Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Djävulens advokat

Djävulens advokat

Ojämnt men bra med Pacino i toppform

En filmrecension av P. Sundin , publicerad

Av någon anledning fungerar filmer på temat lag och ordning för det mesta bra oavsett på vilken genre man väljer att applicera temat. Liar Liar får oss att skratta åt advokaten som förlorar förmågan att ljuga, The Exorcism of Emily Rose skildrar en ryslig exorcism genom de efterföljande rättegångarna och klassikern To Kill a Mockingbird belyser samhällsproblem som rasism på ett fängslande och rörande vis. I och med Djävulens advokat stöter vi på ytterligare en film som kretsar kring rättsalen och även om genren här är lite mer svårbestämd så är resultatet återigen en förbaskat bra film på temat.

Toppadvokat Kevin Lomax (Keanu Reeves) är bosatt i Florida och är ett välkänt namn inom branschen då han aldrig förlorat ett fall. Med karriären i fokus låter han aldrig samvetet sätta käppar i hjulen vilket inte minst märks under hans pågående rättegång. Han försvarar en lärare som åtalas för sexuella övergrepp mot barn och trots att han uppenbart är skyldig till brottet lyckas Kevin försätta pedofilen på fri fot. Strax efter rättegången dyker det upp en man som representerar advokatfirman Milton, Chadwick & Waters i New York och erbjuder Kevin ett väl tilltaget arvode för att hjälpa till med att ta ut en jury till en av firmans tuffare rättegångar. Kevin tackar ja och utför jobbet med bravur vilket leder till att firman vinner en på förhand omöjlig rättegång med satanistiska undertoner. Kevin introduceras för firmans excentriska överhuvud John Milton (Al Pacino) och blir erbjuden en fast tjänst med lyxvåning och en drömlik lön vilket Kevi, den överreligiösa moderns varningar till trots, inte kan tacka nej till. Således packar han ihop sitt liv, inklusive frugan Mary-Ann (Charlize Theron) och flyttar till The Big Apple.

Kevin kastas direkt in i hetluften när han ska försvara en rik knös som anklagas för att ha mördat sin hustru. Fallet tar upp merparten utav hans tid och med ett så pass välbetalt jobb känner han att han måste ställa upp när chefen kallar. Det hela leder till att han får allt mindre tid tillsammans med Mary-Ann vilket tär ordentligt på deras äktenskap då de under en längre tid planerat att skaffa barn, vilket känns väldigt främmande i den situation de plötsligt befinner sig i. Ju längre tiden går desto mer involverad blir Kevin i firman vilket får delägaren Eddie Barzoon (Jeffrey Jones) att se rött då han upplever att hans jobb är i fara. I takt med att Lomax betydelse växer känner Mary-Ann sig mer och mer som en utböling i den stora staden och börjar dessutom misstänka att maken har ett förhållande med den sensuella Christabella (Connie Nielsen) som också arbetar på firman. Hon börjar också se märkliga syner och uppleva saker som låter tokiga när hon säger de högt men samtidigt är hon fullt övertygad om att de har hänt. Kevin får göra sitt yttersta för att få familjelivet att gå ihop, värja sig mot Barzoons anklagelser och samtidigt sköta sitt jobb på firman men det är ett pussel som omöjligt går ihop och överallt verkar det hela belåtet iakttas av den karismatiska ägaren John Milton, nästan som om allt det som sker är en del av hans agenda.

Djävulens advokat

"Att filmen på detta vis pendlar i både tempo och trovärdighet kan vara ett bekymmer men här fungerar det bra och med lite god vilja kan man vinkla det till att filmen är kontrastrik snarare än ojämn"


Djävulens advokat från 1997 är regisserad av Taylor Hackford och klassar in som en av hans bättre titlar vilket inte vill säga lite när det handlar om mannen som gett oss filmer som En Officer och en gentleman, Ray och Dolores Claiborne. Manus är skrivet utav actionfilmsförfattarna Jonathan Lemkin (Shooter och Dödligt vapen 4) samt Tony Gilroy (Bourne 1-4) vilket känns lite otippat med tanke på att Djävulens advokat är allt annat än en actionfilm. Trots att man snabbt kan konstatera att det inte rör sig om en actionfilm är det svårt att placera filmen under en direkt genre då den innehåller både drama, komik, spänning och övernaturliga element. I slutändan känns den av bolaget bestämda genren thriller som den bästa att tillgå även om det inte är en fullt ut rättvis stämpel att sätta på filmen.

Djävulens advokat är på det stora hela en riktigt bra film även om den under sin väl tilltagna speltid på närmare två och en halv timme är ganska ojämn. Från att under första halvan av filmen vara ett långsamt men smått underhållande drama med vissa moraliska svårigheter arbetar den sig till en småsvettig thriller med övernaturliga inslag och äktenskapliga svårigheter för att mot slutet mynna ut i ett inferno som lämnar all den känsla av realism som tidigare gått att skåda åt sidan till förmån för hysteri, överspel och slutligen tragik. Att filmen på detta vis pendlar i både tempo och trovärdighet kan vara ett bekymmer men här fungerar det bra och med lite god vilja kan man vinkla det till att filmen är kontrastrik snarare än ojämn. Att Hackford har lyckats så pass bra som han faktiskt gjort med upplägget har han helt och hållet den digra rollistan att tacka för, i synnerhet Al Pacino. Storyn är bra och på många plan nyskapande trots att berättelsen om djävulens advokat eller djävulen själv som rättslig försvarare går att spåra långt bakåt i tiden. Satanism och tal om Armageddon går ju ofta hand i hand, så också här, vilket var ett hett tema inom film, musik och litteratur när millennieskiftet närmade sig vilket gör att filmen också känns rätt i tiden.

