Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Cosmopolis

Cosmopolis

Fängslande om en människas insikt och förfall

En filmrecension av P. Sundin , publicerad

David Cronenberg har gjort sig känd som de surrealistiska filmernas mästare med titlar som The Fly, Scanners och Videodrome på sitt samvete. På senare år har hans filmer dock inte varit lika extrema och obehagliga vilket vi inte minst blev varse i Freuddramat A Dangerous Method härom året. Med sin filmatisering av Cosmopolis är han dock tillbaks med vad man med all rätt kan kalla en märklig film som jag in i det längsta inte riktigt lyckas greppa. Helt klart är att filmen engagerar mig och jag finner den både bra och underhållande samtidigt som jag är övertygad om att vissa människor kommer finna finanspampen Erics färd genom både New Yorks och sitt eget förfall intetsägande och meningslöst.

Den rika, unga mannen Eric Packer (Robert Pattinson) är en finanspamp på Wall Street som tvärt emot hans säkerhetsvakters råd beslutar sig för att åka limousine genom stan för att klippa sig samma dag som USA´s president besöker New York. Färden blir givetvis lång då presidentens ankomst orsakar både bilköer och upprörda demonstrationståg men Erics fokus är snarare på börsen och yenens växelkurs som går helt emot hans satsningar. Under den inledande sträckan i bilen har han förlorat miljontals kronor men är trots detta fast besluten om att åka och klippa sig på andra sidan stan.

Under färden får han flertalet besök i limousinen från folk han jobbar med, sina livvakter, läkare och annat löst folk medan bilen i sakta mak rör sig genom staden, ytterligare försenad då en känd rappares begravningståg korsar hans väg. I takt med att Eric inser att hans finansiella imperium håller på att falla tar han så sakteliga in det New York i uppror som härjar utanför hans bil och hans begynnande paranoja avtar knappast då hans livvakter förtäljer att människor är ute efter att skada och rent av mörda honom, någonting han tidigare enkelt kunnat vifta bort men just denna eftermiddagsfärd finner plågsamt möjligt.

När han slutligen kommer fram till frisören är det kväll och han liksom den vandaliserade limousinen han åkte dit i är en spillra av vad som tidigare under dagen lämnade hans lyxiga lägenhet.

Cosmopolis

"även om Pattisons själlösa karaktär i Twilight ganska enkelt går att likna vid den själlösa finanspampen han spelar här så tror jag att småflickorna behöver vänta ett par år innan de ens eventuellt kan få något utbyte av Cosmopolis"


Cosmopolis baseras på Don DeLillos bok med samma namn från 2003 och utan att ha läst boken känner jag på mig att den är ganska bra då Don DeLillo ska vara en riktig höjdare och jag tycker mig se en storhet i det manus Cronenberg här försöker sig på att filmatisera. Cronenberg står både som regissör och manusförfattare och oavsett vad man tycker om berättelsen som sådan står det klart att han fortfarande kan ratta runt en skådespelarensemble och dirigera ett kamerateam då mitt första intryck av Cosmopolis är att det hela ser förbaskat bra ut och skådespelarna gör sina jobb enligt utsagd order.

Större delen av filmen utspelar sig på en väldigt begränsad yta, i baksätet på Erics limousine där han dock sällan sitter ensam utan hela tiden gästas av en salig blandning karaktärer vars dialoger med huvudpersonen blir filmens hela nav och det som trots ganska luddiga formuleringar förklarar Erics situation för oss. Således tar det ett litet tag innan vi greppar Erics fullständiga situation då han själv är en sammanbiten och kall finanspamp medan dialogen med de olika besökarna bara rör den aktuella besökaren och Eric och dessutom fylls ut av massa menlöst pladder om ditt och datt. Oavsett hur menlös dialogen är kan jag dock inte låta bli att älska det vrickade flödet av menlösa sidospår. Vid ett fåtal tillfällen lämnar vi också limousinen och då främst när Eric ska äta tillsammans med sin nyblivna fru som dock vägrar ha sex med sin nya make vilket får till följd att Eric har sex med andra kvinnor i bilen under sin färd genom staden.

