop.seDisney Klassiker 19 - Djungelboken Disney Klassiker 19 - Djungelboken  hos Discshop.se149krFraktinfo
CDON.COMDjungelbokenDjungelboken hos CDON.COM179krFraktinfo
Discshop.seDjungelboken (Blu-ray 3D + Blu-ray)Djungelboken (Blu-ray 3D + Blu-ray) hos Discshop.se249krFraktinfo
Discshop.seDjungelboken (Blu-ray 3D + Blu-ray)Djungelboken (Blu-ray 3D + Blu-ray) hos Discshop.se249krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent M. Stedt, betyget 85  av 100.

Djungelboken


Djungelboken blu-ray cover

Filmbolag: Disney
Genre: Animation, Äventyr, Familj, Musikal
Region: B
Releasedatum: 2013-08-28
Antal skivor: 1
Speltid: 78
Bild: 1080p Widescreen 1.75:1
Ljud: Engelska (DTS 7.1 HD MA) Svenska (Dolby Digital 5.1)
Extramaterial: Jag vill ju va som du - Besök i djurparken Animal Kingdom, Uppväxt med nio äldre män, Bakom kulisserna, Borttagen scen: Den försvunna karaktären Rocky the Rhino, Musik & Mer, Sing-along, Och mycket mer...

Omdöme

Filmen:
90%
Bilden:
90%
Ljudet:
75%
Extramaterialet:
70%
Totalt:
85%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser