Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

2 Broke Girls - Säsong 1

2 Broke Girls - Säsong 1

Lite krystat och enformigt men ack så underhållande

En filmrecension av P. Sundin , publicerad

Tv-serien 2 Broke Girls från 2011 är skapad av Whitney Cummings som fram till dess var relativt oerfaren inom genren och Michael Patrick King som då kanske får räknas som raka motsatsen efter att ha skrivit åt TV-serier som Sex and the City och Will & Grace under många år. Att en av männen bakom Sex and the City har skapat serien är ingenting man ställer sig särskilt frågande till efter att ha tagit sig genom seriens pilotavsnitt och inser att 2 Broke Girls är en riktig girl power-serie där våra huvudkaraktärer inte bara vågar vara sig själva utan dessutom tar för sig, är skojfriska, vulgära och stöddiga.

Den fattiga servitrisen Max Black (Kat Dennings) som med skinn på näsan har slagit sig fram genom livet utan någon fast punkt eller vetskap om sin bakgrund arbetar på en liten restaurang i Brooklyn under den osäkra chefen Han Lee (Matthew Moy) vars enda ambition är att anpassa sig till det amerikanska samhället och betraktas som hip av sina gäster och anställda. På restaurangen arbetar också den sexfixerade kocken Oleg (Jonathan Kite) och den före detta Jazzmusikern Earl (Garrett Morris). Max som ständigt är i behov av pengar räds inte att arbeta 24 timmar om dygnet om så vore nödvändigt och blir därför upprörd på Han när han anställer en ny servitris, den vackra Caroline Channing (Beth Behrs). Caroline visar sig vara raka motsatsen till Max då hon föddes med silverskeden i mun, är ett välkänt namn i New Yorks högre kretsar och således inte är van vid att lyfta ett enda finger själv. Problemet är bara att Carolines fader nyligen åkt i fängelse vilket i sin tur har lett till att Caroline förlorat både förmögenhet och hem och numera bara äger de lyxiga kläderna hon har på kroppen.

Trots olikheterna mellan Max och Caroline känner Max sig tvingad att hjälpa Caroline när hon finner henne sovandes i tunnelbanan på väg hem från jobbet. Caroline blir inbjuden att sova på Max’s soffa och det hela blir början på en osannolik och smått dysfunktionell vänskap, inte minst för att Caroline släpar med sig sin häst Chestnut till Max’s lägenhet. Max och Caroline finner snart ett gemensamt mål och beslutar sig för att starta upp en egen muffinsbutik. Max bakar nämligen de allra bästa muffins som älskas av kunderna nere på restaurangen och Caroline vill inget hellre än att känna känslan av att faktiskt skapa något eget. De beslutar sig för att satsa helhjärtat på idén, problemet är bara att ett sådant företag skulle kosta 250 000 dollar och de båda kvinnorna inte äger mycket mer än pengarna de lyckades få ihop föregående natt på restaurangen. För att tjäna ihop pengar gör de allt ifrån att sälja muffins, passa hundar och jobba extra på den nyinflyttade grannen Sophies (Sophie Kachinsky) städfirma Sophies Choice, men 250 000 dollar är mycket pengar.

2 Broke Girls - Säsong 1

"Skämten håller låg nivå men har en ganska vass karaktär vilket gör det mer intressant i kombination med de många populärkulturella referenserna"


Denna blu-ray utgåva av första säsongen 2 Broke Girls innebär också mitt första möte med serien som nu alldeles strax går in på sin tredje säsong i USA. Tv-serien är en av de där serierna som aldrig skulle kunnat sändas på TV för tjugo år sedan och då handlar det inte om en våldsam produktion däremot en väldigt sexistisk sådan i kombination med att man driver hej vilt med olika etniciteter samtidigt som stereotyperna står som spön i backen.

Jag är personligen ett stort fan av allehanda humorserier och slukar allt från American Dad till Two and A Half Men med hull och hår. Oavsett om jag inser att skämten återanvänds och kommer tillbaks och hur enformig en säsong än kan vara är det för mig perfekt avslappning att sjunka ner framför en serie och småfnittra åt de ganska lyckade skämten, hur mycket tomgång serien i sig än går på. Därför blev jag nästan förvånad när jag slog mig ner framför pilotavsnittet av 2 Broke Girls och kände att det var för mycket. Jag kunde inte undfly känslan av att skämten var alltför krystade liksom själva miljön då det bara blev fånigt att två amerikanska tjejer vars personligheter är som natt och dag fick jobb på en bar där föreståndaren är en hispig asiat, kocken är en kåt ukrainare, kassören är en 75-årig afroamerikan och deras bästa vän blir en polsk städare från dörren intill. Till detta kände jag att man ansträngde sig alltför mycket med att göra huvudkaraktärerna ovårdade i munnen vilket inte kändes äkta utan bara krystat och malplacerat. Kan hända hade jag en dålig dag, kan hända var min hjärna alltför inställd på att humorserier är en mansdominerad värld där Charlie Sheen och Neil Patrick Harris är de okrönta kungarna men efter ytterligare ett par avsnitt av serien började jag faktiskt tycka det hela var ganska underhållande.