Karaktären Eric är en arrogant figur, ett bra exempel på en människa som blivit för rik för sitt eget bästa. Intrycket av honom är att han är ett själlöst svin med stenansikte som aldrig tidigare varit med om att sakna kontroll. Här gestaltas han av alla småtjejers våta dröm Robert Pattinson, en titel han gjort sig förtjänt av efter sin insats som vampyr i Twilightfilmerna men även om Pattisons själlösa karaktär i Twilight ganska enkelt går att likna vid den själlösa finanspampen han spelar här så tror jag att småflickorna behöver vänta ett par år innan de ens eventuellt kan få något utbyte av Cosmopolis.

Filmen som har liknats vid Odyssén men i min värld snarare känns som en pratigare version av Falling Down har en hel del politiska undertoner vilket inte minst tar sig uttryck i de antikapitalistiska demonstrationerna som härjar i New York och Eric med sin långa limousine blir ett tacksamt offer för. Trots att den i mångt och mycket är ganska stillasittande och vid första anblick inget man slår på en lördagkväll med vännerna så rymmer den sin beskärda del av mord, sex och svart humor vilket gör den till en fin och underhållande film även om jag finner den ganska svårgreppad som helhet. När slutet närmar sig gör Paul Giamatti entré i en härlig roll och slutet i sig är riktigt bra och passar filmen perfekt.

Cosmopolis

Bildformat: 1080p Widescreen 1.85:1

Hur surrealistisk eller intetsägande filmen än må vara så presenteras den i vilket fall med en stadig blu-ray utgåva som inte låter något fattas oss tittare när det kommer till de tekniska aspekterna. Just kameratekniken står som en utav filmens styrkor då man på ett skickligt manér lyckas göra film utav ganska trånga utrymmen och dessutom skildra dessa utrymmen ur ett antal olika vinklar och vrår. I Erics limousine är ljuset ofta dämpat vilket lämnar utrymme för en god och djup svärta där skuggspelen kommer till sin rätt. Färgsättningen i övrigt är livfull och aningen mättad med starka och klara färger och goda kontraster. Detaljrikedomen är hög och kommer liksom svärtan mest till sin rätt i Erics limousine där man på ett bra och skarpt sätt lyckas fånga upp och återge samtliga interiörer.

Ljudspår: Engelska (DTS 5.1 HD MA)

Ljudspåret är inledningsvis av en tyst, lugn och subtil karaktär som till en början känns alltför lågt mixat. Under filmens gång växer det dock vilket får en att inse att valet av ljudspår är medvetet och att den stegrande ljudbilden går hand i hand med Erics stegrande raseri. Vi bjuds på god dynamik och ett rikt omfång i högtalarna där stadens puls och atmosfär tar plats i surrounden medan de främre högtalarna presenterar den ack så väsentliga dialogen. Här och var dundrar basen på så till den milda grad att man hoppar till i soffan vilket också bidrar till en viss effekt och om inte annat skakar åskådaren en aning.

Extramaterial:

Tyvärr följer inget extramaterial med utgåvan

Aktuella priser för Cosmopolis

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2017-06-29  
WEBHALLEN.comCosmopolis (2012) Cosmopolis (2012)  hos WEBHALLEN.com89krFraktinfo
CDON.COMCosmopolis(Scandinavian)Cosmopolis(Scandinavian) hos CDON.COM99krFraktinfo
Discshop.seCosmopolis Cosmopolis  hos Discshop.se99krFraktinfo
Discshop.seCosmopolis (Import)Cosmopolis  (Import) hos Discshop.se149krFraktinfo
Discshop.seCosmopolis (Import)Cosmopolis  (Import) hos Discshop.se149krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent P. Sundin, betyget 76  av 100.

Cosmopolis


Cosmopolis blu-ray cover

Filmbolag: Warner
Genre: Drama
Region: B
Releasedatum: 2013-01-23
Antal skivor: 1
Speltid: 108
Bild: 1080p Widescreen 1.85:1
Ljud: Engelska (DTS 5.1 HD MA)
Skådespelare: Robert Pattinson, Juliette Binoche, Sarah Gadon, Mathieu Amalric, Jay Baruchel, Kevin Durand, K´naan, Emily Hampshire, Samantha Morton, Paul Giamatti

Omdöme

Filmen:
80%
Bilden:
90%
Ljudet:
90%
Extramaterialet:
0%
Totalt:
76%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser