Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

2 dagar i New York

2 dagar i New York

Spretig story med galna fransmän i fokus

En filmrecension av S. Gustavsson , publicerad

Sex år har gått sedan vi fick stifta bekantskap med Julie Delpy i 2 Dagar i Paris, och nu är hon tillbaks igen. Den här gången får hennes karaktär Marion besök av sin helgalna franska familj som till alla amerikaners fasa ska spendera två hektiska dagar i New York.

Marion (Julie Delpy) har nyligen lämnat förhållandet med sin sons far bakom sig, och har istället flyttat ihop med sin tidigare kollega som nu är hennes nye livskamrat, Mingus (Chris Rock) och dennes dotter Willow. De bor i en liten trivsam lägenhet i New York, och när Marion ska hålla sin största fotoutställning på länge bjuder hon in sin franska far Jeannot (Albert Delpy) och sin syster Rose (Alexia Landeau) till ett besök i New York för att se utställningen men också för att träffa hennes nya familj. När familjen väl står utanför dörren har Marions syster även med sig sin pojkvän Manu (Alex Nahon), tillika Marions ex.

Den franska familjen dundrar in med buller och brak, och Mingus har fullt upp att hantera anstormningen. Trots att han är en tålmodig man kommer även hans tålamod sättas på prov när hans nyanlända familjemedlemmar ställer till med den ena dråpliga situationen efter den andra. De verkar inte ha något sinne för sans och vett, och beter sig därefter. Mingus gör dock vad han kan för att i alla fall lära känna sin styvfar, men det är inte heller helt lätt med tanke på att Mingus inte kan franska och Marions far knappt kan ett ord engelska.

De hinner spendera ett par dagar tillsammans innan det är dags för Marions stora utställning. Och för att ta sin utställning ett steg längre, och förmodligen för att försöka tjäna mer pengar, bestämmer sig Marion för att sälja sin själ genom en auktion. Men när själen väl är såld till en anonym köpare, får Marion kalla fötter och inser att det kanske inte var en så bra idé trots allt. Hon får panik, och gör allt hon kan för att hitta köparen och återfå sin förlorade själ.

2 dagar i New York

"sammanhanget finns väl där nånstans, men det är långtifrån en klart lysande röd tråd att följa"


År 2007 kom 2 Dagar i Paris, där Julie Delpy stod både för manus och regi. Redan där hade hon även huvudrollen, och spelade den franska Marion som tog med sig den dåvarande pojkvännen till Frankrike på semester. Nu dyker alltså Delpy upp igen med samma koncept, även nu står hon både för regi, manus och huvudrollsinnehavandet i form av Marion. Den amerikanske pojkvännen har hon gjort sig av med, och istället får vi stifta bekantskap med Mingus. Upplägget är bekant, med språkförväxlingar och kulturkrockar.

Jag ska erkänna att det inte var helt enkelt att återberätta handlingen i den här filmen, för även om grunden finns där med alla komplikationer med de fransktalande besökarna så är manuset ganska spretigt och storyn känns inte helt klockren. En stunden lurar Marion sin arga granne att hon har en hjärntumör, för att rädda systern som rökt gräs i hissen. I nästa stund sitter hela familjen och gapar runt köksbordet vid en familjemiddag, och innan man vet ordet av ska Marion sälja sin själ. Sammanhanget finns väl där nånstans, men det är långtifrån en klart lysande röd tråd att följa.

Jag småfnissar dock ibland då det är relativt många dråpliga situationer som hinner uppstå innan filmen är till ända, men dråpligheten har många gånger tagit steget för långt och känns istället lite väl överdriven. Jag är ingen expert på det franska vardagslivet, men här till exempel med en ohyggligt klantig svåger som röker gräs hejvilt och med en sexgalen exhibitionist till syster så känns det som att man har tagit till ytterligheter, vilket kanske inte riktigt speglar ett typiskt franskt uppförande.