2 Broke Girls – Säsong 1 är inte i närheten av den briljans Two and a Half Men eller How I Met Your Mother levererade i sina respektive första säsonger men den fyller likväl samma funktion. Under tjugofyra avsnitt får vi följa Max och Carolines smått blåögda jakt på 250 000 dollar genom att ta diverse ströjobb som i många fall visar sig kosta dem mer än vad de tjänade på dem. Varje avsnitt avslutas med att visa upp flickornas aktuella saldo och när man i slutet av säsong 1 fortfarande har en blygsam summa på under 1000 dollar känns deras mål väldigt främmande men vem vet vad kommande säsonger har i sina sköten. Skämten håller låg nivå men har en ganska vass karaktär vilket gör det intressant i kombination med de många populärkulturella referenserna som haglar, inte minst från 75-åriga Earl. Serien dras ofrånkomligt med samma problem som de flesta komediserier med 24 avsnitt långa säsonger gör då det gärna blir lite enformigt om man ser för många avsnitt på en och samma gång. Det är dock kritik man får ta med en nypa salt då en Tv-serie är skapad för- och antagligen mår bäst av att ses då och då i lagom doser.

Även om mitt första intryck av 2 Broke Girls inte var nog för att jag skulle bli såld så lyckades jag så småningom ändå fastna för serien. Visst har den en bit kvar till de riktigt bra komediserierna och hade mått bra av att tona ner de övertydliga dragen en aning men den har i vilket fall som helst gett mig mersmak och nu ser jag fram emot de kommande säsongerna och hoppas såklart att även de släpps på blu-ray.

2 Broke Girls - Säsong 1

Bildformat: 1080p Widescreen 1.78:1

2 Broke Girls ser bra ut på blu-ray i den meningen att den håller den standard man väntar sig av Sitcoms i High Definition. Kulisserna håller inte allra högsta klass men likväl bjuder transfern på ett oväntat bra djup och en god detaljrikedom vilket är en klar förbättring från det något endimensionella intryck sådana här serier tenderar att ge åskådaren när de sänds på TV. Såklart leder detta till att man tydligt ser vissa av de saker som regissörerna helst önskat tona ned såsom de ganska platta exteriörerna. Detaljerna är lätta att urskönja och det gäller allt från de båda servitrisernas kläder till fina hårtestar och linjer i skådespelarnas ansikten. Färgpaletten som används är en glad och påtaglig sådan med skimrande färger samtidigt som svärtan levererar med önskvärd effekt.

Ljudspår: Engelska (DTS-HD MA 5.1)

Dialogen är det viktigaste redskapet för 2 Broke Girls och även om den är väl framhävd i mixen tenderar den ibland att upplevas något för skarp och vass. För det mesta fungerar det hyfsat bra och jag tror inte att någon vare sig väljer eller väljer bort serien på grund av lite pitchig dialog här och var. Även bortsett från dialogen är ljudspåret av framtung karaktär då det mesta ligger väl utspritt i de främre högtalarna. Då och då sprider sig ett par enstaka små skratt från den ack så lyckliga publiken eller några förbipasserande fordons läten till de bakre högtalarna men det är knappast nog för att skapa en större illusion. Basen gör sig mest till känna när det kommer till signaturmelodin. Ett ljudspår som passar bra i genren, varken mer eller mindre.

Extramaterial:2 girls going 4 broke, Unaired Scenes

Extramaterialet som bjuds är sparsamt och det lilla som följer med är i ärlighetens namn ganska överflödigt.

2 Girls Going 4 Broke: Alla möjliga delar ur seriens produktion medverkar i denna lilla dokumentär som är skapad i säljande syfte. Man diskuterar seriens uppkomst, dess dialog och handling och varför man anser att publiken uppskattar dess vassa humor och stil.
Unaired Scenes: En samling bortklippa scener från olika avsnitt ur denna första säsong. Skämten som dyker upp här är varken bättre eller sämre än de som senare fick plats i de färdiga avsnitten utan har plockats bort på grund av tidspress eller alternativa vinklar som man ansåg mer passande.

Aktuella priser för 2 Broke Girls - Säsong 1

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades  

Trailer

Filmen gavs av vår recensent P. Sundin, betyget 63  av 100.

2 Broke Girls - Säsong 1


2 Broke Girls - Säsong 1 blu-ray cover

Filmbolag: Warner
Genre: Komedi, Tv-serie
Region: B
Releasedatum: 2013-05-15
Antal skivor: 2
Speltid: 513
Bild: 1080p Widescreen 1.78:1
Ljud: Engelska (DTS-HD MA 5.1)
Extramaterial: 2 girls going 4 broke, Unaired Scenes

Skådespelare: Kat Dennings, Beth Behrs, Jonathan Kite, Nick Zano, Matthew Moy, Garrett Morris

Omdöme

Filmen:
65%
Bilden:
80%
Ljudet:
60%
Extramaterialet:
20%
Totalt:
63%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-30
Monky
149.00kr (CDON.COM)
95
159.00kr (CDON.COM)
Pokémon the Movie: I Choose You! - Limited Steelbook
349.00kr (CDON.COM)
Berlin Alexanderplatz
949.00kr (CDON.COM)
Mr Robot - Säsong 3
299.00kr (CDON.COM)
Hacksaw Ridge / Point Break / Transporter Refueled
99.00kr (CDON.COM)
Blood Father / The Nice Guys / Boyka
99.00kr (CDON.COM)
Free State of Jones / Rush / Skiptrace
99.00kr (CDON.COM)

Fler releaser