I mångt och mycket är det en dialogdriven historia som presenteras och även om dialogen för all del är bra skriven så gör det ofantlig skillnad att den framförs av Al Pacino som äger i stort sett varenda scen där han medverkar. Keanu Reeves fungerar bra i rollen som samvetslös advokat på för djupt vatten och i kontrast till Pacinos för rollen passande överspel kommer Reeves stela uttryck till sin rätt precis som det gjorde i Matrix. Även de andra skådespelarna gör sitt jobb bra, inte minst Charlize Theron som för stunden var en nykomling i branschen och borde haft en ordentlig utmaning att leverera i samma rum som Pacino så pass tidigt i karriären. De som har svårt för överspelande skådisar kommer slå sig för pannan åt Pacino, framförallt mot slutet av filmen där hans agerande i samspel med storyns abrupta skepnadsbyte kan få många åskådare att skruva på sig i soffan. Det blir helt enkelt lite för mycket av det goda och att slutscenerna präglas av halvtaskiga specialeffekter gör inte saken mycket bättre. Trots detta gillar jag slutet och köper att det balanserar farligt nära gränsen till flamsigt och tramsigt snarare än intelligent och spännande.

Djävulens advokat

Bildformat: 1080p Widescreen 2.40:1

Jag har tidigare varit inne på att något utav det bästa med HD-formatet i min mening är att se äldre katalogtitlar dyka upp på marknaden och för en gång skull se ut så som regissören en gång menade att de skulle se ut. Djävulens advokat är ännu en av de där titlarna som ser bättre ut än någonsin förr, men transfern är tyvärr inte helt fulländad. Inledningsvis ser det förbaskat bra ut men ju längre in i filmen man kommer desto mer sekvenser av mjukare karaktär gör sig till känna. Här och var har man också missat, eller helt enkelt struntat i att åtgärda mindre defekter såsom smuts och brus i bilden. Dessa missar är ett tydligt exempel på hur det kan sluta när man jäktar fram en blu-ray utgåva då restaureringen inte skötts med i närheten av den omsorg som lagts ner på katalogtitlar i stil med Hajen eller E.T. Större delen av filmens 143 minuters speltid ser dock riktigt bra ut med en rik färgpalett, fullgod skärpa och för det mesta väldefinierade detaljer och kantlinjer.

Ljudspår: Engelska (DTS 5.1 HD MA)

Ljudspåret som bjuds är ett varmt sådant med mycket effekter och ett perfekt soundtrack som passar väl in till filmens ofta väldigt olycksbådande stämning. 5.1 mixen gör ett bra jobb med att leverera musiken och effekter i stil med annalkande fotsteg genom surroundsystemet. Man hade dock kunnat önska mer av allting då mixen ibland kan upplevas något för blygsam för att verkligen lyckas fånga upp tittaren i stunden. Baslådan hade gärna fått arbeta lite mer aktivt för min del men när den väl kommer igång så levererar den med pondus. Dialogen är centrerad och tydlig i ljudbilden men kan ibland kännas lite platt och påklistrad vilket ger ett något frånvarande intryck.

Extramaterial:Feature-Length Commentary by director Taylor Hackford, 20 minutes of Deleted scenes

Av extramaterialet som bjuds är det egentligen bara kommentarspåret med regissör Taylor Hackford som bidrar till filmens mervärde. Tyvärr är kommentarspåret ganska sunkigt på det viset att Hackford ägnar alltför stor del utav tiden åt att berätta vad som sker på duken, som om vi inte kunde se det själva. Här och var sticker han in någon småtrevlig anekdot men är man inte ett riktigt stort fan av filmen kan man nog nöja sig med att se om filmen utan kommentarspår. Det bjuds också på en väl tilltagen samling bortklippta scener, men många utav dem är förlängda varianter utav sådana scener som vi redan sett och efter att ha tagit sig igenom filmens 143 minuter ger dessa scener knappast något mervärde och de bidrar definitivt inte till att vidga storyn.

Aktuella priser för Djävulens advokat

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades  

Trailer

Filmen gavs av vår recensent P. Sundin, betyget 71  av 100.

The Devil's Advocate


Djävulens advokat blu-ray cover

Filmbolag: Warner
Genre: Thriller
Region: B
Releasedatum: 2012-10-03
Antal skivor: 1
Speltid: 143
Bild: 1080p Widescreen 2.40:1
Ljud: Engelska (DTS 5.1 HD MA)
Extramaterial: Feature-Length Commentary by director Taylor Hackford, 20 minutes of Deleted scenes

Skådespelare: Keanu Reeves, Al Pacino, Charlize Theron, Jeffrey Jones, Craig T Nelson, Judith Ivey, Connie Nielsen, Heather Matarazzo

Omdöme

Filmen:
80%
Bilden:
70%
Ljudet:
70%
Extramaterialet:
25%
Totalt:
71%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-30
Monky
149.00kr (CDON.COM)
95
159.00kr (CDON.COM)
Pokémon the Movie: I Choose You! - Limited Steelbook
349.00kr (CDON.COM)
Berlin Alexanderplatz
949.00kr (CDON.COM)
Mr Robot - Säsong 3
299.00kr (CDON.COM)
Hacksaw Ridge / Point Break / Transporter Refueled
99.00kr (CDON.COM)
Blood Father / The Nice Guys / Boyka
99.00kr (CDON.COM)
Free State of Jones / Rush / Skiptrace
99.00kr (CDON.COM)

Fler releaser