I rollen som sambon Mingus ser vi den komiske Chris Rock, som man genast känner en viss sympati för. Han spelar en relativt lugn och sansad roll och i motsats till sina motspelare och motspelerskor är det han som står med båda fötterna på jorden. Julie Delpy gör egentligen ingen dålig insats som Marion, men eftersom manuset inte lever upp till mina förväntningar så har jag också lite svårt att ösa beröm över hennes skådespelarinsats.

Sammanfattningsvis vill jag nog säga att det är en någorlunda okej söndagsrulle, men mer än så är det absolut inte. Om Julie Delpy ska ge sig i kast med fler filmer så bör hon nog ändra konceptet ganska rejält för att göra mej nöjd.

2 dagar i New York

Bildformat: 1080p Widescreen 2.40:1

2 dagar i New York dyker upp på blu-ray i en presentabel utgåva som inte behöver skämmas för sig samtidigt som den inte briljerar vare sig när det kommer till bild eller ljud.

Bilden som bjuds finner sin styrka i en för det mesta strålande skärpa då vi bjuds på god detaljrikedom och tydligt markerade kantlinjer. Inomhus, i parets lägenhet, återges texturer med bravur och de livliga exteriörerna när vi ger oss ut på New Yorks gator återspeglas också med trovärdig glättighet. Färgpaletten är en mättad sådan med mycket ljusa toner och färger vilket känns passande för filmen men man stöter dock på vissa problem när det kommer till svärtan som inte alls ger oss det djup som krävs för att bilden ska engagera fullt ut. Avsaknaden av svärta leder till att de mörkare sekvenserna upplevs bleka och matta vilket i sin tur leder till visst buller och onödig färgreduktion. I övrigt är bildåtergivningen av väldigt ren karaktär utan mycket till filmiska gryn vilket främjar skärpan samtidigt som det till och från kan kännas lite för sterilt.

Ljudspår: Engelska (Dolby Digital 5.1)

Ljudspåret är av dialogdriven karaktär och dialogen som varierar mellan att vara på engelska och franska är hela tiden väl framhävd, tydlig och klar. Stadens läten sprider sig fint i surrounden med god kanalplanering men för det mesta är de bakre högtalarna ytterst nedtonade med endast ett fåtal tillfällen då de verkligen får arbeta aktivt. Soundtracket passar filmen som handen i handsken och är också det inslag som tar mest plats i surrounden tillsammans med ett fåtal höga ljudeffekter som är där de är för att söka komisk effekt. Vid ett par enstaka tillfällen reagerar jag på att lite slarvigt mixade ljudnivåer men det är enbart vid försvinnande få tillfällen man reagerar på det och absolut ingenting som drar ner betyget nämnvärt. Således är ljudspåret ett väldigt framtungt och ganska blygsamt sådant vilket passar bra för genren och filmen men vi ljud-och-bildnördar blir lämnade med en hel del att önska.

Extramaterial:

Vi bjuds tyvärr inte på något extramaterial till utgåvan

Aktuella priser för 2 dagar i New York

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2017-06-29  
Discshop.se2 dagar i New York 2 dagar i New York  hos Discshop.se99krFraktinfo
WEBHALLEN.com2 Days in New York (2012) 2 Days in New York (2012)  hos WEBHALLEN.com115krFraktinfo
Discshop.se2 days in New York (Import)2 days in New York  (Import) hos Discshop.se149krFraktinfo
Discshop.se2 days in New York (Import)2 days in New York  (Import) hos Discshop.se149krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent S. Gustavsson, betyget 48  av 100.

2 Days in New York


2 dagar i New York blu-ray cover

Filmbolag: Warner
Genre: Komedi
Region: B
Releasedatum: 2013-02-06
Antal skivor: 1
Speltid: 94
Bild: 1080p Widescreen 2.40:1
Ljud: Engelska (Dolby Digital 5.1)
Skådespelare: Albert Delphy, Alex Manette, Alexandre Nahon, Alexia Landeau, Brady Smith, Chris Rock, Dylan Baker, Emily Wagner, Julie Delpy, Kate Burton, Malinda Williams, Vincent Gallo, Albert Delpy

Omdöme

Filmen:
40%
Bilden:
70%
Ljudet:
70%
Extramaterialet:
0%
Totalt:
48%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser