Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Disney klassiker 35: Herkules

Disney klassiker 35: Herkules

Från zero till hero på 89 minuter

En filmrecension av J. Hallberg , publicerad

När Disney lägger vantarna på den grekisk/romerska legenden om Herkules får man ungefär vad man förväntar sig. En resa från A till B via äventyr, kärlek, svek och sång. Konceptet är lika bekant som vinnande och trots att lite väl mycket skalats bort från originalberättelsen är resultatet en underhållande historia som är lite oförtjänt bortglömd bland klassikerna.

Baksidestext:
Född av gudar på det himmelska berget, Olympen. Uppfostrad av människor på jorden. Herkules var en ovanligt ung man med en enorm styrka och ett stort behov av att imponera på sin far, den store Zeus.

Zeus satte honom därför på prov. Genom att antal utmaningar skulle Herkules bevisa sig vara en hjälte och därmed värdig att bo på Olympen. Med hjälp av sin tränare Fille och kompisen Pegasus vinner han också den ena kampen efter den andra. Ändå är pappa Zeus inte nöjd. Herkules är fortfarande och ingen riktig hjälte. Då plötsligt dyker underjordens eldbefängde härskare upp. Hades vill åt Zeus tron. En aningslös Herkules råkar dock stå i hans väg. Och när Herkules i stridens hetta, upptäcker sina känslor för den sköna Meg, upptäcker han också att det inte är muskler av stål som gör en äkta hjälte, utan ett hjärta av guld.

Disney 35:e klassiker Herkules är ett humorfyllt musikaliskt familjeäventyr, en färgsprakande berättelse om ett av den grekiska mytologins mest spännande livsöden.

"det här är ett förbisett mästerverk"


Omdöme:
Det finns delar av Herkules som ger en känslan att det här är ett förbisett mästerverk. Bara en sån sak som att Herkules kärleksintresse Megara har mer personlighet än de flesta Disneyprinsessorna tillsammans, och att hon därmed är en mångfacetterad, mer komplex karaktär än vad vi är vana vid i klassikersviten. Hon är inte den svartvita, antingen genomgoda eller rakt igenom elaka, utan bara någon som varit med förut, blivit bränd, hamnat i knipa.

Musiken är också av högsta klass! Tankarna går mot Motown och The Supremes och det är inte helt Disney-eskt alla gånger, men de stora numren (Zero to Hero) hade fungerat i vilken klassiker som helst. Upplägget med de sjungande Supremes-klonerna fungerar dock bara bitvis - det blir lite för bekant efter ett tag. Faktum är att jag inte gillade det alls när jag såg filmen första gången på slutet av 90-talet, men så här andra gången kändes det som att det fungerade mycket bättre.

Andra hälften av 90-talet gav oss för övrigt en överdos av Herkules. Inte mindre än tre olika adaptioner av den grekiska halvguden producerades under dessa fem år, fyra om man räknar med tv-serien som den här filmen gav upphov till. Förutom Disneyfilmen fick vi även den lättsamma Hercules: The Legendary Journeys med Kevin Sorbo i titelrollen som vevades dagarna i ända i en av tvkanalernas eftermiddagstablå, och en spin-off av denna om den unge Herkules med ingen mindre än Ryan Gosling. Att den romerska mytologin fick stå tillbaka för en "disneyfiering" av berättelsen var därmed inget större bekymmer, för det hade därmed redan etablerats en stor möjlighet till kreativ frihet.

Ändå är det kanske det faktum att man gjort om en ganska brutal historia till en romcom som mest talar emot Herkules, men det lär inte vara något problem för den yngre målgruppen, och i ärlighetens namn - det finns värre exempel på det än det här. Totalt sett är det här en skaplig utgåva, men extramaterialet är inte i paritet med de tidigare Disneysläppen.

Bildformat: 1080p Widescreen 1.66:1

+ På det stora hela en mycket fin transfer
+ Starka färger och bra kontrast
+ Stabil svärta
+ God detaljrikedom
- Lider till viss del av makroblockning till följd av en inte helt perfekt avkodning.
- Här och var syns även lite färgreduktion.

Ljudspår: DTS 5.1 HD MA

+ Surroundet skapar ett fint ljudfält
+ Bra tryck i de lågfrekventa effekterna
+ Dialogen (den engelska)
- Svenska ljudspåret håller inte riktigt samma klass

Extramaterial:
Så gjordes Herkules, No Importa La Distancia - musikvideo med Ricky Martin

Aktuella priser för Disney klassiker 35: Herkules

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2017-12-06  
CDON.COMDisney klassiker 35: HerkulesDisney klassiker 35: Herkules hos CDON.COM149krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent J. Hallberg, betyget 73  av 100.

Disney klassiker 35: Herkules


Disney klassiker 35: Herkules blu-ray cover

Filmbolag: Disney
Genre: Tecknat/animerat
Region: B
Releasedatum: 2014-10-15
Antal skivor: 1
Speltid: 89
Bild: 1080p Widescreen 1.66:1
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Extramaterial: Så gjordes Herkules, No Importa La Distancia - musikvideo med Ricky Martin

Omdöme

Filmen:
75%
Bilden:
80%
Ljudet:
90%
Extramaterialet:
15%
Totalt:
73%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser