Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

A Perfect World

A Perfect World

Komplett film av och med Eastwood

En filmrecension av P. Sundin , publicerad

Efter att 1992 kammat hem hela fyra Oscars med filmen De skoningslösa varav de två tyngsta för bästa film och bästa regissör gav sig Clint Eastwood in i ett nytt projekt som också skulle visa sig bli en succé både bland kritiker och publik. A Perfect World från 1993 tog fenomenet som numera är vida känt som Stockholmssyndromet med vänskap mellan gisslan och tillfångatagare till en helt ny nivå då gisslan i fråga bara var ett barn. Trots att Oscarsstatyetterna uteblev är det många med mig som rankar A Perfect World som en av Eastwoods största stunder i regissörstolen och på så vis är det på tiden att filmen nu dyker upp på blu-ray.

När den fängslade småbusen Butch Haynes (Kevin Costner) slår sig i lag med den psykotiska mördaren och cellgrannen Pugh (Keith Szarabajka) och flyr från fängelset söker de inledningsvis skydd i ett lugnt villaområde för att komma över proviant och kläder innan de drar vidare. Slumpen för dem till den religiösa familjen Perrys hus där de bryter sig in med våld bara för att bli upptäckta och tvingade till flykt med 8 åriga Phillip (T.J. Lowther) som gisslan. Butch och Pugh är så olika varandra som två fångar kan bli och har en ytterst ansträngd relation, inte minst i frågan vad de ska göra av pojken. För att inte riskera vare sig sin egen eller Phillips säkerhet tvingas Butch därför avrätta Pugh och fortsätter flykten på egen hand tillsammans med 8 åringen och snart börjar de båda rent av trivas i varandras sällskap.

Samtidigt är det ett massivt fokus på de förrymda fångarna från statens sida, dels för att de båda brottslingarna lyckats rymma men inte minst för att de nu har en 8årig pojke som gisslan. Texas Rangers blir tilldelade fallet och i spetsen för uppdraget går den gamle trotjänaren Red Garnett (Clint Eastwood) som måste göra vad han kan för att tillfångata rymmarna utan att riskera barnets säkerhet. Garnett kan dock inte lägga allt sitt fokus på Butch då han även måste tackla interna stridigheter när regeringen och FBI blir inblandade i fallet.

A Perfect World

"Trots filmens väl tilltagna speltid på närmare 2,5 timmar blir det aldrig långdraget utan tvärtom, när filmen är slut önskar man få veta mer om hur det gick för våra karaktärer"


A Perfect World är i mångt och mycket en komplett film av och med en av filmhistoriens mest kompletta individer. Filmen från 1993 regisserades utav Clint Eastwood som sin vana trogen också iklädde sig en av de tyngre rollerna utan att för den sakens skull prompt inneha huvudrollen. Faktum är att även om Eastwood är en njutning framför kameran är han en minst lika självklar gigant bakom den och lyckas på sätt och vis ännu bättre när han regisserar andra aktörer vilket han påvisat i filmer som The Rookie (Charlie Sheen), De skoningslösa (Morgan Freeman) och då inte minst A Perfect World där han får ut mer av huvudpersonen Kevin Costner är någon regissör fått sedan dess. Troligen beror hans lyckade resultat mycket på att han själv också innehar roller i nämnda filmer och på så vis sätter ribban högt, vilket lyfter samtliga medspelare.

A Perfect World kan nämligen stoltsera med en rollista av rang och då inte bara i huvudrollerna eller på pappret utan faktum är att varenda aktör framför kameran levererar det man väntar sig med bravur. Det är inte minst beundransvärt då en av huvudrollsinnehavarna var blott 7 år när filmen spelades in. Bortsett från något ynka överspel levererar unga T.J. Lowther en mycket trovärdig 8åring under mycket udda förhållanden. Kemin som uppstår mellan Lowther och Costner känns äkta vilket blir avgörande för filmens vara eller inte vara då det är samspelet mellan dessa båda parter som agerar filmens nav. Tilliten och i vissa fall bristen på densamma mellan det oskuldsfulla barnet och den cyniska brottslingen är i många fall djupt rörande och man känner verkligen med dem båda.

Eastwood väcker liv i ett manus författat av John Lee Hancock som senare givit oss Midnatt i ondskans och godhetens trädgård samt bidragit till manus för Snow White and the Huntsman och han gör det på ett ganska klurigt sätt med två parallella historier. Vi får dels huvudstoryn som också fungerar som filmens nav med den något missförstådda brottslingen Butch och hans relation till sin 8-åriga gisslan samtidigt som vi får följa polismästare Red Garnett och hans smått dysfunktionella följe i jakten på brottslingarna. Upplägget fungerar bra och bjuder på alla de ingredienser vi kan tänkas önska från ett drama och en thriller. Det blir stundtals spännande, rörande, tragiskt och ibland rent av roligt utan att något inslag egentligen tar överhanden. Trots filmens väl tilltagna speltid på närmare 2,5 timmar blir det aldrig långdraget utan tvärtom, när filmen är slut önskar man få veta mer om hur det gick för våra karaktärer.

I mina ögon är A Perfect World en av Eastwoods bästa filmer bakom kameran vilket inte säger lite med tanke på de storverk han har klämt fram under senare år. Upplevelsen är att Eastwood här vågat vara mer personlig och kritisk än i tidigare filmer då det för all del finns en del självironi i hans egen karaktär Red men också för att filmen präglas av kritik till viss religion och vissa familjeförhållanden som går i linje med Clintans egna åsikter. Hursomhelst är det en fantastisk film som går att återvända till om och om igen som i så många fall när det kommer till Eastwoods produktioner.

A Perfect World

Bildformat: 1080p Widescreen 2.40:1

Bilden återges med en MPEG-4 AVC kodning i skala 2.40:1 och är så när som en något bristfällig skärpa lika perfekt som själva filmen. Halva nöjet med blu-ray formatet är att få ta del av katalogtitlar så som regissören själv föreställde sig dem en gång i tiden och efter att ha skådat A Perfect World tvivlar jag på att Eastwood är något annat än nöjd med resultatet. Under ett fint lager filmisk grynighet presenteras en dynamisk och välbalanserad bild när det kommer till färgåtergivning och svärta. Bilen ger ett rent och klart intryck med fina detaljer både i närbild och i fjärran men det finns som sagt en och annan scen som upplevs lite för mjuk. Som i samtliga fall när det kommer till katalogtitlar finns det en överhängande risk att rensningsjobb såsom DNR sabbat mer än det tillfört men jag ser inga tecken på sådana jobb i denna film, vilket i sig är ett bra betyg.

Ljudspår: Engelska (DTS 5.1 HD MA)

Ljudbilden som presenteras i DTS-HD MA 5.1 är av ganska nedtonad karaktär vilket till stor del beror på att filmen inte är spektakulär eller snabb på något vis och därmed inte har ett stort behov av fräck surround. Surroundsystemet tillåts ändå jobba en hel del, framförallt med naturens ljud och omgivningarnas företeelser såsom kvittrande fåglar, brummande motorer och förbipasserande bilar. Vid ett fåtal tillfällen, just i samband med biljakter, når man riktigt hög klass men det övergripande intrycket är ganska dämpat. Dialogen är filmens viktigaste beståndsdel och hamnar också långt fram i mixen utan att någon gång drunkna i omständigheterna. Filmens soundtrack signerat Lennie Hiehaus får också lagom mycket fokus och bidrar i vanlig ordning med stor del av filmens känsla.

Extramaterial:Trailer

Det enda extramaterial vi får ta del av är filmens trailer.

Aktuella priser för A Perfect World

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2016-03-13  
WEBHALLEN.comA Perfect World (1993) A Perfect World (1993)  hos WEBHALLEN.com99krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent P. Sundin, betyget 78  av 100.

A Perfect World


A Perfect World blu-ray cover

Filmbolag: Warner
Genre: Drama, Thriller
Region: B
Releasedatum: 2012-10-03
Antal skivor: 1
Speltid: 138
Bild: 1080p Widescreen 2.40:1
Ljud: Engelska (DTS 5.1 HD MA)
Extramaterial: Trailer

Skådespelare: Kevin Costner, Clint Eastwood, Laura Dern, Bradley Whitford, Bruce Mc Gill, Dennis Letts, John Jackson, Keith Szarabajka, Leo Burmester, Ray Mc Kinnon, T.J. Lowther

Omdöme

Filmen:
95%
Bilden:
80%
Ljudet:
70%
Extramaterialet:
5%
Totalt:
78%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-30
Monky
149.00kr (CDON.COM)
95
159.00kr (CDON.COM)
Pokémon the Movie: I Choose You! - Limited Steelbook
349.00kr (CDON.COM)
Berlin Alexanderplatz
949.00kr (CDON.COM)
Mr Robot - Säsong 3
299.00kr (CDON.COM)
Hacksaw Ridge / Point Break / Transporter Refueled
99.00kr (CDON.COM)
Blood Father / The Nice Guys / Boyka
99.00kr (CDON.COM)
Free State of Jones / Rush / Skiptrace
99.00kr (CDON.COM)

Fler releaser